Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Май 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Общество

От Голямата гора

Изрева ли Тигъра или пак мрънка?

Ивелин Николов

15. Април 2016 , брой: 87   650   0
Снимка


Добре ли си се настанил, Пух? Нека да ти разкажа...
Нали си спомняш как веднъж ми сподели: "Понякога седя и си мисля... а понякога просто си седя". Ей така прави напоследък и Тигъра. Седи ли, си седи, без да мисли, и току се провикне, за да не забравят животните, че той реди правилата и (не) раздава меда.
Животните, най-вече мазните послушковци на Муслона, тутакси започват да се чудят: дали само се е провикнал или е изревал страшно. Щото - да не са Го ядосали и да им счупи рахатлъка. И започват пак да му се кланят, лигавят, мазнят и да успокояват.
Моето мнение е, че нито вика, нито реве страховито. Просто си мрънка - по няколко причини. Първата е, че много го мързи и не му се занимава с мислене и реване. Втората е, че е много страхлив - да не се изложи пред кухите лейки и животните от европейската гора, да не го изгонят от нашата Голяма гора пак с камъни. Третата е, че Тигъра си е комплексар - трепери да не би да спрат да го харесват, да спрат да се умилкват, да спрат да го хвалят. Той помни, че от малък си е бил простоват и все не е разбирал защо другите се справят с всекидневието по-добре. Тогава заложил на подскоците, мускулите и реването. Преди да стане толкова мързелив и мрънкащ.
А така Тигъра се размрънка и вчера. Мрънкоти дълго и досадно почти час: все не го разбирали. Дори имало замисъл-заговор да го компрометират. Той бил казвал как да се вслушваме в гражданите, а ние сме разбрали, че подкрепял бандюгите, които ограбват и бият бежанците по границата. Никога не бил ги подкрепял. Защо ли си спомням, че каза точно обратното и дори на екрана го видях и чух? Няма значение ние какво сме чули и видели. Сега някой, който може да чете (защото Тигъра не може), му е казал, че европейската директива за подкрепа на доброволците се отнася за онези, които носят на изнемощелите хорица вода, храна и лекарства, а не за другите, които ги бият и им вземат последната стотинка от джоба.
Той (Тигъра, де) се борел за свободата на словото и нямал нищо общо с факта, че някои журналисти се "самоцензурират" и сами изтриват карикатури срещу Него. Дори сам щял да ги разпространява, ако му ги дадат. Е, нещо художниците не били достатъчно кадърни и не успявали да го нарисуват достатъчно величествен... (Той никога не е бил дебел за възрастта си, не бил грозен и пр.), ама им прощавал. Това вече си е прошка от най-високо място. Нека сега си рисуват карикатурите, ако им стиска.
Докато Тигъра си мрънкаше, боязливите подлизурковци от муслонските медии въздишаха: "Ох, горкият! Ех, добрият! Ах, великият!" И току да отворят уста до Го похвалят - "Млък!", изкомандва ги той. Да си довършел мрънкането. "Мога да обяснявам бавно, но пък е ясно" - рече Тигъра и ги изгледа страшно.
И докато си слушаме Неговото мрънкотене, докато ни занимава със самовлюбената си комплексирана душица, той вдигна цената на горския транспорт с 60 на сто (всеки да се кротне в храстчето си и да не мърда!), взеха няколко милиарда нов дълг, който всички ще връщаме, изгониха 400 работници от цигарената фабрика на Муслона и 400 семейства останаха без прехрана.
А Ийори дори не мецна за прехраната, за свободата на карикатуристите, за хляба, за работниците. Уж открай време се обявява за техен защитник... Още е в онази дупка и няма изваждане, колкото и да го дърпаш за ушите.
Казват, че Бухала е започнал да се разбужда, но дали е така - следващия път.

С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"