29 Март 2024петък15:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа

Нова опасност - защита на търговската тайна

Призовават Европарламента да отхвърли законодателно предложение в корпоративен интерес

/ брой: 82

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1447

Предложеното европейско законодателство за "Защита на търговските тайни", което Европейският парламент трябва да гласува на 14 април, ще даде прекомерни права за секретност на бизнеса. То представлява директна заплаха за работата на журналистите и техните източници на информация, свободата на изразяване на служителите и правата за достъп до информация от обществен интерес (за лекарства, пестициди, автомобилни емисии и т.н.). За това алармира сайтът на базираната в Брюксел неправителствена организация "Обсерватория Корпоративна Европа" (CEO), който публикува декларация до евродепутатите, подписана от европейски журналисти, учени, неправителствени организации, сдружения и синдикати. В нея се призовава Европейският парламент да отхвърли проект за европейска директива за защита на корпоративните тайни.
Търговските тайни са всичко, което компаниите държат да не попада в ръцете на техните конкуренти. Те могат да се простират от тайна рецепта или производствен процес и планове за нов продукт до списък на прототипи и клиенти. Кражбата на търговска тайна може да създаде големи проблеми за компаниите и вече подлежи на наказание във всички страни членки. Проектът за директива за корпоративните тайни цели да създаде европейска правна основа за борба срещу индустриалния шпионаж и за защита на иновациите.
Малка група лобисти на големи мултинационални компании успя да убеди Европейската комисия да изготви единно европейско законодателство, пише CEO. Проблемът е, че според предложенията, които би трябвало да са насочени към регулация на нелоялната конкуренция между компаниите, директивата ще се превърне в "одеяло" за корпоративната тайна, която може да представлява опасност за всеки от обществото, който понякога се нуждае от достъп до вътрешна информация, без съгласието на съответната компания. Ако настоящата директива влезе в сила, се увеличава рискът от правни заплахи и тежки глоби.
Въпреки някои подобрения от страна на ЕК в компромисния текст отново се съдържат

много широки и неясни дефиниции,

според които почти всяка вътрешна информация в дадена компания може да се сметне за търговска тайна, алармират подписалите декларацията. Като допълнителен проблем са изтъкнати и предпазните мерки, които забраняват оповестяването на документи и доказателства по време на съдебни процедури. Не на последно място предложеното законодателство определя само един минимален стандарт в ЕС и страните членки ще могат да стигнат и по-далеч при транспонирането на директивата в националните си законодателства, което ще позволи още по-активното лобиране от страна на индустрията в цяла Европа, пише CEO. Например през януари 2015 г., когато френското правителство се опита да приеме предварително основни елементи от директивата, прибави и наказателни мерки от 3 години затвор и глоба от 375 хил. евро за нарушение на търговски тайни. Френските журналисти обаче успяха да отстоят свободата си - да разследват фирми и да докладват пред обществото за некоректни практики от тяхна страна, и убедиха правителството да оттегли проекта.

Кои ще бъдат най-засегнати?

Само независим научен контрол може да определи колко безопасен е един продукт, всекидневно използван от европейските потребители. Научните изследвания, определящи степента на риска на повечето продукти в Европа, се правят от техните производители, които след това предават резултатите за оценка на обществените регулатори, които решават дали продуктът е годен за пазара или не. Проблемът е в това, че производителите системно се противопоставят на публикуването на тези изследвания, тъй като смятат, че съдържат търговски тайни и могат да бъдат използвани от конкуренти.
CEO дава следните примери. Наскоро в Рен, Франция, един човек почина по време на клинично изпитване. Експерти настояват да получат достъп до информация за клиничното изпитване, за да разберат какво е довело до смъртния случай, компанията обаче отказва, настоявайки, че трябва да защити своите търговски тайни.
Ето и друг пример - този път с глифозат, активната субстанция в широкоспектърния хербицид на Монсанто. Спонсорирани от индустрията научни изследвания, според които не е вероятно той да причини рак у хората, не могат да бъдат публикувани и проучени от независими учени и експерти, защото техните собственици смятат, че съдържат търговски тайни.
Подписалите декларацията предупреждават, че готвеното законодателство ще предостави допълнителни възможности за изправяне пред съда на журналисти или медии, които публикуват фирмени информации и документи без разрешение на засегнатите лица. Пряко засегнати от директивата ще бъдат

журналистите.

Позоваването на правото на достъп до информация, както е дефинирано в хартата на ЕС за основните права, е посочено в компромисния вариант на директивата, обаче хартата се прилага независимо дали е спомената или не, така че това е без значение, коментира CEO. Ще бъде дадено правото на компании да съдят всеки, който публикува информация, която те смятат за търговска тайна. От своя страна, пък съдията ще трябва да балансира между икономическото право и правото на журналиста да информира обществото. И днес мултинационалните компании и богатите хора оказват натиск върху медиите да мълчат или не по една или друга тема, възползвайки се от закона за клевета, а сега ще използват и защитата на търговската тайна като допълнителен аргумент. Кой редактор ще поеме риска от финансов крах?
Под ударите на готвеното законодателство ще попаднат и лицата източници на информация - често това са служители, искащи да разкрият практики на своя работодател, която може да навреди на обществения интерес. И сега ограничителният списък, според който разкриващите информация не попадат под съдебно преследване, оставя големи вратички. Например документите, които разкриха аферата "Люкслийкс", представляват договори между Люксембург и мултинационални компании, легитимни от гледна точка на Люксембург. Последствията - лицето, подало информацията, и журналистът, който в момента е преследван в Люксембург за нарушаване на търговски тайни, няма да бъдат защитени от директивата, макар да разкриха, че данъчният скандал вреди на всички европейски данъкоплатци.
Особено засегнати ще бъдат и служителите. Проблемът е, че според директивата много широк спектър от информации, извлечени от служителите в работата им, могат да бъдат квалифицирани като търговска тайна. Това ще означава, че ако искат да сменят работата си и да използват в новата си знания и информация от предишната, които работодателят им смята за търговска тайна, могат да бъдат съдени от него до шест години след това.
Докато защитата на търговските тайни е легитимна цел, то тази директива отива твърде далеч и трябва да бъде пренаписана, настояват подписалите декларацията. Ако текстът бъде приет, няма да може да се разкриват афери по укриване на доходи като "Панамските документи" или финансовия скандал "Люкслийкс".
Има ли връзка между това и

преговорите за ТТИП

(Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции)? Формално директивата и преговорите са два отделни процеси. Въпреки това трябва да се отбележи, че почти същият текст се разглежда и в американския Конгрес, като част от постигането на една от основните цели в ТТИП - хармонизирането на законодателството.
Срещу директивата е пусната втора европейска петиция, която има събрани над 70 хил. подписа. През юни 2015 г. от френската журналистка Елиз Люсе бе инициирана първата петиция, подкрепена от над 500 хил. подписа.


В предложеното от Еврокомисията законодателство са твърде неясни дефинициите за търговска тайна

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ