20 Април 2024събота17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чудовища

/ брой: 99

автор:Светлана Михова

visibility 2026

Неотдавна папата сравни Европа с ялова старица. После лидерът на ПЕС на форум в София обясни, че още имало живот в бабата. Тя не се разпадала, а само се променяла. Оцвети мисълта си с цитат от Атонио Грамши: "Когато старата система умира и новата все още не е родена, се раждат чудовища".
Никак не върви да благодарим за успокоението. Не е ли по-добре да не се правят опити за зачеване, като се знае, че ще се пръкне урод. За един век Европа вече два пъти роди чудовища, които погубиха милиони. Днес бабичката пак прави опити да прихване и за криминалното зачатие неистови усилия полага отвъдокеанският маниак геронтофил. Ако не беше той, старицата можеше да се успокои, да се замисли за собствения си дом и за бъдещето на натрупаното в него през вековете доброкачествено семе. Нямаше да се разстила за генномодифицираната семка на Новия свят, носител на чудовища.
Когато говорим за Европа, вече рядко имаме предвид сътвореното от нейния гений, а мислим за прелъстените политически хермафродити и бюрократи в Брюксел. Там САЩ създадоха своя инкубатор на чудовища. За това свидетелстват разсекретените документи, част от които публикува британският "Телеграф". От тях личи, че ЦРУ и други американски спецслужби са финансирали през 50-те години създаването на ЕС, на Европарламента и на обща валута. Днес целта е постигната: Европа е на колене - и политически, и икономически. Механизмът работи безотказно. От пазител и защитник на европейските ценности, наборът от европейски институции се превърна в техен душегубец.
Първо, пострада свободата на словото. На нейно място се настани лицемерието и гузното мълчание. Големите европейски медии не говорят за срамотите на мутиралата демокрация. Нейните осеменители - т.нар. политически лидери, само преди година с грандиозно шоу в Париж колективно изиграха ролята на Раймонда Диен. Под лозунга "Аз съм Шарли" подкрепиха правото да се осмива мюсюлманският бог. Днес еврофюрерът Ангела Меркел дава на съд сатирик, дръзнал да се шегува с възродителя на османизма Ердоган. В Брюксел не се вълнуват от масовите убийства на кюрди. Не ги стряска официално обявеното от шефа на Меджлиса Исмаил Кахраман намерение светската конституция да бъде променена и подчинена на мюсюлманската религия.
В раболепието си към Анкара Меркел задейства "демократичния" закон, забраняващ обидите по адрес на чужди лидери. Той обаче не работи, ако става дума за руския президент. Свързаното с Русия е друга песен, събуждаща други чудовища. Там влизат в употреба всички позволени и непозволени похвати - дори и главно онези, които противоречат на изконния европейски дух и интерес. Авторът на карикатурни стихчета за турския диктатор са незаконни, а кощунството на разголените моми от "Пуси райът" в главния православен храм на Москва е похвално. Друго чудовище е подготвеният криминален брачен договор, наречен TTIP. От кумова срама бабата симулира съпротива, но евроактивистите бързат и го подготвят на тъмно. В момента тече 13-ият тур от преговорите. Заедно с подписаното вече споразумение за транстихоокеанско сътрудничество ще бъде изпразнена от смисъл СТО и тогава, както каза залязващият Обама, "само САЩ ще диктуват правилата в световната търговия". Русия ще бъде отрязана. А Европа? Тя е употребена, превърната е в придатък и не влиза в сметките.
Не е достатъчно обаче старицата да бъде срината икономически. В името на американския интерес се подготвя и бабуването на най-страшното чудовище - нов Drang nach Osten ("Натиск на изток"). Какво друго, ако не повторение на шизофреничните планове отпреди 75 години е днешната русофобска истерия и военно настъпление към Русия? И навремето цяла "цивилизована" Европа тласкаше Хитлер на изток. После за броени дни падна в месомелачката му. Днес военните упражнения се разиграват все по на изток. Вчера в Естония на самата граница с Русия започнаха мощни натовски маневри с участието на 6000 военни. Черно море гъмжи от чужди флотилии.
Някога европейските столици, включително и Варшава, която минава за жертва, една след друга подписваха унизителни договори с фашистка Германия и я напътстваха към Съветския съюз. Москва последна сключи т.нар. пакт "Молотов-Рибентроп", но на Запад само за него си спомнят. Сега в похода на изток се привлича и неонацистка Украйна. Затова не се говори за касапницата на 2 май в Одеса преди две години. Депутати в Киев искат да обявят този ден за официален празник, обещават да повторят изтреблението. В Брюксел и Вашингтон мълчат. Не ги досрамя да наложат вето в Съвета за сигурност на резолюция за разследване на престъплението. Свастиките и факелните шествия навсякъде са добре дошли, а в Полша не пускат мотошествие на внуците на нейните освободители със знамето на Победата, защото то било съветска символика. Да, така е. Фактът е неоспорим: Съветският съюз освободи Европа от собственото й чудовище.
Историята не може да се върне назад. Но нейните изчадия упорито възкръсват.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ