26 Април 2024петък10:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги отвъд въображението, или шедьоври на съдържанието и формата

Ако подобни издания не успеят да намерят кой знае колко читатели, със сигурност ще привлекат вниманието на ценители с необичайната си визия

/ брой: 94

автор:Альона Нейкова

visibility 2536

Въпреки развитието на технологиите и все по-напористото навлизане във всекидневието ни на електронни книги, класическите хартиени издания продължават да са изключително търсени. Още повече, че някои от тях са истински дизайнерски шедьоври на полиграфичното изкуство.

Малко преди да напусне този свят, швейцарецът Пиер Мендел издава книга, в която накратко изброява постиженията си. Своеобразната автобиография на известния графичен дизайнер завършва с... датата на смъртта му. Именно на посочения ден Пиер Мендел по естествен начин отпътува към отвъдното. А книгата му, изработена във вид на кръст, разположен върху знамето на Швейцария, остава в историята като най-точното предсмъртно предсказание.
Американският писател Джонатан Сафран Фоер решава прегледно да демонстрира какво е хипертекст (метод за представяне на информация на компютър или други електронни устройства, при който части от текст, изображения или звук могат да съдържат връзка към друга информация; тази връзка се нарича хипервръзка и чрез нея потребителят може да се придвижва през множество свързани документи). Затова страниците на книгата му "Дърво на кодове" ("Tree of Codes"), издадена през 2010 г., изглеждат така, все едно по тях някой се е упражнявал с ножица.
Педагози и експерти са категорични, че буквите най-добре се научават от децата под формата на игра. Именно с тази цел е отпечатана триизмерната английска азбука "ABC3D".
Френският художник-илюстратор Бенджамин Лакомб пък е истински виртуоз в направата на подобни обемни шедьоври. Всяко разлистване на творбите му дарява читателя с невероятни 3D страници. Досега Лакомб е създал такъв впечатляващ дизайн на световноизвестни произведения като "Пинокио", "Мадам Бътерфлай" и "Алиса в Страната на чудесата".
Обикновено най-напред се отварят готварските книги, а след това - фурната. Хърватските издатели обаче предизвикват ценителите на кулинарията с необичайно томче, което първо трябва да се сготви, а после може и да се чете. "Добре опечен" ("Well Done") се слага в алуминиево фолио и се загрява в печката, докато на страниците не се появят желаните рецепти.
Броят на публикациите, качени в Уикипедия, отдавна е надхвърлил количеството статии, събрани дори в най-пълните издания на хартиените енциклопедии на всички езици. Затова отпечатването им в едно издание изглеждаше мисия невъзможна. Но дизайнерът Роб Матюс успява да създаде книга от 5000 страници, където събира най-посещаваните сайтове в английския раздел на Уикипедия. Разбира се, този внушителен том никак не е практичен, но много ясно пресъздава същността на електронната енциклопедия.
"Добрите идеи светят в тъмното" ("Good Ideas Glow in The Dark") - така се нарича още една необичайна книга, пардон, лампа. Всъщност дизайнът й позволява да бъде поставена в библиотеката редом до други издания или да се сложи на масата. Любопитно е също, че светлина излъчват не само кориците на книгата-лампа, но и буквите.
Домакините обикновено пазят подправките, които използват при готвене, в специални бурканчета или кутийки. Но дизайнерът Ник Бамптън предлага за целта да се използва... книга. Всяка нейна страница съдържа черен пипер, копър, магданоз, джоджен и т.н. И за да се добавят към ястието, е нужно само да се откъсне един лист от книгата и да се сложи в тенджерата. Благодарение на температурното въздействие и съприкосновението с водата хартията просто се разтваря, като придава на храната приятен аромат и вкус.
Най-съдържателната книга в света е романът "Хора с добра воля" ("Les Hommes de bonne volonte"), който се състои от 27 тома. Само заглавието на произведението всъщност е съставено от 50 листа, а общият брой думи, използвани в мащабната творба, надхвърля 2 млн. Целият процес по написването й отнема на автора Жюл Ромен 14 години (1932-1946).
Микрокнига пък бе издадена през 1997 г. от Анатолий Коненко, който събира разказа "Хамелеон" на А.П. Чехов в томче с размери 0,9х0,9 мм. Постижението през 2002 г. се нарежда сред рекордите на Гинес.
Там е и дългата над 1856 метра книга, направена от папирус, намотан върху прът. 400 деца от учебен център в Кастело се трудят над творбата, наречена "Фантастично". Произведението включва 11 приказки, като сюжетът на всички е свързан с разликата в богатството. Рекордът е регистриран от нотариус на 23 май 2009 г.
"Дневникът на Ане Франк" се смята за най-купуваната книга в света. Разказът на младо момиче за събитията, засегнали семейството и приятелите й, докато се крият от нацисти в Амстердам по време на Втората световна война, е преведен на 55 езика и е продаден в тираж от над 25 млн. броя. Последният запис в дневника е от 1 август 1944 г., три дни по-късно Гестапо арестува всички, които се крият в убежището. Ане умира в концлагера Берген-Белзен. Записките й по чудо се запазват и са предадени на оцелелия в Освиенцим неин баща Ото Франк, който завещава оригинала на Нидерландския държавен институт за военни документи.
За най-плодовит писател в света е признат Филип М. Паркър, който създава и патентова специална компютърна програма, наречена "Дълга опашка" ("Long Tail"), събираща информация от интернет и с помощта на шаблон създаваща книги, "удобни" за четене. По думите на автора на технологичното нововъведение, създаването им отнема 15 минути, а себестойността на такава продукция е едва 25 цента. Досега по този начин на бял свят са се появили над 107 000 тома.
Разбира се, повечето споменати книги имат доста специфично съдържание или предизвикват въображението с формата си. Но пък ако не намерят кой знае колко читатели, със сигурност ще привлекат вниманието на ценителите на необичайната визия.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ