Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Май 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Култура

Пролетни културни празници под тепетата

Именити музиканти се представят пред пловдивската публика с концерти, танцов спектакъл, майсторски класове и изложба

Пенка Калинкова

17. Май 2016 , брой: 109   759   0
Снимка


300 хористи от 10 формации пяха заедно (това е и слоганът на "Пловдив 2019") със стотици пловдивчани възторжено "Върви, народе възродени" и "Питат ли ме де зората" в Деня на светите братя Кирил и Методий. Инициативата в чест на 120-годишнината от основаването на хоровото движение в Пловдив сложи началото на поредица от фестивали на изкуството. Първият е пролетното издание на седмите "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването бе с концерт на известния български бас Орлин Анастасов, неслучайно обявяван за наследник на Николай Гяуров. Гледали сме го на сцената в спектакъл, но в концертно изпълнение на романси от Рахманинов, Глинка, Чайковски, Мусоргски оценихме не само прекрасния му глас, но и неговото чувство за хумор в отношенията с партньора на пианото Никола Таков - преподавател в Парижката консерватория, както и нежните приятелски обятия на великана, с които обгърна сопраното Ралица Ралинова. Между първата и втората част на концерта чухме и няколко изпълнения на нашите любимци от Хора на момчетата под вещото ръководство на Милка Толедова, клавирен съпровод Юлия Петрова. Господарят на вечерта беше без съмнение Орлин Анастасов. За изпълнението на "Песен за бълхата" от Мусоргски той слезе в партера, сред публиката, а от балкона на залата го аплодираха най-емоционално малките певци. Може би за някого от тях след време ще кажат, че е новият Орлин Анастасов. Музикантката, създателка и артистичен директор на фестивала, Мила Павлова има дарбата и спонсорската подкрепа на редица институции да привлича в програмите му наши сънародници, направили музикална кариера като преподаватели и изпълнители в чужбина. С голям интерес се очакват срещите със знаменития виолончелист Станимир Тодоров, водач на виолончелите в един от големите оперни театри в света - Театро Колон в Буенос Айрес, и с пианиста Виктор Вълков, носител на златен медал от  конкурса "Ню Орлийнс пиано компетишън" (тази вечер). Отново ще имаме възможност да слушаме пианиста Евгени Божанов и цигуларя Светлин Русев, концертмайстор на Френското национално радио (28 май).
400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир  бе отбелязана с бароков концерт на ансамбъл "Микстет" с участието на талантливия актьор Валентин Ганев и преводача и изследовател на английския бард - проф. Александър Шурбанов. Днес в рамките на пролетното издание на феста в сводестата зала на Балабановата къща ще се открие изложбата на Христина Скечъл - пловдивчанка, живееща в САЩ, "Изкуство с тийнейджърски дух", представяща ранното й творчество. Отново ще има голям детски концерт на сцената на Римския стадион и този път участници са оркестърът на НУМТИ "Добрин Петков" с диригент доц. Пламен Първанов и народният оркестър на АМТИИ с диригент проф. Константин Бураджиев.
Харесваният от публиката диригент Йордан Камджалов ще ръководи оркестъра на Държавната опера в Пловдив, в чиято програма като солистка ще чуем и пианистката със световна слава Пламена Мангова (9 юни).
Филип Купер, първи кларинетист на Националния оркестър на Франция, именитата цигуларка проф. Стойка Миланова, Ейда Джоунс - първи флейтист на операта в Остин, Вангел Тангъров - първи кларинетист на същата опера, и пианистката Екатерина Тангърова ще вземат участие в "Дни на музиката в Балабановата къща", като под тяхно ръководство ще се проведат и ежегодните "Музикартисимо майсторски класове".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"