20 Април 2024събота05:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Традиции

"Гергьовски люлки"

Над 450 певци, танцьори и музиканти възродиха магията на българския фолклор на фестивал в гр. Левски

/ брой: 103

автор:Ина Михайлова

visibility 2151

За трета поредна година жителите, гостите и приятелите на гр. Левски оставиха душа и сърце на площада в разположения в центъра на Северна България град. Над 450 участници във фолклорния фестивал "Гергьовски люлки" показаха навръх Великден, че традицията и фолклорът са онези искри, които пазят българщината и ни поддържат истински и живи.
С молитва за България, за здраве, добро и берекет кметицата на Левски Любка Александрова откри фестивала. Организаторите от общината и Народно читалище "Георги Парцалев 1901" накараха дори навъсеното небе да се проясни, а слънцето да заиграе в пендарите на най-нетърпеливите участници. Танцьори, певци и музиканти от 5 до над 75 години показаха магията на северняшкия фолклор пред множеството на площада, дошло да съпреживее най-светлия ден в годината. Фестивалът бе открит с великденски обред за боядисване на яйца, след което най-малките залюляха люлките. И тъй -

от червен, червен Великден до зелен, зелен Гергьовден

както се пее в песента.
Състезателната част от програмата откриха домакините от Народно читалище "Георги Парцалев 1901" с изпълнение на "Тракийска закачка" и "Буенек" на танцов състав "Звънчета" с художествени ръководители Даринка Иванова и Радослав Славеев. Последваха изпълнения на обработен фолклор на фолклорни формации "Иглика", "Здравец" и "Северняшка огърлица" с художествен  ръководител Мариета Аспарухова.
В еднодневната надпревара се включиха групи, състави, оркестри и индивидуални изпълнители от частни школи и клубове, читалища, училища и детски градини от областите Плевен, Ловеч и Велико Търново. Тежката задача да оцени майсторските изпълнения бе отредена на компетентно жури с председател проф. д-р Тодор Киров, декан на Факултета по музикален фолклор и хореография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Усилията на участниците във фестивала да издирят, съхранят и популяризират фолклорното ни наследство и в частност северняшките традиции бяха увенчани с 23 златни, 15 сребърни и 14 бронзови медала. Имаше поощрителни награди, специални парични премии и предметни отличия, грамоти и...

писани яйца за всички

Автентичен и обработен фолклор, оригинални носии, много хъс и дух имаше в изпълненията на малки и големи, които за 8 часа превърнаха младия и с бъдеще гр. Левски в център на българската традиция. Признанието е заслужено след наградата, която спечели през март стопанката на северняшкия град Любка Александрова, побеждавайки в конкурса на Портала на българските общини Kmeta.bg - "Кмет на месеца", за "Съхранение на патриотичния дух".
Именно защото фестивалът т.г. съвпадна с Великден, магията на червеното яйце покори всички. Домакините се зарекоха догодина проявата да е двудневна, за да може на сцената да се изявят не само певци, танцьори и музиканти, но и да бъдат представени характерните за региона традиции. Тазгодишното издание на "Гергьовски люлки" завърши с пищен галаспектакъл на всички състави от НЧ "Георги Парцалев 1901", гр. Левски.
Интересът на младите към фолклора и особено към народните танци е жив, коментираха малки и големи участници в надпреварата, художествени ръководители на състави. Последните продължават да водят битки с вятърни мелници, за да предадат наученото от родители, баби и дядовци. Трудно е, истински

героизъм е да работиш с деца

на 5-6 години, да обикаляш детски градини и училища, за да търсиш таланти, а след това те да не се развият, споделя Мариета Аспарухова. Уморих се, казва тя, но само след миг разбираш, че ще продължи да свири на гъдулка, да учи своите мъници и да им помага да вдигнат краче, за да се качат на сцената. И няма да се предаде, само защото таксата за една година за едно дете е едва 20 лв. Твърде малко, твърде недостатъчно, твърде символично и в същото време - понякога непосилно за някои семейства. Тежко е, не знам дали в столицата разбирате, но и тези 20 лв. събираме на вноски, само и само децата да идват, да пеят, да танцуват, казва Мариета. Вярвам й, че е така. Но съм сигурна, че няма да секне ентусиазмът й. Просто всичко е в душата й. Тя пази българското, фолклора и традицията в сърцето си. Такива като нея - дал Господ засега... Докога?

 

Мариета Аспарухова свири с гъдулка при изпълнението на една от най-малките участнички във фестивала "Гергьовски люлки"

Златен медал за автентична носия грабна самодейната група от с. Славовица, община Долна Митрополия

Домакините от Левски "диктуваха" настроението на площада

Снимки АВТОРКАТА
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ