19 Март 2024вторник10:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изборни маневри

/ брой: 98

автор:Боряна Костова

visibility 3690

Повече от месец в управляващото мнозинство се надцакват с гяволии около промените в изборния кодекс. Грубото им сметкаджийство роди един изборен Франкенщайн, който няма нищо общо с конституционното право на гражданите за свободен вот. Ама кой ти гледа гражданите! Важно е политиците да са добре. А те се чувстват уютно само когото са в парламента. Затова партньорите на Борисов прибягват до всякакви маневри и фокуси, с които да си осигурят служебна победа при нови избори.
Лакомията за власт и облажване чрез високи държавни постове е единствената спойка в коалицията от самото й създаване. Но скандалите и френетичното тропане по масата, които съпътстват обсъждането на изборното законодателство, показват, че ГЕРБ и присъдружните й партии вече не само трудно намират общ език, ами едва се търпят. И само заплаха за оставка на премиера може да ги укроти. Във вторник Борисов за пореден път прибягна до пожарникарските си умения да гаси разправиите им. След повече от два часа взаимно извиване на ръце се стигна до някакво споразумение. Задължителното гласуване остава като основната и най-спорна поправка в Изборния кодекс. Предложението за него дойде изневиделица от Патриотичния фронт, след като няколко месеца по-рано депутатите го зачеркнаха от референдума, поискан от президента. ГЕРБ, които доскоро твърдяха, че гласуването е право, а не задължение, клекнаха на приумиците на Валери Симеонов пред опасността от разпад на коалицията. В движение отпаднаха безразсъдните идеи негласувалите да бъдат наказвани с отнемане на социалните помощи за 3 месеца или с глоба от 50 лв. Имената им ще бъдат заличавани от избирателните списъци, но след две нарушения. Което е напълно безсмислено като мярка за прочистване от фантоми.
АБВ и РБ посрещнаха на нож опитите на ГЕРБ да ги елиминира чрез преразпределяне на бюлетините "Не гласувам за никого", от което щяха да намажат само големите партии. След срещата с Борисов малките не само се кротнаха, ами и напериха перушината. Решено бе гласовете "за никого" да не се броят при определяне на 4-процентовата бариера, за да не вдигат летвата за влизане в парламента. Според патриотите задължителното гласуване ще увеличи чувствително националистическия вот и ще "удави" влиянието на ДПС и на партията на Местан. И си правят сметката той да ги изстреля на по-предна позиция. На същото разчита и Сидеров. Но може да се окаже, че слагат тигана на огъня, преди да са уловили рибата. ДПС вече заплаши, че ще атакува текста в Конституционния съд. БСП също е против гласуването да се превръща в принуда. Защото това няма да ограничи платения вот, само ще му смъкне цената и ще даде по-големи възможности на купувачите.
Шев и кройка има върху текста за гласуването в чужбина. За хатъра на ПФ бе прието това да става само в българските посолства и консулствата. Но "реформаторите" успяха да вкарат и "някои изключения". Партийната им изгода наложи редактиране, според което ще могат да се разкриват до 50 секции за страна. Което праща по дяволите идеята на патриотите да се сложи край на напомпания вот от Турция. "Ще видим" - отсече Симеонов, намеквайки, че не е отстъпил окончателно. Прочее, РБ натиска и за скоростно въвеждане на електронното гласуване чрез интернет още от 2018 г. Те очакват, че резултатът, който ще дойде от Европа и най-вече от САЩ, ще им осигури входен билет за следващия парламент. С малко хакерска помощ и фалшификации.
Миналото лято ГЕРБ носиха от девет дерета вода да доказват, че референдумите трябва да се провеждат заедно с изборите. И пробутаха в един ден с местния вот окастреното допитване на Превнелиев, което инак щеше да мине незабелязано. Преди седмица същите хора се изметнаха като букова дъска. "Умните" и "красивите" привърженици на ДСБ тутакси нададоха вой, че целта е да се неглижира подписката на Слави Трифонов. А  мнозинството хитро прехвърли "горещия картоф" в ръцете на държавния глава. Плевнелиев пак показа, че не е в час, като обяви, че не приема промяната и ще насрочи референдума заедно с президентските избори. Само че датата за тях не се определя от него, а от депутатите, гласи Конституцията. Ако оставим настрана фокусите на управляващата коалиция да си разчисти пътя от всяка конкуренция, трябва да признаем, че в "поменика" на Слави има и някои скудоумия, като за избора на областни и районни шефове на МВР, което само подхранва хаоса в държавата. Впрочем, бизнесменът Веселин Марешки също е внесъл в парламента подписка от над 300 000 души с искане за референдум и с подобни въпроси. Ама заради нея от "Протестна мрежа" не си дерат публично ризите.  Дали защото Марешки не се целува с Радан Кънев, както направи в шоуто си неотдавна Дългия?!

Премахнете плоския данък

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 51

Финансовият министър се сравни с Иван Асен II

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 51

Лихварството не е престъпление

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 51

Нов лиценз за площадката на АЕЦ "Козлодуй" 2

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 51

Моряците от "Руен" се прибират до 15 дни

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 51

Вучич алармира за сърбите в Косово

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 51

Лейбъристи избраха чернокож за лидер

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 51

Накратко

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 51

Едно към едно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 490

/ брой: 51

Програмирано лицемерие

visibility 500

/ брой: 51

Новият Наполеон

visibility 471

/ брой: 51

Мисията на патриарх Неофит трябва да продължи!

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 51

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ