20 Април 2024събота14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отбелязахме 120 години от първата Олимпиада

/ брой: 87

автор:Владимир Николов

visibility 696

Българският олимпийски комитет и Националната олимпийска академия към БОК отбелязаха 120-годишнината от I съвременни олимпийски игри и участието на България в тях.
Първата модерна олимпиада се организира с огромни трудности в края на март и началото на април 1896 г. в Атина, 2 години след учредяването на МОК.
"Отбелязваме 120 години от едно събитие, което промени света. Трябва да сме горди, че малка България, разкъсвана тогава от всякакви проблеми, е сред първите държави, учредили и участвали в първите съвременни олимпийски игри“, отбеляза генералният секретар на БОК Белчо Горанов.
Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев изтъкна, че „възобновяването на олимпийските игри е празник, който следва да се чества като велика дата в историята на човечеството“.
Силно емоционална реч произнесе доц. Лозан Митев от НСА, един от двигателите на Националната олимпийска академия през последните години. На фона на уникални архивни кадри и факсимилета той изтъкна ролята на първите съвременни олимпийски игри за развитието на света. „В днешното противоречиво съвремие се опитваме да преоткрием отново ценностите, които ни завещаха учредителите на МОК и на първите олимпийски игри в Атина през 1896 година. Олимпийското движение има много силен социален, философски и педагогически ефект, то се базира на неизменните принципи за мир и толерантност,“ каза доц. Митев. Той изнесе малко известни факти за българското участие на първата съвременна олимпиада в Гърция – как петимата ни представители са били командировани от българското правителство, което заедно с гръцкото е единственото официално подкрепило олимпийското движение по това време. Поднесени бяха и неоспорими доказателства за участието и представянето на швейцарския учител по физкултура Шарл Шампо, състезавал се от името на България в спортната гимнастика. Така страната ни записва името си като една от 14-те олимпийски нации на първите съвременни Игри.
Катя Иванова, директор на Музея на спортната слава, разказа за уникалните два медала: един от 1896 г. и един от междинните олимпийски игри през 1906 г., които се пазят в музея.
На събитието в столичен хотел присъстваха много спортни легенди, голяма част от академичната общност на НСА, ръководители и членове на олимпийски клубове от страната, студенти, ученици и журналисти.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ