29 Март 2024петък07:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Акад. Виктор Матвеев:

Не бива да се спира прогресът

България има право и е длъжна да се гордее с това, което прави в Дубна, казва директорът на Обединения институт за ядрени изследвания

/ брой: 83

автор:Светла Василева

visibility 1069

Виктор Анатолиевич Матвеев е роден през 1941 г. в гр. Тайга в Новосибирска област. През 1964 г. завършва физическия факултет на Ленинградския държавен университет. От 1965 г. работи в Обединения институт за ядрени изсредвания в Дубна, където през 1967 г. и през 1973 г. защитава докторски дисертации. Между 1975 и 1977 г. работи в теоретичния отдел на Националната лаборатория "Енрико Ферми" в САЩ, а от 1977 г. до 1999 г. е член на Междуведомствената комисия за руско-американско сътрудничество за изследване на фундаменталните свойства на материята. Бил е директор на Института за ядрени изследвания към Руската академия на науките (1987-2014 г.). Той е доктор на физико-математическите науки, заслужил професор на Московския държавен университет, член-кореспондент на РАН по ядрена физика, член на Президиума на РАН, академик. Носител е на Държавна награда на РФ (1998 г.), на наградата на правителството на РФ (2000 г.), на орден "За заслуги пред Родината IV степен" и много други. През април 2016 г. е преизбран за директор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, който тази година чества 60 години от създаването си.


"Фундаменталната физика поставя такива колосални проблеми пред науката, че те биха били определени като съперничество със самия Създател"


- Виктор Анатолиевич, в началото на април бяхте преизбран за директор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, който тази година навършва 60 години. Каква е била идеята за създаването му през 1956 г.?
- Когато свърши войната и първите рани на страните, които тази война засегна, бяха излекувани, дойде ред на въпроса за подобряване на качеството на живота на хората. Всички искаха да намерят някакво решение, но без науката то би било невъзможно. В началото на 60-те години във всички страни разбраха, че за да се развива науката за атома и той да се използва за мирни цели, трябва да се създават международни институти. Новите задачи пред фундаменталната физика изискваха обединяване на усилията на целия свят, не само материални, но и интелектуални. Освен това работата в международен институт дава определена гаранция за мирното използване на откритията на атомната наука.
- Сега ми се струва смело решение след хвърлянето на бомбите над Хирошима и Нагазаки да се продължи с разработването на атома.
- Човечеството разбра какъв разрушителен ефект може да има онова, което дава науката. От една страна, не бива да се спира прогресът, да му се обръща гръб. Само трябва той да се направи такъв, че да не могат отделни страни или групи от страни да заплашват останалата част от човечеството с атомно оръжие. Затова и се приема, че международното сътрудничество е точно такава гаранция. Фундаменталната физика поставя такива колосални проблеми пред науката, че те биха били определени като съперничество със самия Създател. Защото ние искаме да открием онези закони, които подсигуряват субекта на правото да пише закони, искаме да открием замисъла то ли на Бог, то ли на природата.   
- Физиците вярват ли в Бог?
- Не е задължително, макар всеки човек да има своя собствена представа. Важното е, че ние се изправяме пред такива въпроси като "какво е дало началото на всичко", чиито отговори не могат да бъдат намерени от един човек самостоятелно. Фундаменталното знание е такова, че не може да бъде скрито. Това са закони, които съществуват обективно, все някой ще стигне до тях, затова е по-добре да бъдат откривани съвместно. Появи се усещане за ценността на международното сътрудничество. 
- С какво може да се похвали пред света Институтът за ядрени изследвания в Дубна?
- Неотдавна светът обсъжда частицата, открита в големия адронен ускорител в Церн - бозон Х или както я наричат "божествената частица". Действително, тя дава отговор на много въпроси. Теорията, която физиците наричат "стандартен модел на елементарните частици", беше потвърдена. Принос в тази теория имат и физиците от нашия институт в Дубна. Например в откриването на такова свойство на ядрената материя в малките частици кварки и глуони, което физиците образно наричат цвят.
Другото ни откритие, което вече влезе в съкровищницата със знания на човечеството, са свръхтежките елементи от Менделеевата таблица. Това са такива елементи, които природата не е успяла да изработи по време на горенето на звездите. Звездите са удивителни създания на природата. Под налягане на силите на гравитацията леката им материя се свива, предизвиквайки ядрен процес, при който от леките елементи се получават тежки. Процесът върви все по-навътре и накрая звездата така прегрява, че се взривява. Понякога времето не стига, за да се изработят тези много тежки елементи. Има тежки елементи, които ние намираме на Земята, а има и такива, за които сме наясно, че могат да съществуват, но за да го докажем, трябва да ги синтезираме изкуствено. В нашия институт само през последните десет години са открити шест нови свръхтежки елемента, най-тежките, които някога са били откривани от науката. Те заеха своето място в таблицата на Менделеев и това е откритие с фундаментално значение. Ако хората решат да оставят сега на потомците си онова, което знаят към настоящия момент, то сред останалите неща задължително ще намери място таблицата на Менделеев с елементите, които вече са ни известни. И това са знания за вечни времена. Много представи ще претърпят промяна, много знания ще бъдат допълнени с нови, но свръхтежките елементи са тухличките, от които е съставена материята.
- Какво е участието на България и българите в Института за ядрени изследвания?
- Длъжен съм и ми е приятно да отбележа, че още от първия ден на създаването на Института българските специалисти имаха голяма роля в развитието му. Българската земя ражда впечатляващи таланти. Има много млади теоретици, които удивляват с познанията и подхода си. Трябва да ви уверя, че българските ни колеги през всичките години стоят в челните редици на нашето международно обединение. И когато говорим за поредното откритие на института ни, то в него обезателно има и част, внесена от българските физици, затова когато идваме в България сме много горди от съвместната ни работа. Приятно ни е да чуваме, че нашите български колеги наричат института ни "нашият общ дом на брега на Волга".
- Санкциите, наложени на Русия, оказват ли влияние на научната работа на института?
- Санкциите и политическите проблеми несъмнено са факти от живота. Нашият институт е международен, намира се на територията на Руската федерация и неговите права, имунитет и интереси са защитени от федералните закони и международните норми. Това, че сме международен институт, ни създава благоприятни условия за съвместна работа, независимо от всички сложности.
- Така и трябва да бъде, струва ми се.
- Да. При това ние казваме - разбираме, че не сме извън политиката, ние съзнаваме, че сме над политиката. Не е нужно да има каквито и да е препятствия за общуването между хората, за обмяната на мисли и идеи. Международното сътрудничество демонстрира точно това пред целия свят - каква голяма ценност е когато хората без забрани и прегради взаимодействат свободно и създават общ продукт, който може да се ползва от всички. 
- Какво е бъдещето на Института за ядрени изследвания?
- Тази година приключваме със седемгодишния план, направен от пълномощните представители на страните, участващи в нашия институт, и разработваме перспективите за следващите седем години. Имаме амбициозна програма за развитие, предвиждаща създаването на големи базови установки. Важното е, че тези планове не са само наши, а преминаха през експертизата на международната общност и влизат в европейските планове за развитие на фундаменталната физика. Ние виждаме, че тези проекти са нужни на света, и се чувстваме отговорни да ги създадем.
Един от тези проекти е свързан със създаването на свръхпроводящ колайдер за тежки йони, който е необходим за изучаване на фундаментални свойства на материята, възникнала исторически, както твърди теорията, в първите мигове след големия взрив, дал живот на нашата Вселена. Ние знаем, че процесът на еволюцията е протичал много бързо и кварк-глуонната материя се е превръщала в тези частици, от които днес се състои нашият свят. За да се изучат тези критични явления, възможните фазови преходи, които водят до кварк-глуоните, до ядрената материя, са нужни експерименти на колайдера за тежки йони. За придвижване напред в изучаването на свръхтежките химични елементи ние създаваме фабрика за производството им, където можете да получите възможности, които ги няма в цял свят, където можете да търсите и изследвате нови свръхтежки елементи и ако ги няма, да ги произвеждате в такова количество, че да изучавате и химичните им свойства, съединенията им и ролята им в околния свят. Дубна е световен лидер в това направление и ние ще продължим с изследванията си. Ние имаме прекрасна лаборатория по теоретична физика, в която работят редица талантливи български теоретици. България има право и е длъжна да се гордее с това, което прави в Дубна.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ