29 Март 2024петък01:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Магарешката кашлица

Ваксината рязко намалява броя и на заболелите, и на тежките усложнения, и на смъртните случаи

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 1846

Мнозина родители, особено в наши дни, смятат магарешката кашлица (коклюша) за невинна болест и не й обръщат голямо внимание. Всъщност това е доста тежко заболяване, което изтощава значително детето и може да доведе дори до смърт. Например всяка година в САЩ са регистрирани 18 000 случая на коклюш и от 15 до 20 деца умират от болестта.
"Описание на коклюш (пертусис) се среща в документи още от ХІV век, но се смята, че първото подробно и ясно описание на заболяването е дадено от Baillou през 1640 г. Наименованието pertussis, означаващо "силна кашлица", е използвано за  пръв път от Sydenham през 1679 г.", пише в своя разработка педиатърът доц. д-р Атанас Мангъров от инфекциозната болница в София "Проф. Иван Киров". Той обяснява, че причинител на коклюша е бактерията Bordetella pertussis, а болестта се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици (средно около 1 седмица), а около 80% от възприемчивите към коклюш заболяват след близък контакт с инфектиран член на семейството. "Заболяването от коклюш може да доведе до необходимост от хоспитализация, до развитие на пневмония, дехидратация, загуба на тегло, нарушения в съня, гърчове и по-рядко до енцефалопатия и смърт. Тези усложнения варират според възрастта на болния. Повечето хоспитализирани с коклюш са на възраст под 1 г.", пише доц. Мангъров.
Бактерията, причиняваща коклюш, произвежда няколко токсина, предизвикващи натрупването на гъста, лепкава слуз в трахеята на детето. Това от своя страна води до болезнени спазми и кашлица. Когато детето диша през стеснената трахея, се чува специфичен звук, заради който коклюшът е известен също като "магарешка кашлица". Спазмите на кашлицата затрудняват дишането, храненето и пиенето при децата.
Смята се, че в около 5% от случаите на възрастни с кашлица, продължаваща повече от 5 дни, става дума за коклюш. Малките деца обикновено се заразяват с коклюш от възрастните, които кашлят. Ето защо децата, които не са имунизирани срещу коклюш, са изложени на висок риск от заразяване.
След въвеждането на противококлюшната

инактивирана клетъчна ваксина

в почти всички европейски страни (в България през 1957 г.) се наблюдава рязко намаляване на броя на заболелите, на тежките усложнения и на смъртните случаи. С въвеждането на ваксинирането като много болести и магарешката кашлица премина под рубриката "забравени болести".
През 2010 г. с промените в имунизационния календар на България и у нас беше въведена комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (DTаP). Безклетъчната коклюшна компонента заменя използваната преди това пълноклетъчна коклюшна ваксина, свързана с повишен брой нежелани реакции при децата.
В наши дни ваксината срещу коклюш се произвежда по същия начин като ваксината срещу дифтерия - синтезира се от токсин на коклюша и се деактивира с помощта на химикал. В края на процеса химикалът се отмива, като оставя след себе си единствено пречистен деактивиран токсин (известен под името токсоид). Токсоидът е много ефективен за защита на децата от заразното заболяване. Тъй като имунитетът срещу коклюш се губи с времето, наскоро Световната здравна организация въведе нови препоръки към държавите за имунизацията на юноши и възрастни. Изработена е нова ваксина, която се препоръчва за юношите на 11-12 г. и за възрастните, като следва да се поставя с цел подсилване на всеки 10 г. и предотвратяване на заразяването на бебета, които не са развили още имунитет към заболяването.
При някои деца поставянето на ваксината предизвиква локални реакции като болка, зачервяване, чувствителност или подуване на мястото на поставяне на инжекцията. Може да се появят и леки реакции като повишена температура, сънливост и раздразнителност.
Ваксината срещу коклюш може да причини и по-сериозни реакции като висока температура, неутешим плач, продължаващ повече от 3 часа, както и тежка отпадналост и сънливост. Всички тези тежки реакции са много редки (засягат само едно дете на всеки 10 000 поставени дози).

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ