25 Април 2024четвъртък13:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сбраха се "куци патици"

/ брой: 96

автор:Светлана Михова

visibility 1599

В Хановер вчера прилетя ято "куци патици". Скупчиха се и внимаваха да не крякат много силно. Патокът водач на ятото беше предупредил, че не би желал от курника да излизат подробности за тяхната колективна инвалидност.
Известно е, че с този нелицеприятен термин от американския политически жаргон наричат онези държавни лидери, на които скоро им предстои оттегляне от играта. И петимата участници в срещата - Обама, Меркел, Камерън, Оланд и Ренци, са пътници. Пръв ще напусне ятото Обама, а след него от догодина един по един ще се разлетят и останалите. В това нямаше да има нищо драматично, ако не беше една "подробност": всички те ще изхвърчат като реални политически инвалиди и неудачници.
Най-голяма е мъката на Обама и неговата близка съдружничка, германската канцлерка. Двамата демонстрираха впечатляващи упражнения в умението да се обсипват с взаимни комплименти - последен, но неуспешен опит да си поставят червени точки в политическите биографии. Нещо повече, замерянето с любезности имаше обратен ефект. В Хановер и в други големи германски градове посрещнаха кацането на американската "патица" с възмущение и многохилядни протести. Гневът бе насочен преди всичко срещу натиска на отвъдокеанския гост Европа да бъде омотана колкото се може по-бързо в примката на "икономическата НАТО", наричана за кратко TTIP. Неслучайно условията по въпросното споразумение се държат в тайна по искане както на лидерите, така и на големите транснационални корпорации, които ще бъдат единствените печеливши. Другата европейска "привилегия" - без да броим щетите за местното промишлено и селско производство, ще бъде окончателният отказ от суверенитет този път и в правната сфера.
Обама се е разшетал споразумението да бъде подписано до края на годината, преди изтичането на мандата му. В Европа може да го проклинат, но услугата за американските корпорации ще бъде голяма. Ще има кой да го споменава с добро. Бързането е продиктувано и от риска протестите в Европа да се разраснат. Тогава има опасност колегите му да се откажат от удоволствието да си мушнат главите в примката.
И в Лондон, и в Хановер "патокът" предпазливо избягваше да разглаголства по тази най-важна за него цел в прелитането през океана. Затова пък даде воля на изтърканата си ария за "опасността от руска агресия" и за необходимостта от засилване на натовските контингенти по границите с Русия. Двете пропагандни кампании перфектно се допълват. Разпалването на военната и русофобската истерия е много удобен механизъм за пробутване на търговското споразумение. Така европейските комплекси - особено у васалните правителства в Източна Европа, се засилват и от тях може да се очаква повече сговорчивост. Наред с това по линията на "фронтовите държави" от Прибалтика до Черно море, където възторзите и бляновете от членството в НАТО и ЕС бързо се топят, американските агитатори напрягат най-много сили. Една след друга вървят нови инициативи - една от друга по-абсурдни. От създаването на черноморска флотилия на пакта с жалките ВМС на България и Румъния, до смешния военен потенциал на балтийците.
За подгрявка на европейските страхове и в подкрепа на Обамовата агитация вчера небезизвестната Rand Corporation пусна "проучване от моделиран хипотетичен конфликт с Москва". Заключението е: "Русия може за три дни да разбие войските на НАТО". И още едно заключение на вашингтонското парламентарно издание The Hill: "САЩ няма да издържат на такива големи разходи по отбраната на Европа". Ами сега?
Обама знае как. Той подкани приятелката Анджела да осигури по-активното участие на Бундесвера в "сдържането на Русия". Тук тя се опъна. Кой друг, ако не германците, знаят най-добре какво означава да се изправиш с войска срещу големия източен съсед. На свой ред Барак не се съгласи да я поощри във флирта й с Ердоган. След като сама падна в капана на османлията и натика в него цяла Европа, Меркел му обеща съдействие в създаване на "зона за бежанци" на сирийска територия по турската граница. Наложи се Обама да й обяснява, че това практически е невъзможно. За да тушира лошото впечатление, което дисонансът в патешкото крякане може да остави, гостът тутакси похвали домакинята, че прекрасно се справяла с имигрантската криза. Смях в залата на европейската публика. Скоро обаче смехът ще премине в плач. Всичко говори за това, че споразумението за TTIP е вече решен въпрос. То ще бъде подписано, независимо какво искат европейците. Европа, в която управляват шепа бюрократи и политически несретници, отдавна няма нищо общо с представите за демокрация. Защото нищо не пречи на петте "куци патици", преди да напуснат политическата ферма, да действат по принципа "след нас потоп".
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 192

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 187

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ