25 Април 2024четвъртък12:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

(Не)обикновени семейства, или роднини без конкуренция

Въпреки шока, който често предизвикват у околните, всички твърдят, че са щастливи и обичат децата си

/ брой: 107

автор:Альона Нейкова

visibility 3265

Вероятно мнозина смятат своето семейство за уникално и неповторимо. Със сигурност имат право. Но в света съществуват фамилии, с които трудно някой би могъл да посмее да съперничи, имайки предвид тяхната необичайност и откровена странност.

В бразилския щат Пернамбуко живее семейство, в което майката и бащата са обичайни представители на страната си, но три от петте им деца са родени с абсолютно бяла кожа. Това е просто уникален случай, защото дори теоретичната вероятност да се появи албинос сред бразилци е 1 на 17 000. Освен чисто научния факт за странна случайност, не е за пренебрегване и житейският аспект на случилото се. Представете си само какво чувстват децата албиноси, особено ако растат в малък град. През целия си живот те чуват подигравки, съседите забраняват на отрочетата си да играят с тях, а майка им за малко да влезе в затвора, тъй като местните власти започват да я подозират, че отвлича бели деца, а после ги представя за свои собствени.
Семейство албиноси живее и в Индия. Само че, за разлика от бразилските им "колеги", тук абсолютно всички деца и дори внуци - общо 10 на брой, са с абаносова кожа и бяла коса. Фамилия Пулан се гордее с този факт, въпреки че при горещия климат на страната това им създава доста грижи.
Американката Стейси Хералд на пръв поглед има стандартно семейство: съпруг и три деца. Но всички са родени буквално с риск за живота на жената, защото нейният ръст е малко над 70 см, което я превръща в най-ниската майка в света. Стейси страда от рядко заболяване, предизвикващо чупливост на костите и недоразвитост на белите дробове. Разликата в ръста на миниатюрната дама и нейния съпруг е над един метър. Всяка бременност на смелата майка е била огромно изпитание за нея, тъй като вътрешните й органи поради малкия размер можело просто да не издържат на натоварването при развитието на зародишите. Най-неприятното обаче не е, че новородените са били наполовина на ръста на Стейси, а наследяването на болестта й на две от трите деца. Независимо от това родителите не смятат, че семейството им е достатъчно голямо.
Уникална фамилия живее в САЩ. Всички роднини имат стандартен ръст, тегло, цвят на кожата и косата, но за над 20-годишен период в това семейство се раждат само... момчета. Джей и Кайтери Шуандт никога не са се интересували предварително от пола на децата си. Майката обаче признава, че дори не може да си представи как би реагирала, ако имат момиче. През 2015 г., на 13 май, тя ражда 13-ия си син. Дяволската дузина явно е знаково число за фамилията, защото Кайтери също е 13-о дете в семейството на родителите й.
Надя Сулейман също е известна майка. Без да е омъжена, възпитава 14 отрочета, като 8 от тях са родени в един и същи ден. Многоплодната бременност е резултат от намесата на медици, но жената признава, че не е очаквала да се сдобие с толкова много деца наведнъж. Животът на Надя предизвиква доста спорове в обществото, тъй като е безработна, препитава се от социални помощи и хонорари от телевизионни предавания, където често я канят, за да разкаже за живота си. Веднъж дори признава, чe искала да има много деца, за да подражава на Анжелина Джоли. Заради огромния стремеж да прилича на идола си, Сулейман си прави и няколко пластични операции. Също така е обвинявана, че се снима в порнографски продукции. Надя обаче твърди, че е щастлива майка и обича децата си.
Американците Лайзи и Адриана Шепард сключват брак през 1994 г. Мечтаят да имат деца, но се налага да прибегнат до екстракорпорално оплождане. От 14 ембриона използват два, а останалите решават да замразят. След като стават родители на близначки, 11 години по-късно се обръщат към същата клиника и им се ражда още едно момиче, което е абсолютно копие на сестрите си.
Когато Барбара Сопър от Мичиган става майка за трети път, за нея и съпруга й Чад започват да пишат по цял свят. Дъщеря им Кеара е с рождена дата 10.10.2010 г. Преди това обаче синът им Камерън се пръква на 9.9.2009 г. Най-голямото дете - Хлоя, както сигурно вече се досещате, ощастливява родителите си на 8.8.2008 г. Семейството твърди, че ражданията не са планирани, а са съвсем естествени. А учените са на мнение, че подобно съвпадение не е чак толкова впечатляващо, както може да изглежда на пръв поглед. Професорът по математика от Калифорнийския университет Филип Старк изчислил, че вероятността в една фамилия да се родят три деца на такива дати е едно към 2500.
Разбира се, това е абсолютно непълна подборка на необичайните семейства, които живеят по света. Със сигурност мнозина могат да допълнят списъка дори с лични познати. Най-важното обаче е всеки от нас да не спира да цени собствените деца и родители, защото те наистина са уникални.


Родители рекордьори

Според някои данни най-много деца е имал фараонът Рамзес, за когото се смята, че е дал живот на 160 отрочета. Достоверността на подобни твърдения трудно може да се провери поради обективни причини. Но има документи, които разкриват съществуването на истински родители рекордьори.
С най-много раждания - 38, е Елизабет Гринхил от Великобритания, която през ХVII век става майка на общо 39 деца - 32 дъщери и 7 синове.
В началото на миналото столетие руснакът Яков Кирилов е регистриран като баща на 72 отрочета. Първата му жена го дарява с 57 - 4 пъти по 4 деца, 7 пъти по 3, 9 пъти по 2, и 2 пъти по едно. Втората му съпруга ражда 15 деца.
Александра Деревская от украинския град Ромни осиновява 17 момичета и 31 момчета с различна националност. Между две войни - Гражданската и Втората световна, става приемна майка на 14 деца, а по-късно - на още 34.
Рекордьори сред звездите са Мел Гибсън и Хулио Иглесиас, които имат по 8 деца. Силвестър Сталоун е баща на пет.
Най-младата баба в света е неаполитанката Юлия Елиа, която се сдобива с внуче едва на 29-годишна възраст. Самата тя ражда дъщеря си на 15, която следва примера й и дава живот на сина си на 14 години.
За най-млади родители се смятат китайци, живели през 1910-а. Те се сдобиват с отроче, когато са само на 8 и 9 години.


Майка с риск за живота


Белите индуси


Как се възпитават 14 деца?
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ