29 Март 2024петък17:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Камбаната бие за двуличниците

Като отстъпва пред Ердоган, Брюксел не прави добра услуга нито на ЕС, нито на Анкара

/ брой: 102

автор:Георги Георгиев

visibility 1118

Какво прави Европейският съюз с режим, който го рекетира с бежански потоци, не зачита свободата на словото, води перманентна гражданска война в единия ъгъл на държавата, мечтае да възкреси под някаква форма една от най-кървавите империи в историята, подкрепя антиправителствени въоръжени групировки в съседна нему държава, заиграва се и търгува с откровени главорези и бавно, но славно заличава светския характер на страната, която управлява, като заглушава опозиционните гласове? Правилно. Дава му всичко, което той поиска.
Това правят днес Европейската комисия и държавите от общността с най-голямо влияние в нея, като Германия например, начело с канцлера Ангела Меркел. По някаква непостижима за ума причина формално по-силната страна - ЕС, приема едно след друго исканията на по-слабата - Турция на президента Реджеп Ердоган. Нито икономически, нито технологично, нито политически, нито демографски ЕС отстъпва на Турция, дори точно обратното, меко казано. Но идеологическата рамка, в която живеят европейските политици, липсата на политическа воля и най-вече липсата на ум доведоха дотам, че най-бляскавата интеграция на държави в историята, както величаеха ЕС, се срина до положение, при което предизвиква само съжаление, а усещането за дезинтеграция нараства. Другото обяснение е, че значителна част от политиците в Европа, водени от Ангела Меркел, са проводници на интересите на друга държава, която желае западането и развала на Европейския съюз като икономически противник. Но това, разбира се, е тежка конспирология, до която уж няма видими причини да се принизяваме.
Фактите обаче сочат, че уж твърде принципният Европейски съюз, който задавал най-високите стандарти - от демократично управление до зеленчукопроизводство, - играе по свирката на един азиатски деспот и по най-безпринципен начин си затваря, когато си мисли, че това му е удобно. Горе-долу по същото време, когато британските медии съобщиха, че ЕС се готви да отмени визите за турски граждани без Ердоган и компания да са изпълнили всички условия, беше съобщено че са уволнени 400 журналисти от закритите от властите вестник "Заман" и информационната агенция "Джихан". При това с формулировки за "злоупотреба със служебно положение" и "нанасяне на ущърб върху имиджа на организацията", които не предполагат никакви компенсации. Нагло, показно затваряне на устата на медиите и наказание на непослушните журналисти. И какво рече великият защитник на свободата на словото и медиите - "колективен" Брюксел, и многобройните му неправителствени и правозащитни организации? Нищо. Пълна тишина. Нищо не се е случило, не се е случвало и няма да се случва. Без забележки. О, да, имаше "критики" от страна на САЩ и Европейския съюз, дори онова чудо външният министър на ЕС Федерика Могерини каза, че свободата на словото била важна. Но както е безсмислен постът на външен министър на ЕС, така се оказаха и безсмислени тези "критики", които са по-скоро дежурно словесно упражнение.
Така че това действие не го бройте. Ако ЕС е имал намерение да заяви на турското държавно ръководство какво мисли за него, отдавна да го е направил. Формите са различни, та може и до санкции да се стигне дори, ако има воля. Но такава няма сред важните западноевропейски държави. Интересно е, че по отношение на санкциите срещу Русия воля има, а в този случай, в който категорично по-малко могат да загубят икономически, Германия, Франция и други държави нямат воля за съпротива, и то при положение че става дума за открит рекет от страна на Ердоган - "Или визите, или пускам бежанците", "Дайте парите или отварям границата". Най-логичното обяснение е, че в случая с Турция липсва "ръководната и направляваща роля" на САЩ. Както вече чухме от британския премиер Дейвид Камерън и от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, ако не е бил натискът на тези две страни, вероятно е нямало да има санкции срещу Русия, или поне щяха да са по-ограничени. Тъй като официално ни уведомиха, че "сдържането" на Москва влизало в националните интереси на САЩ, то можем да заключим, опирайки се на ситуацията между ЕС И Турция, че сдържането на Анкара не влиза в интересите на САЩ. Разбира се, въпросът за самостоятелността на европейските държави в случая виси със страшна сила, но събитията от 2014 г. насам разкриха много от отговора на този въпрос. Това беше потвърдено и когато германският канцлер, намирайки се на турско-сирийската граница на 25 април в компанията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, обяви, че е за създаването на зони за сигурност на сирийска територия, непосредствено до турската граница. Тоест Меркел заяви, че е готова да удовлетвори още един отдавнашен турски мерак, който би довел до фактическата турска окупация на обширна крайгранична зона от Сирия под уж хуманитарен предлог. Тук се наложи да се намеси президентът на САЩ Барак Обама, който чрез своя говорител нарече създаването на такива зони "непрактично". Бъдете сигурни, че такива зони няма да има, докато например САЩ не решат, че вече е станало "практично", което едва ли ще се случи, докато има взаимодействие между Вашингтон и Москва по сирийския конфликт. Много симптоматично беше също, че в деня, когато Меркел и Тукс се разхождаха покрай границата, премиерът на Унгария Виктор Орбан излезе с интервю в германското издание "Виртшафствохе", в което заяви, че ЕС под натиска на Меркел се е "предал пред Турция" и нарече последиците "непредсказуеми.
В случая с Турция брюкселските "умници" и лично моторът на поредицата от грешки по отношение на Анкара Ангела Меркел се проявиха като пълни двуличници що се отнася до прословутите им стандарти. Страхът, че по волята на Ердоган може да бъдат залети от човешки маси, което да доведе до разностранни кризи в собствените им страни, очевидно заглушава "демократичното им начало". Последният случай с германския комик Ян Бьомерман е особено показателен. Като желае хем формално да спази закона, хем да угоди на обидчивия Ердоган, Меркел е на път да стане съучастник за вкарването в затвора на творец заради сатирата му. Пред седмичника "Ди цайт" той заяви: "Канцлерът не трябва да има колебания, когато става въпрос за свободата на словото. Но вместо това, тя ме наряза, сервира ме за чая на много опасен деспот."
Дали някой в ЕС си дава сметка, че като пуска, образно казано, почти 80 млн. турци в ЕС, проблемът с потоците мигранти от Близкия изток, заради които е потъпкването на големите претенции, не само че не се решава, а става още по-заплетен. Дали има някой с всичкия си, който да се съмнява каква е ролята на турските специални служби в раздаването на фалшиви сирийски паспорти, с които много от т.нар. бежанци влизат в ЕС. Още през септември 2015 г. директорът на Фронтекс Фабрис Леджери заяви пред Франс прес, че в Турция върви търговия с фалшиви сирийски паспорти, за да влизат по-лесно мигрантите в  ЕС. Абсурдно е да си представим, че под носа на турските спецслужби се вихри гигантска фалшификаторска дейност и те нямат представа за това. Но с последното, засега, отстъпление на ЕС пред Ердоган за фалшификаторите, пък дори за тези под държавна протекция, ще дойдат тежки времена, защото не е изключено, а и нищо не пречи властите да започнат да раздават истински турски паспорти на т.нар. бежанци. Голяма работа, че визите ще са само за 3 месеца, важното за тези хора е да попаднат легално на територията на ЕС в някое от многобройните мюсюлмански гета в Германия или Франция, за които казват, че съществуват като държава в държавата. Как тогава ще реагира Европа, ако изобщо реагира. Ако Турция ще влиза в ролята на покровител на мюсюлманите на европейския континент, то за нея би било изгодно те да бъдат повече и да й бъдат дори благодарни, че са попаднали в богатия Стар свят. Така Турция теоретично може да получи голям контрол върху вътрешната политика на ЕС. Този сценарий може и да изглежда екстремален, но до преди две години много неща в геополитиката изглеждаха екстремални пък се случиха. Едно е да има милиони турски граждани в ЕС, които имат светски виждания, друго е, когато тази маса е ислямизирана, по какъвто път води турското общество президентът Реджеп Ердоган. Като не противодействат на тази политика, брюкселската "аристокрация" и германските й ментори не правят услуга нито на Турция, нито на ЕС. Как в самата Турция да възникне годна, ориентирана към Европа и светския й начин на живот, когато най-силните лидери на континента влизат в съглашателство с един "много опасен деспот", както нарече Ердоган сатирика Бьомерман.
Сегашните лидери на ЕС, без значение от какви подбуди действат, също така залагат с политиката си спрямо Турция голяма бомба със закъснител под устоите на съюза. Първите реакции на страни от Вишеградската четворка на решението за отмяната на визите с Ердоганова Турция са много показателни. Камбаните вече бият за ЕС, макар и леко приглушено. Този звън обаче трябва да отеква най-силно в ушите на двуличниците, които защитават едни ценности в рамките на ЕС и са готови при първата по-сериозна заплаха да ги загърбят в името на собственото си политическо оцеляване.


По време на визитата си в бежански лагер в Турция германският канцлер Меркел за пореден път демонстрира подкрепа за режима в Анкара
БГНЕС

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ