29 Март 2024петък13:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борис Христов пак "събира" музите на изкуствата

Млади таланти със своеобразен маратон откриват дванадесетото му издание

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 862

За XII път музеят "Борис Христов" започва  своя фестивал на изкуствата. По традиция  тържественото му откриване е на 18 май - ден на рождението на Борис Христов (1914 г.) и същевременно ден на неговото отпътуване от България през 1942 г. за Италия, където заминава, за да учи и да сбъдва мечтите си. Откриването е със своеобразен маратон на младите таланти от Нов български университет, научи ДУМА от Елена Драгостинова.
Сред вече изявените участници във вечерта "Вълшебства за цигулка" на 20 май са Яна Зеленогорска, Иван Стайков и Санджар Сапаев - трима млади изпълнители с огромна колекция от национални и международни награди. На 27 май Санджар Сапаев заедно с цигуларя Иван Стайков, виолиста Радослав Йорданов и виолончелиста Атанас Кръстев представят програма - поклон пред професор Михаил Пеков, който отбелязва своята 75-годишнина. Пресъздаване на миналото, но и търсене на мястото на съвременния изпълнител в интерпретацията на творческото наследство е програмата на сопраното Таня Лазарова и пианиста Светослав Лазаров (22 юни).
Вдъхновение далеч назад в историята намират изпълнителите от ансамбъла "Музика антика - София" (25 май). Тяхната програма обхваща камерна и танцувална музика от епохата на Ренесанса, ранен и среден барок и ренесансова поезия. Известен със своите концептуални програми, басът Пламен Бейков се представя в дома на своя педагог Борис Христов с програмата "Шостакович - последни песни", посветена на 110-годишнината от рождението на големия композитор. Фестивалът поставя на фокус и три изяви на изпълнители от Република Македония. Цигуларят Михаило Куфоянакис, пианистите Тодор Светиев и Даница Стоянова, сопраното Гонца Богоромова, акомпанирана от пианиста Милен Станев, очертават широка панорама на творчеството на автори от различни поколения (10, 15 и 17 юни).
Еталоните в българското изпълнителско изкуство са представени в поредицата "Звездите в кадър". В нея са вплетени паметни сценични изяви, творчески и житейски истории и откровения на легендите в изпълнителското изкуство Борис Христов, Маргарита Лилова, Красимира Стоянова, Димитър Узунов и Катя Георгиева, Георги Чолаков, Руслан Райчев. Представянето на поредицата е с участието на авторите на филмовите продукции (2, 9, 20 и 28 юни). С грижа към най-малките фестивалът "Борис Христов" предоставя възможност и за изява на деца изпълнители.

                  
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ