25 Април 2024четвъртък22:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Любомир Денчев:

България не прави нищо за енергийните си доставки

Страната ни се е превърнала в "заобиколен газов фактор", притеснени са експерти

/ брой: 85

автор:Светла Василева

visibility 123

Бъдещият проблем на България са енергийните доставки и тя не прави нищо, за да ги гарантира. Това заяви вчера бившият изп. директор на "Булгаргаз" Любомир Денчев на кръгла маса "Черно море - стена на сигурност или врата за политика", организирана от фондация "Фридрих Еберт" и Института по икономика и международни отношения.
Като бъдещ проблем пред страната ни енергийният експерт посочи доставките на газ. България има само един договор за доставка на синьо гориво - с Русия, който изтича 2022 г., и едно трасе, по което то идва, това през Украйна. През 2019 г. изтича срокът на споразумението за транзит на газ между Русия и Украйна и засега няма изгледи то да бъде подновено. Руската страна прави опити да заобиколи Украйна и от север, и от юг. "Северен поток-2" и "Южен поток" бяха точно такива проекти.
"Южен поток" предвиждаше директна връзка с България, но дали заради Третия енергиен пакет на ЕС или заради американската стратегия за ограничаване на руското влияние, той не тръгна", каза Денчев. "Изграждащите се междусистемни връзки може и да са в унисон със стратегията на ЕС, но те засега са гарантирани само с разходи и политически анонси", заяви бившият директор на "Булгаргаз".
Според него е неадекватно румънската връзка да започва от Словакия, където има недостиг на газ. Сръбска връзка е превъртане на природен газ само от Русия. Връзката с Гърция ще доставя газ от Азербайджан, но предвид това, което се случи с проекта "Набуко", който бе разделен на два други, същото заплашва и азерския маршрут, смята Любомир Денчев. Той изрази опасения за поведението на турската компания "Боташ", която не се отказва от амбициите си да управлява газовите проекти едностранно. "Не очаквам решението на нашия проблем да дойде от тази посока. Другото са политически фойерверки или политическо късогледство", подчерта Денчев.
Неаргументирани са надеждите за газов хъб в Черно море, посочи още Денчев, но допълни: "Дай, Боже, да има газови залежи." Според него изходът е в частния проект "Бургас - Александруполис", който не предвижда държавно участие. За него има голямо предпроектно проучване и разрешителни. Въпросът е каква е готовността на гръцката компания за българско участие, смята бившият директор на "Булгаргаз".
От незаобиколим газов фактор България се превърна в заобиколен, заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Общо експертите са на мнение, че България трябва да подкрепи диалога Русия - Украйна. Рисковете за страната ни могат да дойдат от замразените конфликти в региона, руско-турските противоречия, кризата в Украйна, както и потенциална бежанска вълна през Черно море.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ