26 Април 2024петък19:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Защо ПЕС-ът не лае?

/ брой: 84

автор:Светлана Михова

visibility 2188

Познатата фраза "Пътят към ада е постлан с добри намерения" вече е банална. Но - вярна. Това не означава, че трябва да се откажем от добрите намерения. Но само те са недостатъчни за постигане на рая.
От добрите си намерения не се отказва и Партията на европейските социалисти (ПЕС). Макар и позакъснели, те бяха обявени на среща в София лично от лидера на евросоциалистите Сергей Станишев. Декларирането на целите обаче не води автоматично до тяхното постигане. На срещата се чуха много критики и констатации за окаяното положение на Европа. Но отново не прозвуча ясно кой точно е виновен, какви конкретни грешки са били допуснати и още по-важно - какви ще са практическите стъпки, за да свърне европейското общество от опасния път. За съжаление до този момент няма никакви видими признаци за готовност на европейските лидери и обслужващата ги бюрократична власт в Брюксел да изберат възможен спасителен за Европа път.
ПЕС констатира провала на неолиберализма и предлага нова "лява програма" за изграждане на "по-социална" Европа и вече е подготвила поредните "пътни карти", с които европеецът трябва да пътува до заветната цел. Тежко и горко на пътниците, щом нейните леви лидери едва сега съзират катастрофалния ефект от дългогодишното неолиберално управление. През целия този период гибелният резултат бе сочен от мнозина - икономисти, политолози, бивши лидери, но техните предупреждения бяха високомерно пренебрегвани от колективната европейска политическа класа. Включително от "левите" водачи. Преди години при разпадането на социалистическата система те чевръсто избраха т.нар. Трети път, посочен от бившия лейбъристки лидер Тони Блеър. Той им изглеждаше "спасителен". Но за кого? За тях самите, за оцеляването им в структурите на властта, но не и за спасяване на каузата в защита на социалната държава.
Така "Третият път" доведе традиционната европейска левица до безропотно сътрудничество с десницата и до фактическото й обезличаване. Скромни опити за разграничаване се правят само по време на предизборни кампании. В името на властта се стигна до безпринципни коалиции, които в крайна сметка прегръщаха дясна антисоциална политика. Вижте абсурда в Германия - съюз на консервативната десница със социалдемократите. За да се заглуши ропотът на низините, се предприемат срамежливи козметични мерки. Нещо повече, братството на ляво и дясно осигури успешното настъпление на световния спекулативен финансов капитал. В резултат бе съсипана т.нар. средна класа, определяна като база на постмодерното "общество на благоденствието", като "гръбнак на съвременната демокрация".
Новата програма на ПЕС била обсъждана в Париж с премиерите социалисти. Е, и? Какво става днес във Франция? Заливат я стохилядни протести срещу "реформите" на социалиста Оланд, които "при нужда" позволяват увеличението на работния ден до 12 часа. Забрави ли "левият" лидер, че 8-часовият работен ден бе едно от най-големите завоевания на "работническа Франция" след десетилетия на остри синдикални битки? В ПЕС няма ли да му зададат някой и друг неудобен въпрос?
Да припомним още нещо, че същият този път на одесняване на левицата развърза ръцете на колективната брюкселска власт към покорно следване на указанията на големия атлантически брат и пренебрегване на европейските интереси. В ПЕС хленчат, че гласът на Европа не се чувал в голямата политика. И няма да се чуе, докато в Брюксел не чуват не само гласовете на европейското гражданство, но и на бизнеса. Каква е позицията на ПЕС към политиката на санкции срещу Русия, която ощетява европейския бизнес? Не е ли лидерът на Европарламента, социалистът Шулц, който най-често отправя призиви за затягане на санкциите. Противопостави ли се европейската левица - така, че да се чуе, срещу откровените неофашистки прояви на властите в балтийските страни, срещу фалшифицирането на историята? Произнесе ли се срещу безчинствата на олигархичната бандеровска власт в Украйна? Изказа ли поне съмнение в позорното споразумение с Ердоган? Гръмко осъди Русия за присъединяването на Крим, а сега не вижда амбициите на неоосманиста към полуострова. Ами ако утре, както са тръгнали, комшиите обявят Съединението на България за незаконно? Ще кажете, че е невъзможно? Лъжете се.
По ирония на съдбата, часове след срещата на ПЕС в София бе учредена нова турска партия. Това, което бе изречено там, би трябвало да стресне цяла Европа. Пратениците на Анкара провъзгласиха, че родината им е навсякъде, където се говори турски. А от това следвало, че "създаването на ДОСТ е важна крачка за турците и в България, и в Европа", заяви един от лидерите на близка до "Сивите вълци" партия Семир Ялчън. ПЕС пак ли ще мълчи? Докато не се разлае срещу очевидните за обикновените граждани опасности, "вълците" във вид на терористи, олигарси, финансови гангстери ще оглозгат Европа. Те са вече в кошарата. Времето на общи галещи ухото приказки, на спотайване в колективния политически център с мечти за общоевропейски рай отмина.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ