Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Знание

Стотици проекти напразно чакат финансов одит в научния фонд

Вили Гаврилова

10. Май 2016 , брой: 103   655   0
Снимка
Протест на учените срещу далаверите във фонда през 2012 г.

Поради неразбориите във фонд "Научни изследвания" на МОН, които настъпиха след източването на милиони от него в края на 2012 г., около 800 научни проекта от конкурсите още от 2008 г. насам напразно чакат финансов одит за изпълнението им по етапи. В големия финансов одит, извършен от АДФИ по повод на скандала, финансовата инспекция на МФ е дала препоръки отчетите на всеки проект да минават през задължителен финансов одит, обясни за ДУМА председателят на Изпълнителния съвет (ИС) на фонда проф. Георги Вайсилов. По времето на директора на фонда Николай Христов, който по-късно бе арестуван по подозрение за убийство, е обявена поръчка за одита и е сключен договор с фирма, която да прави финансовите проверки.
След 2012 г. фондът обяви един-единствен конкурс за проекти в областта на различните научни направления - през 2014 г., по времето на министър Анелия Клисарова. Отчетите за изпълнението на първия етап са предадени през януари т.г., но до момента избраната фирма за 4 месеца е одитирала само 2 от проектите. По тази причина, за да се ускори процедурата, ИС е предложил на авторите на проекти да заделят до 1% от средствата по договорите и да наемат с тях специализирани финансови одитори, които да проверят предадените отчети. Парите ще бъдат изплатени след това от средствата, предвидени за втория етап на проектите, каза Вайсилов. Проблемът е, че във финансовите разчети за първия етап пари за одита не са предвидени, тъй като никой не е очаквал, че оценяването ще става толкова бавно. По думите на проф. Вайсилов, по този начин ще се процедира само за проектите от 2014 г., за да не се бавят повече те. Оттук нататък обаче средства за финансов одит на отчетите ще бъдат предвидени във финансовите разчети за всеки етап от проектите и това ще бъде обявено в насоките за всеки конкурс. Така ще се избегне и необходимостта фондът да наема фирма, която да проверява всички проекти, а одитът и разплащането за него ще става през самите проекти. Фондът продължава да чака одобрение от МФ за проекта за новия правилник за работата му, който е огласен в сайта на фонда и за който ДУМА писа подробно.
Тъмносинята Юлияна Николова, която е приближена до лидера на ДСБ Радан Кънев, е получила тлъсти хонорари от 18 000 лв. от фонда за извършването на консултации по прилагането на рамката за държавни помощи в областта на научните изследвания, гръмнаха пък вчера електронните медии. Името на Николова бе свързано със скандала с австрийския лобист Хохерер, в чийто консултантски борд тя е участвала, се уточнява в информациите. ДУМА припомня, че Юлияна Николова бе свързана с преговорите с ЕС по времето на главния преговарящ Меглена Кунева, която днес оглавява МОН. Тя участва като външен експерт и в комисията в МОН, създадена за изясняване на въпроса с държавните помощи, по времето на управителя Николай Христов, а работи и по поредния проект за правилник на фонда по времето на служебния министър Румяна Коларова.
ДУМА неведнъж е публикувала основните европейски документи, свързани с разрешените държавни помощи, в които изрично се подчертава, че не са държавна помощ публичните средства за научни изследвания и организации, които не са стопански. Т.е. научният фонд в МОН, както всички подобни фондове в Европа, изобщо не би трябвало да има общо с регламентите за държавните помощи. Те са необходими обаче, ако фондът има намерение отново да финансира фирми... Очевидно сегашната власт не желае да остави на науката дори оскъдните средства, които се заделят за нея, а предпочита да ги пренасочва неправомерно към фирми и НПО-та без съответния научен капацитет, които като правило наемат учени от публични институции да им свършат работата по проектите.

 

 

Неделник

 • Булевард : Срещи
  Ако виждаш света изпълнен с възможности, скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се оплакваш от еднообразието, без да виждаш шансовете, убеден е възпитаникът на СМГ
  22. Септември 2017 186
  370
  0

  Виктор Чавдаров е роден на 26 февруари 1998 г. Завършва едно от най-добрите средни училища в страната - СМГ "Паисий Хилендарски", където учи от V клас. В VII го приемат в паралелката с най-висок бал в цялата страна. Нарежда се сред десетимата випускници с успех 5,99. Владее немски и английски език.
  След броени дни 19-годишният...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"