26 Април 2024петък09:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обучават надзиратели срещу дискриминация в затворите

/ брой: 97

автор:Аида Ованес

visibility 362

44 надзиратели, психолози, социални и медицински работници от затворите в София, Сливен и Плевен преминаха обучение за недопускане на дискриминация и зачитане на човешките права в местата за лишаване от свобода. Обучението е проведено по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм и с участието на експерти от КЗД и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".
Всяка година най-малко по 8-10 жалби от лишени от свобода постъпват в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В тях хората се оплакват от пренаселеността, ниската хигиена в помещенията, достъпа до тоалетни и използването на кофи за облекчаване на естествените нужди, невъзможността от усамотяване по време на свиждане със съпрузи с цел създаване на дете, недобри условия в болниците на затворите, за липса на условия за лечение на затворници със 100% увреждания, за неравно третиране по признак религия, различно отношение към затворници от други националности или етноси и пр. В Европейския съд по правата на човека има близо 40 висящи жалби със сходни оплаквания срещу България.
През последните години битовите условия в затворите се подобриха, коментира за ДУМА Лало Каменов от КЗД. По проекта е разработен практически наръчник, в който е представена законовата уредба у нас за различните видове дискриминация, практически препоръки, тестове и пр. От КЗД препоръчват да бъде осигурен контрол за психичното здраве на персонала, да се разширят дейностите за ресоциализация на лишените от свобода и сътрудничеството с неправителствени организации.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ