25 Април 2024четвъртък04:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хорът на пловдивските момчета на 40 години

Концертната зала едва побра желаещите да присъстват на уникалното честване, от чужбина пристигнаха певци от първото поколение, т.нар. учредители на хоровата формация

/ брой: 99

автор:Пенка Калинкова

visibility 2205

В града на хълмовете Хорът на пловдивските момчета е институция. От създаването му преди 40 години от сърцатата диригентка Стефка Благоева до ден днешен той радва с изпълненията си младо и голямо не само по повод тържествени празници и годишнини в Пловдив, но и на редица авторитетни хорови фестивали у нас и по света.
Родена в семейството на музиканти, Стефка Благоева завършва Българската държавна консерватория, по-късно специализира в Познанската консерватория в Полша при проф. Столигрош. Оттам идва и идеята за създаването на момчешки хор, традиция, която липсва в нашата страна. На 26 ноември 1975 г. Стефка Благоева основава Хора на пловдивските момчета, чиято диригентка е до кончината си през 2000 г. Момченцата с къси панталонки печелят не само първите награди у нас, но и призове от престижни конкурси по света. Връх на изявите на хора и творческата дейност на маестра Благоева са най-високата награда "Summa cum laude" през 1982 г. в Неерпелт, Белгия, Първа награда от първия детски хоров конкурс в град Нант, Франция, през 1985 г., участие в Световния фестивал на момчешките хорове в Познан през 1992 г., Трета награда от 25-ия хоров конкурс в Толоса, Испания, през 1993 г. Стефка Благоева има и голям принос в учредяването и дейността на световния хор "Малките певци на света" в Париж през 1992 г. под егидата на ЮНЕСКО. Под нейно ръководство хорът има реализирани редица международни проекти като тв вариант на Реквием от Моцарт с участието на Белгийската телевизия в Атина през 1991 г., изпълнение на "Mesa Sollenele" от Росини в Белгия и Холандия през 1992 г., на "Missa Kriola" от Ариел Рамирес в Скопие през 1993 г.
В хора участват момчета от пловдивските училища на възраст от 9 до 14 години. Първите солисти и изпълнители в Хора на момчетата отдавна са известни оперни певци с участия и гастроли у нас и по света, каквито са Крум Гълъбов и Ивайло Михайлов. Днес диригентка на хора е Милка Толедова, която работи с пловдивските момчета повече от 30 години. Тя има шест награди от международни конкурси, а в последните пет години - участие в международните хорови фестивали "Гласовете на Балканите" в Солун 2012 г.,  "Спивай фест" във Вишков, Чехия, в Дни на музиката в Балабановата къща - "100 гласа пеят за Борис Христов", 2014 г., както и от фестивала "Музика и море" в гръцкия град Паралия. Дългогодишна хормайсторка и пианистка на съставите от Детската хорова школа "Стефка Благоева" е известната Юлия Петрова. Под неин съпровод Хорът на пловдивските момчета печели 8 награди от международни конкурси, участва в национални и международни фестивали, безброй концерти и международни турнета. На Международния хоров конкурс "Звучит Москва" през 2002 г. тя печели наградата за най-добър клавирен съпровод.
Дейността на Хора на пловдивските момчета се осъществява в Общинския детски комплекс и се подпомага от Сдружението с нестопанска цел "Хорова школа "Стефка Благоева" с председател на УС Тодор Горинов. В навечерието на Великден любимата хорова формация ни зарадва с празничен концерт с участието на съставите на хоровата школа "Стефка Благоева" - Хор на пловдивските момчета, Подготвителен хор, Младежки хор, Смесен хор, Мъжки хор. Както виждате, това вече е хорова империя.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ