Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

От Голямата гора

ИЗБОРИ ЗА МАРИОНЕТКИ

Ивелин Николов

23. Април 2016 , брой: 94   496   0Добре ли си се настанил, Пух? Искаш ли да ти разкажа?...
Какво ще ти разказвам ли? Сигурен съм, че си спомняш как с много увереност ми рече: "Има дни, в които не е важно как се пише втoрник". Да, съгласен съм. И не само защото днес е петък, а защото се убедих, че от това как се пише вторник, е по-важно какво се случва във вторник... За тези неща искам да ти разкажа.
В Голямата гора се е превърнало в неписана традиция всеки вторник да се събират най-политиците (нали помниш - политиците са онези, които най-добре знаят или се правят, че знаят как да живеем заедно). Събират се, мъдруват, мъдруват и после решават какво да се прави. Не само какво да правят те, а и какво да правим всички ние. Понякога го обявяват в горския вестник, за да научим и ние, понякога не го обявяват и... правят каквото си искат.
Та, събрали се този вторник близките на Тигъра политици и решили много, ама мнооого особени неща. Решили да създадат нови правила как да се избират старейшините на гората. Е, те отдавна не са истински старейшини и най-достойни представители на трудно оцеляващите животни, а най-удобните за Тигъра и Муслона подмазвачи. Ама досега все пак някак ги из(под)бираха. Как ще е отсега нататък ли?
Първо решиха участието в избора да е задължително - не участваш ли, те наказват. Твърдиш, че в това няма нищо лошо, нали? И аз така си мислех в началото, но слушай колко хитро са го измислили: отиваш задължително да гласуваш кои да са старейшините, не са ти по сърце нито лакеите на Тигъра, нито другите кандидати и имаш право да пуснеш бюлетинка, че никого не харесваш. И тук идва най-умопомрачителният им проблясък - твойта празна бюлетинка я броят за действителна!  После смятат и пресмятат. Отчитат и обявяват: много, ама много действителни бюлетини има, но от тях границата от 4 на сто, за да станат старейшини, са преминали само марионетките на Тигъра. Ровът, който трябва да се прескочи, става все по-дълбок и непосилен за кандидатите на трудолюбивия Зайо, за кандидатите на депресирания Ийори. Пък и на скокливата Кенга ще й е трудно да го скочи... Представяш ли си - всички скачат, но само Тигъра е на другия бряг. Нали само неговите клакьори имат власт и пари, за да изработват фалшиви бюлетинки и протоколи - само те го прескачат и управляват (и крадат мед) както им е изгодно.
Така Тигъра си мисли, че ще си назначава все свои марионетки за старейшини поне още 50 години. И ще прави из гората каквото си поиска.
Ама сега ми идва на ум и нещо друго - то сега сред марионетките на Тигъра има и други по-малки партийки, които при новите правила също няма да могат да прескочат голямата яма. Дали пък няма нещо да им просветне в дървените глави и да го подгонят преди новите правила да са станали общовалидни? Зависи кой им дърпа конците.
Уф, разбира се, че не пропуснах да ти кажа какво е марионетка. Марионетките са едни много красиви дървени кукли, които имат завързани конци или въженца за ръцете, главата, краката, че и за дупето. Ако не забелязваш въженцата, си мислиш, че танцуват много красиво, но истината е, че те никога нищо не правят, ако някой не им дърпа въженцата.
Между другото - чух, че Тигъра щял да си има нов Муслон - нали старият си тръгна, за да не дразни всички животни. Та новият не бил така по свински дебел, а елегантен, не бил с остригана глава, а със зализан с гел перчем. Въртял се из Разград. Какво е Разград ли? Едно място, където през деня правят лекарства, вечер играят футбол, а говорят, че нощем произвеждат весели работи.
И за какво му е нов Муслон ли? Не се ли досещаш, че и Тигъра също е марионетка и така са го изкомандвали онези, които му дърпат въженцата, но за тях - следващия път.

С уважение, благодарност и извинение към Алън Милн и неговите прекрасни герои.

 

 

Общество

 • Памет
  23. Юни 2017 121
  46
  0

  МЕЖДУНАРОДЕН ОЛИМПИЙСКИ ДЕН. Чества се с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. От 1989 г. за популяризиране на масовия спорт на 23 юни се организират състезания по бягане. На тази дата през 1894 г. в Сорбоната (Париж) по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК.

  МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКИТЕ СЕЛИЩА SOS. На тази дата през 1919 г. е роден Херман...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"