18 Април 2024четвъртък22:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кънчо Стойчев:

Бойко Борисов е в паника

Проблемът изобщо не е в политическата система и в гласуването, а в некадърните управляващи, категоричен е социологът

/ брой: 94

автор:Мария Нинова

visibility 2559

КЪНЧО СТОЙЧЕВ е роден на 11 май 1960 г. в София. Завършва социология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основават първата частна агенция за социологически изследвания в България.


"Нима има по-голяма манипулация от изправилия се на трибуната политик, който сипе лъжа след лъжа?"

"Една партия има мераци да си купи още половин милион гласове"


- Господин Стойчев, депутатите гласуваха промените в Изборния кодекс и приеха  задължителното гласуване, но все още не са ясни какви ще бъдат санкциите, ако хората не отидат до урните. Какво ви е мнението?
- Нямам логично обяснение на това, което се случва. Това приемане на задължителното гласуване е абсолютно недемократично, достатъчно е да погледнем огромното мнозинство европейски страни, за да разберем, че никъде такова нещо няма. Има две места, на които е опитвано, но неуспешно. Едното е Белгия поради спецификата на държавата с опит да се балансира едната част с другата част, и в Гърция, където съвършено не сработи. Не вярвам, че може да се намери нормален политик, който да си помисли, че като се каже задължително, 6 милиона под строй ще излязат и ще гласуват. Това е безумие. Очевидно друго се цели. Цели се по-безпросветните, по-бедните, по-плашливите слоеве по-лесно да бъдат купувани. Отива се при тях и им се казва: "Или влизаш в затвора, или на ти 50 лв., кое избираш?" Нормалният човек избира 50 лв., вместо да влезе в затвора. И като си помислим коя ли е тази партия, която може масово да купи още половин милион гласа - мисля, че е излишно да казвам името й, за да не й правя реклама, е ясно какво се случва. Освен това по един изключително глупашки начин част от малките партии, а именно АБВ и Патриотичният фронт, играят тази игра, която е изцяло срещу тях. Правят си илюзията, че всъщност ще намалят гласовете на ДПС. Това е глупост и неграмотност, тъй като и в момента от имащите право на глас турски граждани гласуват половината. Тоест от това, че ще накараме всички да гласуват, то и при турците ще се увеличи бройката, така че резултатът пак ще е същият. Това е неграмотност. Но се правят някакви такива илюзии - ето сега ще им покажем ние на ДПС, като си вдигнем нашия брой, техният брой относително ще спадне. Малките партии, които играят на тази игра, закопават себе си.
Това е недемократично, недалновидно, глупаво и е поредният пример как парламентарно време се губи с глупости, а не с реалните проблеми на страната. Проблемът в България изобщо не е темата за гласуване, други са проблемите.
- Основната санкция, която предстои да бъде обсъждана, е, че негласуващите ще бъдат заличавани от избирателните списъци. Хората, които отказват да гласуват в последните години, интересува ли ги дали ще бъдат в този списък, или не?
- Поредната абсолютна глупост. Първо, гласуването е неотменимо право. Номерът в списъците е просто да затруднят човека да ходи да прави нещо, да се записва. Този, който иска, ще го направи, този, който не иска, изобщо няма да го направи, не е никакъв стимул. Самият факт, че спорят дали да бъдат извадени от списъците, ако не гласуват веднъж, два пъти, а утре могат да решат и три пъти, показва тяхната глупост. Изобщо не се свежда до количество тази работа с гласуването. В България изобщо никакъв проблем няма с равнището на гласуване. Това е поредната глупост, която се говори - положението е лошо в България, понеже много малко хора гласуват. Нищо подобно. На база на реално присъстващите в България граждани, а не на кухите списъци, които не щат да подновят (което би било смислено), нашите данни показват, че в България винаги са гласували между 60% и 70% от хората, което е изключително висок процент. А в началото, първите 10 години на демокрацията, над 80%. Изобщо ние нямаме никакъв проблем с равнището на гласуване. В Съединените щати гласуват 45-50% от хората и в целия свят е подобно. При нас гласуването е по-високо, отколкото средното в останалия демократичен свят.
Лъжа, глупост и невежество е, че българинът не е политически активен. Всеки десети българин е участвал за избор на длъжност - било то общински съветник в най-малкото населено място или нататък по йерархията. Ами това са 500-600 хил. души, това е огромна политическа активност. Проблемът изобщо не е в политическата система и в гласуването. Проблемът е в некадърните управляващи, в това, че се подменя дневният ред на обществото, в това, че по безочлив начин се краде, от сутрин до вечер.
- Референдумът беше отделен от изборите.  Това ще стимулира ли хората да гласуват на него?
- Всеки нормален човек вижда защо се прави. Това е естествено, че на 15 август едва ли 1,5 млн. хора ще дойдат да гласуват, даже да имат доброто желание, защото просто половината българи са на почивка или са в чужбина. Очевидно е за какво се прави - за да се провали този референдум (става дума за инициативата на Слави Трифонов - б.р). Друг е въпросът, че самият референдум е изключително глупав в голямата си част. Всъщност бих откроил само един въпрос, който има някакъв смисъл, и то в популистки смисъл - малко да се намали действително възнаграждението за подаден глас, което партиите получават. Но това е дребнотемие, ние трябва да плащаме на нашите партии. Ние трябва да плащаме от бюджета така, че те да са достатъчно добре финансирани, за да си вършат работата, а не да набират средства чрез тайни схеми.
- Има предложение да се намали времето на предизборната кампания и да не се обявяват социологически проучвания, докато тече тя.
- Поредната дивотия. Да се обявяват социологически проучвания било манипулативно. А нима има някаква по-голяма манипулация от изправилия се на трибуната политик, който сипе лъжа след лъжа? Ние, социолозите, ориентираме хората точно както синоптиците, с горе-долу същата точност, дали утре ще вали или няма да вали, това е изключително важна информация, т.е. какво е разпределението на силите в обществото. Значителна част от гласоподавателите, включително аз, гласуваме тактически. Искам да знам, искам да бъда информиран накъде се движат нещата, и тогава взимам решението си кое би било по-добре, коя везна да се наклони в обществото. Да, има партиен вот, но има и вот, който не е партиен, и той е по-големият вот. Тези хора е изключително важно да бъдат информирани. Самата същност на демокрацията е информираният избор. Ами дайте тогава да няма предизборна кампания. Кампанията не само не трябва да се намалява, тя трябва да се увеличи, на 60 дни трябва да се увеличи. Виждаме, че в Съединените щати предизборната игра продължава повече от година, за да може обществото да получи максимална информация за хората, които избира. А тук се цели максимално малко - 3 седмици. Ами за 3 седмици... половината българи гледат по-малко от веднъж седмично телевизия. Какво ще видят? Нищо няма да видят. Това е целта - българинът да бъде затворен на тъмно и с внушения и страх да гласува за когото трябва, за правилния.
- Последните месеци премиерът Бойко Борисов предприе мерки за борба срещу корупцията, направи едно мащабно събиране на управленските кадри на ГЕРБ в НДК. За какво говорят действията му? Притеснява ли се от нещо?
- За паника и за камуфлаж.
- Паника от какво?
- Паника е, че той е на власт много години. Ако броим и секретарството в МВР, което е висша държавна длъжност, това са повече от 10 години. Още повече, че специално тази функция МВР, тя е свързана с борбата с корупцията. Значи повече от 10 години не само нямаме напредък, а същото разграбване си тече по същия начин. И сега трябва да се направят няколко показни акции - 2-3 ареста, 3-4 скандала и да се приключи. Изобщо пръстът не се слага там, където е раната, а някъде много далеч в периферията и се шуми. Максимално се дрънка на барабан.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ