19 Април 2024петък21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Няколко думи за първия български вестник...

/ брой: 98

автор:Лозан Такев

visibility 1553

Какво ли не прочетох на тоя ден! Какви ли не новини, чествания, прогнози, интервюта се мъдрят в българските печатни медии. Всеки - със своите грижи. Бойко плаши своите с корупцията. Георги Първанов мечтае за президентска република. Сергей Станишев иска Европа да се обединява от ценностите, Михаил Миков бленува по-високи доходи за населението. А част от тях вече ги има - вижте заплатите на магистратите, на шоумените, на карикатуристите даже - взимали повече от премиера месечно! На тоя ден видях дори селфи на Цветан Цветанов от честването на голям всекидневник. А други казват, че СЕЛФИ означавало СЕЛска ФИзиономия... Може и така да е.
 Коментари, новини за бурките, за бежанците, за побоища, за ромите, стана ясно, че вече можем да гласуваме срещу всички още на следващите избори... Как ще изберем тогава нов президент!?
 Търсим нефт и газ и ще печелим 5 милиарда годишно!? Турци купуват "Токуда". Местан прави ДОСТ. 32-ма искат да поведат БСП май през май, конгресът решава колко лява е лявата партия. Ще се разпадне ли Реформаторският блок?
Мъж пребил циганче безпричинно. София и Пловдив въшлясаха. Баща бие и ругае учителка. Британец убил своя сънародничка и хвърлил трупа й край река. Всеки седми напуска България.
 Всякакви новини. Всякакви коментари.      Снимки, снимки, гости, пожелания, словоблудство за новите демократични вестникарски постижения на голям всекидневник...
 И - нито ред, нито дума за една годишнина, която минава тихо и незабелязано. Сякаш някой е наложил вето за историческата памет и библиографията. Преди 170 години на тоя ден просто е излязъл първият български вестник, макар и далеч от България. На 20 април 1846 г. в Лайпциг излиза "Български орел. Известник граждански. Търговски и книжовен". Уводната му статия е "Свикване". Вторият брой излиза на 20 септември същата година. Негов редактор и издател е Иван Богоров, който по-късно ще почне да издава "Цариградски вестник", и това ще се случва почти тринадесет години.
  Забързани, улисани в своите делнични теми и темички, в своите дребнотемия, често забравяме за миг да погледнем в историята си, в паметта си и да отпечатим поне няколко реда или няколко думи за онези, които преди нас са оставили почерк, идеи, мисли за България и в името на България!
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ