25 Април 2024четвъртък11:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НЕЗАБРАВИМИТЕ

Щрихи към образите на 30 видни представители на българската наука и култура

/ брой: 106

автор:Кирил Момчилов

visibility 2276

Три са книгите на проф. Никола Великов, които излязоха с едно и също заглавие "Такива ги видях" (издания на Центъра за образование и научни проучвания). В тях мемоаристът е събрал 30 очерка за преподаватели, колеги и съратници от бившия Висш икономически институт "Карл Маркс" (днес Университет за национално и световно стопанство). В предговора на първата книга (2008) Никола Великов изброява на две страници имената на учени, преподаватели, изследователи и възпитатели, откроили се със съществен принос за развитието на любимия му институт, в който се е дипломирал, защитил докторат и работил 60 години.
Заглавието на мемоара е изповедно - такива ги е видял, такива ги описва. За всеки един научаваме най-характерното, което студентът, а по-късно колегата, е запомнил, научил, "купил". В този кратък отзив ще спомена само част от щрихите към портрета на акад. Евгени Матеев (1920-1997), нищо че не е бил от обкръжението му: "една уникална личност, симбиоза на две противоположности: физически - дребен, интелектуално - колос". "На катедрата респектираше с изключителния си интелект, невероятна ерудиция, желязна логика на изложението, с великолепната си полемика в защита на възприета от него кауза - той единствен се осмеляваше на публични форуми, при въвеждането на новата система за планиране и ръководство на народното стопанство, да заявява: "Не сте прав, другарю Живков!";
"Още съвършено млад (в 1949 г.) дръзнал да пише и полемизира с буржоазните икономисти по един от най-сложните и болезнени въпроси на политическата икономия - да полемизира с привържениците на теорията на пределната полезност... Днес твърдя, онова, което той е разработил в областта на ефективността, на рентабилността, на конкуренцията, на баланса на народното стопанство, е предостатъчно за Нобелова награда. Академик Матеев бе на нивото и над нивото на една огромна част от икономистите, носители на Нобелови награди."
"Изумително впечатление правят постановките му отпреди 40-50 години за бъдещата конкуренция като конкуренция на ПРОЕКТИ, за промените в управлението под знака на автоматизираното регулиране на пропорциите и междуотрасловите връзки в сложни обществено-икономически организми."
Характеристики, оценки и информация съдържат и очерците за академиците Жак Натан и Веселин Хаджиниколов, за член-кор. Иван Илиев и професорите Михаил Геновски, Кръстю Добрев, Кирил Григоров, Тодор Ненов, Любен Беров, Кирил Григоров и др. Всички те са били и активни участници в основаването и утвърждаването на научно-техническите съюзи в България през втората половина на ХХ век.
Никола Великов пише и за колеги, които са дали навремето отрицателни рецензии за негови статии и студии, защото знае, че "критиката също помага за израстването на учения". Публикувал е спомени и за професорите Димитър Димитров - юрист, Димитър Димитров - инженер, Райко Петров - легендарния треньор по борба, завеждал катедра "Тежка атлетика" в Спортната академия, както и за Блажо Николов от Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  
 

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 1

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ