29 Март 2024петък15:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Левите в Европа дават заявка за ново лидерство

Президентът на ПЕС Сергей Станишев представи в София идеите на европейските социалисти за промяна на ЕС

/ брой: 82

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1012

Време е за ново лидерство в Европа, което има визия и политическа воля за промяна. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на конференция "Европа на кръстопът - Левият план за реформи". Конференцията в София бе и първото публично представяне на идеите на европейските социалисти за нова визия за Европа. "Искам България активно да участва във формирането на европейските политики, не да сме просто наблюдатели, а БСП като неразделна част от европейската и световната социална демокрация да стане алтернатива на днешното статукво и да начертае и нов план за България. Днешното управление всеки ден дава поводи за критика", изтъкна Станишев.
Според лидера на ПЕС Европа е без визия за бъдещето заради кризите, които се наслагват една след друга. "Европа не се разпада, а се променя под натиска на събитията, а не чрез политическа воля", подчерта Станишев. По думите му е дошъл краят на неолибералния свят, в който човешкото същество бе оставено само. "Европейските социалисти сме за повече Европа. Но Европа, възстановила традиционните си ценности: солидарност, справедливост, социално общество, мир", изтъкна президентът на ПЕС.
На оживената дискусия присъстваха бившите премиери на България Симеон Сакскобургготски и Пламен Орешарски, министри от правителствата на Станишев и Орешарски, както и настоящият социален министър Ивайло Калфин, депутати от БСП, начело с председателя Михаил Миков, председателите на КНСБ и КТ "Подкрепа", общественици и журналисти. Модератор на дискусията бе бившият външен министър Кристиан Вигенин.
Сергей Станишев представи новата лява визия за Европа. Тя се основава на Програмата за прогресивни реформи в Европа, изработена от ПЕС. Планът за младежта, разширяването на програмата "Еразъм+", европейската младежка карта за разширяване достъпността до културата, детската гаранция са част от предложенията на левите в ЕС.
Ние не сме утописти, а реалисти. Радикалните сили в Европа, предлагащи лесни решения, убиват демократичната система, изтъкна Джакомо Филибек, зам. генерален секретар на ПЕС. Той подчерта, че именно лявото е точната алтернатива на сегашното ръководство в ЕС.
Повдигнати бяха въпросите за овластеното европейско чиновничество и за демократичния дефицит, от който страда Европа. Евродепутатът Илияна Йотова засегна проблема за редуцираната лидерска позиция на Европа в международен план. "Сякаш чакаме двете огромни сили САЩ и Русия да решат кризите", подчерта тя.
"Най-важното е, че на тази дискусия не видяхме индиферентност. А това дава надежда, че имаме желание и можем да изградим Европа такава, каквато я искаме", обобщи Сергей Станишев и цитира известната мисъл: Не се страхувай от приятелите си, може да те предадат. Не се страхувай се от враговете си - може да те убият. Страхувай се от безразличните, защото с тяхното мълчаливо съгласие се случват и двете.

Представянето на плана за реформи на ПЕС събра трима бивши премиери - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Пламен Орешарски
снимка: Благовеста Цветкова

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ