03 Май 2024петък17:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Михаил Миков:

Водим битка за угнетените хора

Стотици социалисти отбелязаха с първомайско шествие Деня на труда и празника на левия печат

/ брой: 99

visibility 74

Александър Симов
Мария Нинова

"Водим битка заради хората, които днес чувстват несправедливостта и угнетяването на труда им. Те трябва да я спечелят". Това обяви на първомайски митинг-шествие в София лидерът на БСП Михаил Миков. Стотици социалисти, симпатизанти и леви хора се събраха, за да почетат празника на труда и да заявят, че каузата е жива. Шествието премина под мотото "За България - суверенна, солидарна, справедлива".
"Първи май е празникът на труда и на съзиданието, на който в цял свят, в Европа и в България - тези, които създават благата, са на улицата, защото последните тридесет години правата на трудещите се смачкват, защото неолибералната доктрина направи така, че завоюваното в Европа от социалната държава да отстъпи", заяви Миков. Той напомни, че настоящото правителство в страната ни е въвело еднодневен трудов договор - абсурд, който е поредният пробив в трудовото законодателство, както и че са били отнети онези 10% облекчение на работещите бедни. "Днес българският работник получава 4,5 пъти по-ниска заплата от средноевропейската, въпреки че произвежда само 2,5 по-малко БВП, изчислен по покупателна способност. Това си заслужава битката за повече права на онези 98%, които в крайна сметка създават благата в България и в света. Битката няма да е лесна, но ние - социалистите, трябва да бъдем центърът й, защото българските граждани, европейските и световните работници я заслужават", категоричен бе председателят на БСП.
Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов обяви, че всеки човек има право на труд, на свободен избор на работа, на справедливи и благоприятни условия на труд, както и на закрила срещу безработица. "Това е основно човешко право, гарантирано и от всеобщата декларация за правата на човека на ООН", заяви Паргов. Той подчерта, че останалите в България хора са лишени от справедливи условия на труд, индустрията е ликвидирана, икономиката тъпче на място, а малкият и средният бизнес са притиснати в ъгъла и изнемогват под бюрократичната преса, която ги смазва. "Хората на труда са гръбнакът на икономиката, а без икономика - няма държава. Днешните управници се държат така, все едно хората на труда не съществуват", обяви социалистът пред стотиците хора.
Пред събралите се на митинга евродепутатката Илияна Йотова остро разкритикува състоянието на Европейския съюз днес."Това ли е Европа, която искахме и преди 9 години посрещнахме с толкова ентусиазъм, която трябваше да носи мир, просперитет и развитие на всички европейски граждани? Въпросът не е "за" или "против" Европа, а "за" онази Европа, за която всички се борихме. Затова днес, всички ние с вас - казваме "Незабавно спрете преговорите за търговското споразумение със САЩ и Канада", призова тя.
Йотова подчерта, че преговорите се извършват зад гърба на всички граждани, а записаното в тях е плашещо. Евродепутатът обясни, че това споразумение, чийто следващ кръг е след месец, означава загуба на: работни места за европейците, работна заплата, трудови права, суверенитет, безопасни храни и на нашите стандарти. "Ще допуснем ли всичко това?", попита тя и подчерта, че битката тепърва продължава и социалистите се противопоставят на всичко това.
Йотова бе категорична, че правителството не защитава интересите на България, а само слуша началниците от Европа какво ще му кажат, затова България е извън Шенген, на външната граница на ЕС и незащитена, и едва ли ще може да опази границите си и да се справи с бежанската криза. "На този фон имаме министър-председател, който с лека ръка подписа санкциите срещу Русия, като така наруши изконната българска традиция и донесе на България големи загуби, и един президент, който се надпреварва да громи нашите традиционни връзки с Русия навсякъде, където може", подчерта тя.
Празничното митинг-шествие започна на кръстовището на ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" в София, след което присъстващите се отправиха към Борисова градина. Там те отбелязаха традиционния празник на вестник ДУМА и левия печат. Приветствия отправиха председателят на БСП в София Калоян Паргов, и.д. главен редактор на в. ДУМА Таня Джаджева, издателят на в. "Земя" Светлана Шаренкова, председателят на "Нова Зора" и главен редактор на едноименния вестник Минчо Минчев. "Искам да ви уверя, че все още има журналисти, които искат да търсят истината и да казват нещата такива каквито са". С тези думи Джаджева се обърна към колегите си от ДУМА и гостите на празника на левия печат. След официалната част за настроението на присъстващите се погрижи известният цигулар Венци Такев и групата му. Настроението бе приповдигна
то и от факта, че конгресът на БСП е след броени дни. Левите симпатизанти водеха разпалени разговори и си пожелаха по-светло бъдеще за партията и по-ярка лява политика след форума.



Председателят на БСП бе обграден от внимание


В словото си Таня Джаджева цитира и думите на Николай Добрев: "Безумец е този, който иска с пръст слънцето да затъмни. Безумец е онзи, който мисли, че бедите, болките, тежестта и обидата могат да повалят и да унищожат моята партия"
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 989

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 963

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 898

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1005

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1160

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 936

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1147

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 971

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1078

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ