25 Април 2024четвъртък12:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Двама българи покориха Анапурна

Испанец на 77 години също изкачи върха, намериха 2-ма американци 16 години след като лавина ги погуби

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 51

Двама българи покориха хималайския връх Анапурна (8091 м). Боян Петров е първият алпинист, изкачил смъртоносния връх през 2016 г. Той атакува сам, за да се придвижи по-бързо и да избегне навалицата от около 30 души, която създава опасност от лавини. Ден по-късно Атанас Скатов стори същото и стана първият веган, покорил Анапурна, съобщи авторитетният блог за височинен алпинизъм Altitude Pakistan, като се позовава на информация от Министерството на туризма в Непал.
Скатов е един от 14-мата чужденци, стъпили на върха, който е изкачен и от 16 шерпи. Той беше в голяма група, която включваше и 77-годишния испанец Карлос Сория, който стана най-възрастният алпинист, покорил Анапурна. Испанецът вече има 12 изкачени 8-хилядника, като е най-възрастният, стъпвал на К2 (на 65 години), Броуд Пик (на 68), Макалу (на 69), Гашербрум I (на 70), Манаслу (на 71), Лхотце (на 72) и Кангчендзьонга (на 75). Единствените 2 осемхилядника, които му липсват, са Дхаулагири и Шиша Пангма.
Телата на алпиниста Алекс Лоуи и неговия оператор Дейвид Бриджис бяха открити в хималайски глетчер под връх Шиша Пангма (8027 м) 16 години след тяхната смърт при лавина. Двама планинари са попаднали миналата седмица на останките, които все още са били в лед, съобщават от фондацията, основана в памет на Лоуи.
Американците Лоуи (на 40 години) и Бриджис (на 29 години) бяха затрупани от лавина под връх Шиша Пангма в Китай през октомври 1999 г., опитвайки се да извършат първото американско спускане със ски от върха.
Според Конрад Анкър, оцелял при инцидента, откритието на телата на двамата алпинисти носи облекчение на техните семейства. След като се завръща от Китай, Анкър се жени за вдовицата на Лоуи и осиновява трите им деца.
Преди смъртта си Лоуи е считан за един от най-добрите алпинисти в света.
Хималаите, които са забранени от китайска страна за западни алпинисти до 1978 г., се смятат за относително достъпни сред върховете над 8000 м. Много организатори на походи препоръчват алпинистите да включат Хималаите като част от тренировките си, преди да поемат към други високи планини.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 178

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 175

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ