29 Март 2024петък13:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нашето Възкресение

/ брой: 98

автор:Ина Михайлова

visibility 81

В тревожното и обезверено време, в което живеем, когато изглежда, че злото, омразата и враждата надделяват над доброто, мира и любовта, има едно животопроменящо събитие. Нашето Възкресение. Нашият Великден. Какво означава за православните християни празникът, определян като най-светъл и най-чакан?
Защо Великден, а не Рождество, изпълва душата ни с надежда и вяра?
Всеки път, когато си задавам този въпрос, се сещам за малка съсухрена женица, която отваряше също толкова малка черквичка. Преминала през неволите и грижите, сполетели и нас днес, обичаше да казва, че трябва да разглеждаме нещата откъм техния край. Точно това е Великден. Накрая любовта побеждава омразата, истината - лъжата, животът - смъртта. Иначе всичко би било безсмислено.
Исус Христос е възкръснал, ние как ще възкръснем днес? Как да се изправим, като са ни превили на три. Как да вдигнем глава, като ни принуждават да я свеждаме. Как да погледнем с любов и смирение на света около нас, като той ни мрази, хули, осмива и рита. Как да бъдем разумни и вдъхновяващи, когато безумията и пошлостта, простотията и вулгарността газят навред.
Отговорът на тези терзания може да осветли душите ни. За това иде реч, а не за библейските писания. Смисълът на Великден днес не е в празничната трапеза, в червените яйца и златните зайчета, в лъскавите дрехи и парадиращото блъскане в черквите.
В духовното съпреживяване е. Ако има как да отразим Възкресението Христово в нашия живот, ще възкръснем. Ще се изправим.
Възкресение означава надежда. Нашето възкресение е история на нашите надежди - излъгани, отчаяни и лекомислени, изтерзани и замрели. И все пак надежди. И вяра. В собствените ни сили. И в крайния резултат. Че доброто побеждава злото, че истината оборва лъжата. И че животът надделява над смъртта.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ