Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Март 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Общество

От Голямата гора

ИЗБОРИ ЗА МАРИОНЕТКИ

Ивелин Николов

23. Април 2016 , брой: 94   686   0Добре ли си се настанил, Пух? Искаш ли да ти разкажа?...
Какво ще ти разказвам ли? Сигурен съм, че си спомняш как с много увереност ми рече: "Има дни, в които не е важно как се пише втoрник". Да, съгласен съм. И не само защото днес е петък, а защото се убедих, че от това как се пише вторник, е по-важно какво се случва във вторник... За тези неща искам да ти разкажа.
В Голямата гора се е превърнало в неписана традиция всеки вторник да се събират най-политиците (нали помниш - политиците са онези, които най-добре знаят или се правят, че знаят как да живеем заедно). Събират се, мъдруват, мъдруват и после решават какво да се прави. Не само какво да правят те, а и какво да правим всички ние. Понякога го обявяват в горския вестник, за да научим и ние, понякога не го обявяват и... правят каквото си искат.
Та, събрали се този вторник близките на Тигъра политици и решили много, ама мнооого особени неща. Решили да създадат нови правила как да се избират старейшините на гората. Е, те отдавна не са истински старейшини и най-достойни представители на трудно оцеляващите животни, а най-удобните за Тигъра и Муслона подмазвачи. Ама досега все пак някак ги из(под)бираха. Как ще е отсега нататък ли?
Първо решиха участието в избора да е задължително - не участваш ли, те наказват. Твърдиш, че в това няма нищо лошо, нали? И аз така си мислех в началото, но слушай колко хитро са го измислили: отиваш задължително да гласуваш кои да са старейшините, не са ти по сърце нито лакеите на Тигъра, нито другите кандидати и имаш право да пуснеш бюлетинка, че никого не харесваш. И тук идва най-умопомрачителният им проблясък - твойта празна бюлетинка я броят за действителна!  После смятат и пресмятат. Отчитат и обявяват: много, ама много действителни бюлетини има, но от тях границата от 4 на сто, за да станат старейшини, са преминали само марионетките на Тигъра. Ровът, който трябва да се прескочи, става все по-дълбок и непосилен за кандидатите на трудолюбивия Зайо, за кандидатите на депресирания Ийори. Пък и на скокливата Кенга ще й е трудно да го скочи... Представяш ли си - всички скачат, но само Тигъра е на другия бряг. Нали само неговите клакьори имат власт и пари, за да изработват фалшиви бюлетинки и протоколи - само те го прескачат и управляват (и крадат мед) както им е изгодно.
Така Тигъра си мисли, че ще си назначава все свои марионетки за старейшини поне още 50 години. И ще прави из гората каквото си поиска.
Ама сега ми идва на ум и нещо друго - то сега сред марионетките на Тигъра има и други по-малки партийки, които при новите правила също няма да могат да прескочат голямата яма. Дали пък няма нещо да им просветне в дървените глави и да го подгонят преди новите правила да са станали общовалидни? Зависи кой им дърпа конците.
Уф, разбира се, че не пропуснах да ти кажа какво е марионетка. Марионетките са едни много красиви дървени кукли, които имат завързани конци или въженца за ръцете, главата, краката, че и за дупето. Ако не забелязваш въженцата, си мислиш, че танцуват много красиво, но истината е, че те никога нищо не правят, ако някой не им дърпа въженцата.
Между другото - чух, че Тигъра щял да си има нов Муслон - нали старият си тръгна, за да не дразни всички животни. Та новият не бил така по свински дебел, а елегантен, не бил с остригана глава, а със зализан с гел перчем. Въртял се из Разград. Какво е Разград ли? Едно място, където през деня правят лекарства, вечер играят футбол, а говорят, че нощем произвеждат весели работи.
И за какво му е нов Муслон ли? Не се ли досещаш, че и Тигъра също е марионетка и така са го изкомандвали онези, които му дърпат въженцата, но за тях - следващия път.

С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"