Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

От Голямата гора

Изрева ли Тигъра или пак мрънка?

Ивелин Николов

15. Април 2016 , брой: 87   465   0
Снимка


Добре ли си се настанил, Пух? Нека да ти разкажа...
Нали си спомняш как веднъж ми сподели: "Понякога седя и си мисля... а понякога просто си седя". Ей така прави напоследък и Тигъра. Седи ли, си седи, без да мисли, и току се провикне, за да не забравят животните, че той реди правилата и (не) раздава меда.
Животните, най-вече мазните послушковци на Муслона, тутакси започват да се чудят: дали само се е провикнал или е изревал страшно. Щото - да не са Го ядосали и да им счупи рахатлъка. И започват пак да му се кланят, лигавят, мазнят и да успокояват.
Моето мнение е, че нито вика, нито реве страховито. Просто си мрънка - по няколко причини. Първата е, че много го мързи и не му се занимава с мислене и реване. Втората е, че е много страхлив - да не се изложи пред кухите лейки и животните от европейската гора, да не го изгонят от нашата Голяма гора пак с камъни. Третата е, че Тигъра си е комплексар - трепери да не би да спрат да го харесват, да спрат да се умилкват, да спрат да го хвалят. Той помни, че от малък си е бил простоват и все не е разбирал защо другите се справят с всекидневието по-добре. Тогава заложил на подскоците, мускулите и реването. Преди да стане толкова мързелив и мрънкащ.
А така Тигъра се размрънка и вчера. Мрънкоти дълго и досадно почти час: все не го разбирали. Дори имало замисъл-заговор да го компрометират. Той бил казвал как да се вслушваме в гражданите, а ние сме разбрали, че подкрепял бандюгите, които ограбват и бият бежанците по границата. Никога не бил ги подкрепял. Защо ли си спомням, че каза точно обратното и дори на екрана го видях и чух? Няма значение ние какво сме чули и видели. Сега някой, който може да чете (защото Тигъра не може), му е казал, че европейската директива за подкрепа на доброволците се отнася за онези, които носят на изнемощелите хорица вода, храна и лекарства, а не за другите, които ги бият и им вземат последната стотинка от джоба.
Той (Тигъра, де) се борел за свободата на словото и нямал нищо общо с факта, че някои журналисти се "самоцензурират" и сами изтриват карикатури срещу Него. Дори сам щял да ги разпространява, ако му ги дадат. Е, нещо художниците не били достатъчно кадърни и не успявали да го нарисуват достатъчно величествен... (Той никога не е бил дебел за възрастта си, не бил грозен и пр.), ама им прощавал. Това вече си е прошка от най-високо място. Нека сега си рисуват карикатурите, ако им стиска.
Докато Тигъра си мрънкаше, боязливите подлизурковци от муслонските медии въздишаха: "Ох, горкият! Ех, добрият! Ах, великият!" И току да отворят уста до Го похвалят - "Млък!", изкомандва ги той. Да си довършел мрънкането. "Мога да обяснявам бавно, но пък е ясно" - рече Тигъра и ги изгледа страшно.
И докато си слушаме Неговото мрънкотене, докато ни занимава със самовлюбената си комплексирана душица, той вдигна цената на горския транспорт с 60 на сто (всеки да се кротне в храстчето си и да не мърда!), взеха няколко милиарда нов дълг, който всички ще връщаме, изгониха 400 работници от цигарената фабрика на Муслона и 400 семейства останаха без прехрана.
А Ийори дори не мецна за прехраната, за свободата на карикатуристите, за хляба, за работниците. Уж открай време се обявява за техен защитник... Още е в онази дупка и няма изваждане, колкото и да го дърпаш за ушите.
Казват, че Бухала е започнал да се разбужда, но дали е така - следващия път.

С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

 

 

Общество

 • Памет
  23. Юни 2017 121
  46
  0

  МЕЖДУНАРОДЕН ОЛИМПИЙСКИ ДЕН. Чества се с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. От 1989 г. за популяризиране на масовия спорт на 23 юни се организират състезания по бягане. На тази дата през 1894 г. в Сорбоната (Париж) по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК.

  МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКИТЕ СЕЛИЩА SOS. На тази дата през 1919 г. е роден Херман...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"