29 Март 2024петък10:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Несъответствие

/ брой: 98

автор:Мая Йовановска

visibility 1390

Броени дни преди Великден и Гергьовден, когато по традиция на трапезата си българинът слага печено агне, се оказва, че това, което основно ще ядем, е от внос. Българските агнета щели да останат неизкупени. Причината е тривиална и типична за последните години - големите търговски вериги търсели нискобюджетни продукти и така се стигало до евтиния внос. За това алармира не кой да е, а бившият шеф на БАБХ Йордан Войнов.
От ЕС не ни разрешават защитни мита в подкрепа на българските производители и така в пъти по-вкусните наши агнета не пробиват до пазара. Съмнявам се, че европейците не са намерили начин за подкрепа на производителите си, ама нейсе. Но когато ние не мислим как да защитим собствената си продукция, се получава така, че вносът убива родните производители. Които и без това са в доста по-неизгодно положение от големите производители в ЕС заради по-ниските субсидии. Пък и агнешко идва у нас не само от Европа.
От браншова овцевъдна организация съобщиха, че новозеладско агнешко се внасяло замразено, а се предлагало като охладено. След обработка с препарати то изглеждало свежо и така минавало за прясно. Къде тук е БАБХ? Защо не тръгне по следите на този конкретен сигнал, а не да отчита какво е свършила при масовите проверки, с които търговците са напълно наясно. Да не говорим пък за МЗХ, откъдето преди дни отчетоха, че цената на агнешкия бут се оказала по-ниска в магазините, отколкото на борсите. Те просто си отчитат. Обяснението на експертите за този парадокс са "алтернативни канали за доставка" за обектите на дребно. Ало, митниците, събудете се!
Впрочем същото е положението и с яйцата. Какво правят отговорните органи, след като производители алармираха, че румънски и полски яйца на по-ниски цени от родните, но със съмнителна годност, заливат пазара ни? Но БАБХ  отчете, че "не са установени несъответствия". Несъответствие има и то е в отношението на държавата към родните производители.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ