28 Март 2024четвъртък13:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вкусът на истината

/ брой: 92

автор:Галина Младенова

visibility 1276

Много малко е необходимо, за да се унищожи един човек: трябва само да го убедиш, че делото, с което се занимава, не е нужно никому. Това са думи на великия руски писател Достоевски.
Дълбоко се съмнявам, че днешните ни управници са запознати с творчеството на Достоевски, точно този принцип обаче те са го усвоили перфектно - те скорострелно успяха да убедят българските журналисти, че от тях, и най-вече от тяхната истина, от тяхното слово, няма нужда. Неслучайно в Световния индекс на свободата на пресата България се нарежда на 113-о място от общо 180. Само за година страната ни е слязла надолу с цели седем позиции и заема в класацията най-ниската позиция в Европейския съюз.
Според "Репортери без граници" тайно споразумение между собственици на медии, политици и олигарси души свободата на словото в България. Резултатът е очевиден - всички вече сме наясно, че у нас да се мълчи е добре, безопасно и красиво (пак по Достоевски).
Музика по радиата, готварски предавания по телевизиите, примесени с турски сериали, снимки на цели страници на голи мацки по вестниците и кратки новини, пълни предимно с кой кого ударил на шосето, пълно с дупки... Ето това са днешните медии у нас. Истинското слово е натикано в ъгъла, него го няма, то не е нужно, то е опасно. Възпитаваме поколение, което няма да познава вкуса на истината. Това е целта на управниците.
Трагичното е, че положението със свободата на словото е в тежко положение в целия свят, не само у нас. Днес най-големите заплахи за свободата на печата са по-коварни в сравнение с тези от пpедното поколение. Журналистите по света редовно биват заплашвани, изнудвани, малтретирани и това поражда атмосфера на страх, застрашаваща свободата. Страшно е във века на глобализацията, на интернет, словото да бъде потискано, арестувано, убивано. Защото мирът с бомби не се опазва - опазва се с разум, вяра и пламенно слово. И словото, и разумът, и вярата обаче днес изглежда не са почит.
Най-важното за човека е свободата - това е нещото, което е необходимо за нормален живот.  Свобода на придвижване, свобода на мисълта, свобода на избор. Днешният изроден по нашенски политически елит обаче е загрижен преди всичко за собствената си кариера, за собственото си благоденствие, но не и за свободата на останалите.
Животът си върви, всичко се променя. Променя се постепенно и незабележимо, но ако сравним реалностите в живота ни с тези отпреди само десетина години, ще видим отчетливо и ясно - животът ни е станал друг. Съвсем друг. И за съжаление не по-хубав, най-често горчиво труден за мнозинството българи. Най-вече, защото липсва вкусът на истината.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 194

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ