Несъответствие
/ брой: 98
Броени дни преди Великден и Гергьовден, когато по традиция на трапезата си българинът слага печено агне, се оказва, че това, което основно ще ядем, е от внос. Българските агнета щели да останат неизкупени. Причината е тривиална и типична за последните години - големите търговски вериги търсели нискобюджетни продукти и така се стигало до евтиния внос. За това алармира не кой да е, а бившият шеф на БАБХ Йордан Войнов.
От ЕС не ни разрешават защитни мита в подкрепа на българските производители и така в пъти по-вкусните наши агнета не пробиват до пазара. Съмнявам се, че европейците не са намерили начин за подкрепа на производителите си, ама нейсе. Но когато ние не мислим как да защитим собствената си продукция, се получава така, че вносът убива родните производители. Които и без това са в доста по-неизгодно положение от големите производители в ЕС заради по-ниските субсидии. Пък и агнешко идва у нас не само от Европа.
От браншова овцевъдна организация съобщиха, че новозеладско агнешко се внасяло замразено, а се предлагало като охладено. След обработка с препарати то изглеждало свежо и така минавало за прясно. Къде тук е БАБХ? Защо не тръгне по следите на този конкретен сигнал, а не да отчита какво е свършила при масовите проверки, с които търговците са напълно наясно. Да не говорим пък за МЗХ, откъдето преди дни отчетоха, че цената на агнешкия бут се оказала по-ниска в магазините, отколкото на борсите. Те просто си отчитат. Обяснението на експертите за този парадокс са "алтернативни канали за доставка" за обектите на дребно. Ало, митниците, събудете се!
Впрочем същото е положението и с яйцата. Какво правят отговорните органи, след като производители алармираха, че румънски и полски яйца на по-ниски цени от родните, но със съмнителна годност, заливат пазара ни? Но БАБХ отчете, че "не са установени несъответствия". Несъответствие има и то е в отношението на държавата към родните производители.