26 Април 2024петък13:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рекордите на "Евровизия"

Конкурсът става трамплин за бляскава кариера на звезди като "AББA", Селин Дион, Тото Кутуньо, Ал Бано и Ромина Пауър, Хулио Иглесиас и много други

/ брой: 107

автор:Альона Нейкова

visibility 160

Благодарение на победата на Монс Зелмерльов на "Евровизия 2015" във Виена, тази година престижният песенен конкурс се провежда в Швеция. Столицата на страната отново е домакин на музикалната надпревара, която пак завладя "Globe Arena". Залата е с капацитет 16 000 зрители и се смята за най-голямото сферично съоръжение в света.

Стокхолм за трети път посреща гостите на "Евровизия", като конкурсът се е провеждал в Швеция през 1975, 1985, 1992, 2000 и 2013 г. Шестдесет и първото издание на певческото състезание ще мине под знака на леко променени правила. За да не отнема финалът с лека ръка безкрайно ценните телевизионни мигове и същевременно интригата да се запази до последните минути, когато се обявява вотът, е решено да се коригира системата за обявяването на резултатите. Гласовете на зрителите и журито ще се оповестяват поотделно. Първо специални глашатаи ще назоват имената на онези изпълнители, които получават 12 точки от експертната комисия на конкурса, а оценките от 1 до 10 ще бъдат показвани на екрана. Резултатите от вота на публиката, започвайки от най-ниските, ще се обявяват от водещите. Освен че ще се спести скъпоструващото телевизионно време, промените ще доведат и до увеличение на точките: ако през 2015 г. те бяха 2320, то сега ще се скочат двойно - до 4988.
След полуфиналите на 10 и 12 май Европа ще избере победителя късно тази вечер (14 май). Водещи на конкурса т.г. са изпълнителят на хита "Heroes", миналогодишният победител Монс Зелмерльов и Петра Меде, изявила се в тази роля и на "Евровизия 2013".
За лого на конкурса е избрано глухарче, а в Стокхолм дори е издигната впечатляваща светеща скулптура на цветето, отброяваща времето до началото на песенната надпревара. Авторите на емблемата на "Евровизия 2016" отбелязват, че глухарчето е знак за голям заряд и е символ на обединението на радостта и силата на музиката, както и на енергията на участниците в конкурса. За слоган на тазгодишното състезание бе избрана фразата "Come Together" ("Хайде заедно"), която не само буди асоциации с известния едноименен хит на "Бийтълс", но е и явна препратка към девиза  #Together (#Заедно) на "Детска Евровизия 2014". Посланието е еднозначно: колкото и да са разнообразни страните ни, музиката и "Евровизия" ги обединяват.
Сред най-любопитните факти, свързани с конкурса, е рекордът на Ирландия, чиито представители са печелили песенния турнир 7 пъти, като три от тях са поредни (1992 до 1994 г.). Швеция има 6 победи в съревнованието, а Великобритания, Франция и Люксембург - по 5, като след тях се нарежда Холандия с 4 титли от надпреварата.
На последно място най-много пъти - цели 10, е била класирана Норвегия. В тройката на лидерите най-често е пребивавала Великобритания - на финалите на 22 издания на "Евровизия". Най-голям брой точки - 387, е събрал през 2009 г. роденият в беларуската столица Минск представител на Норвегия Александър Рибак. Дотогава рекордьори са били финландците от "Lordi", спечелили "Евровизия 2006" с 292 точки.
Най-младата победителка на конкурса е Сандра Ким (Белгия), която се класира на първо място през 1986-а, когато е едва 13-годишна.
Най-многобройна публика - 38 000 души, се събира на футболния стадион "Паркен" в Копенхаген, за да почувства на живо (а не пред телевизионния екран) магията на "Евровизия 2001". В историята остава и най-малкият град-домакин на песенното състезание: Милстрит с население едва 1500 души посреща гостите на музикалната надпревара през 1993 г. от името на Ирландия.
Най-често конкурсът се провежда във Великобритания, която 5 пъти се нагърбва със задачата след успех на свой представител и 3 пъти поема щафетата от отказали се победители на "Евровизия".
Ирландецът Джони Логан е единственият двукратен шампион на съревнованието - през 1980 и 1987 г. А песента му "Why Me", написана за Линда Мартин през 1992 г., също осигурява на Зеления остров първо място, като по този начин превръща Логан в уникален музикант, чиито хитове са донесли 3 трофея от турнира.
Мароко официално е призната за най-пасивната страна, понеже е участвала в конкурса само веднъж - през 1980 г.
Не бива да се пренебрегва и фактът, че "Евровизия" става трамплин за бляскава кариера на звезди като "AББA", Селин Дион, Тото Кутуньо, Ал Бано и Ромина Пауър, Хулио Иглесиас и др.
 


България пак е на финала

Поли Генова завладя публиката в Стокхолм с глас и визия

Представителката на България на тазгодишната "Евровизия" Поли Генова успешно мина през полуфиналите на международния песенен конкурс и тази вечер (14 май) ще пее на финала в шведската столица под номер 8.
Изпълнението на "If Love Was a Crime" ("Ако любовта беше престъпление") вдигна публиката на крака. Световните букмейкърски залози показват завидна предна позиция на българската песен, като я класират между трето и пето място. Под номер 5 останаха и най-добрите (засега) представители на страната ни Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, които спечелиха симпатиите на публиката на "Евровизия 2007". За абсолютен фаворит т.г. е сочен руснакът Сергей Лазарев с "You Are The Only One" ("Ти си единствената").
На сцената в Стокхолм ще излязат представители на 26 държави, като редът е следният: Белгия, Чехия, Холандия, Азербайджан, Унгария, Италия, Израел, България, Швеция, Германия, Франция, Полша, Австралия, Кипър, Сърбия, Литва, Хърватия, Русия, Испания, Латвия, Украйна, Малта, Грузия, Австрия, Великобритания, Армения.
Джъстин Тимбърлейк ще бъде първият изпълнител, който ще пее на тазгодишното издание на "Евровизия" в Швеция, без да е участник в конкурса. Звездата ще представи последния си хит "Can`t Stop The Feeling" ("Не мога да спра чувството") от саундтрака на анимационния филм "Тролчета". Американските телевизионни зрители за първи път ще могат да проследят европейската песенна надпревара благодарение на Viacom.


Шеметният възход на "AББA" започва с участието на групата на "Евровизия 1974"

Впечатляващото изпълнение на Монс Зелмерльов осигури на Швеция шесто домакинство на песенното състезание

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ