26 Април 2024петък05:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Валери Жаблянов:

Разговорът за ТТИП и СЕТА трябва да стане политически

/ брой: 105

автор:Светла Василева

visibility 124

"Това, че правителството няма позиция по готвените договори със САЩ за Трансатлантическа търговия, инвестици и партньорство (ТТИП) и с Канада за Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВИТС, известно като СЕТА), не е прецедент. Разговорът за договорите за свободна търговия трябва да стане политически", каза вчера депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов на дискусия на тема "СЕТА - търговското споразумение между ЕС и Канада. Знаем ли какво подписваме?". Форумът беше организиран от фондация "Фридрих Еберт" и сдружение "Солидарна България".
На дискусията присъства представител на вицепрезидента Маргарита Попова, който обаче не изрази становище. Нито Меглена Кунева, заместник министър-председател и министър по координацията на европейските политики и институционалните въпроси, нито Даниел Митов - министър на външните работи, уважиха форума.
Споразумението с Канада е 1634 страници и е публикувано на 26 септември 2014 г. Впоследствие то е доработвано многократно. Още не е ясен пътят за ратификацията му, но в него има клауза, позволяща влизането му в сила, след като бъде одобрено от 15 от общо 28 страни членки на ЕС. Дори и да не бъде окончателно прието и да прекрати действието си, то ще бъде в сила още три години. Това означава, че чужди инвеститори ще могат да съдят държави в наднационални съдилища по механизма, заложен и в ТТИП. Заради този факт и понеже от 47 000 компании от САЩ около 43 000 имат филиали в Канада, СЕТА се възприема като байпас и "задна врата" за ТТИП, около което се надигна мощна гражданска съпротива в Европа. 
Ангел Жиланов, кмет на единствената българска община Горна Малина, която се присъедини през април към европейската инициатива "Зони, свободни от ТТИП", започнала в Барселона, заяви, че вече е разговарял с кметове на 12 общини, които също ще се включат. "Обещавам да поставя въпроса за присъединяване на Столичната община към инициативата, макар да съм скептик, тъй като съветът е доминиран от десни партии", обяви Борис Цветков, общински съветник от БСП в София.


В отворено писмо до правителството и парламентарните партии "Грийнпийс-България", Сдружение "Солидарна България", Екологично сдружение "За Земята", Гражданска инициатива "България, свободна от ГМО" задават въпроси за наличието на анализ на ефектите от приемането на ТТИП и СЕТА, позицията на управляващите по готвените споразумения, настояват за провеждане на широк дебат в обществото и за огласяване на исканията, които България е имала в течение на преговорния процес. Писмото е по повод предстоящата в петък среща на Съвета на ЕС, на която ще се обсъждат преговорите по ТТИП и СЕТА.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ