29 Март 2024петък09:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Реформа на реформата

/ брой: 84

автор:Аида Ованес

visibility 1389

Господин реформаторе, защо трябваше преди близо 20 години съпартийците ви и вие да правите от болниците търговски дружества и от докторите търговци (разбирай - бакали)? Ами всяка такава грешка струва 20 години от живота на една нация!
Колко ще струва на българския данъкоплатец тази реформа на явно неуспешната здравна реформа? Защо т.нар. дясноцентристка партия ГЕРБ одържави обществения здравен фонд и не позволи на частните осигурители да се включат в пазара?
Защо ГЕРБ-ерските здравни министри измислиха неясни критерии за т.нар. нива на компетентност и закриха множество общински болници в отдалечени райони на страната?
Днес, след повече от милион и една блестящи, но неосъществени идеи на ГЕРБ-ерския заложник - здравния министър, дойде милион и втората идея: да бъдат регистрирани болниците по някакъв друг закон, не по Търговския. Но, видите ли, имало пречка - задълженията на болниците. А труден бил разговорът с работодателските организации, защото МЗ не можело да им казва какви да са заплатите. Но мигар МЗ не е работодателят на държавните и университетските болници?  
Както се казва, по-добре късно, отколкото - по-късно. Ако добре бъде обмислена такава промяна, ако от нея не пострадат отново и още повече българските пациенти, може и да бъдат по някакъв начин намалени щетите от близо 20-те години митарстване на здравеопазването в дебрите на пазарната икономика.
Само че не е ясно какво ще стане с партийните парашутисти, нямащи нищо общо със здравната система, в директорските бордове, управителните съвети и пр. на големите болници? Как ще им бъде обяснено, че им се спира кранчето на консултантските? Ще се отворят още много въпросителни как по-безболезнено и по по-малко опасен начин да бъде прибран духът в бутилката. Има ли достатъчно смелост и капацитет това сегашно правителство за подобна стъпка?

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ