26 Април 2024петък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Традиции

4000 яйца счупиха за ден в Павликени

Малки и големи олимпийски шампиони си подадоха ръце в града на хубавите хора

/ брой: 110

автор:Ина Михайлова

visibility 2463

Малки, големи и още по-големи за трета поредна година търсиха отговор на философския въпрос кое е първо - кокошката или яйцето. В Павликени са наясно, че яйцето е номер едно, защото от него тръгва животът. "Заедно постигаме много и на фона на насилието и конфронтацията в различните размирни точки на света ние в Павликени предлагаме толерантност и приятелство", заяви при откриването на празника без аналог у нас стопанинът на града домакин инж. Емануил Манолов.
Под мотото "Едно яйце - много възможности" хилядите жители, гости и приятели на Павликени прекараха незабравими часове в града на хубавите хора. Изсипалият се дъжд и прекъсването на електрозахранването вдигнаха градуса на емоциите и показаха, че нищо не е в състояние да помрачи празника.
Близо 4000 яйца, предоставени от най-големия производител и износител на яйца на Балканите, който се намира на територията на община Павликени, направиха съботния ден незабравим. Кулинарен конкурс, забавни надпревари за малки и големи, за популярни и непопулярни личности бяха подготвили домакините. За сладокусниците имаше палачинки и омлет на корем. За пъргавите и чевръстите - достатъчно яйца за чупене и белене. За любителите на красивото - песни и танци. За почитателите на хумора - скечове от любимия актьор Христо Гърбов. За познавачите сърце и душа вложи в празника не кой да е, а министърът на културата на Павликени Ганчо Александров.
Т.г. празникът бе адресиран към младите, на чиито все още крехки рамене тежи отговорността да запазят традициите на родния край, да ги развиват и да ги предадат на следващите поколения. За тяхното настроение се погрижиха хип-хоп групата Ice Cream, певицата Владислава и рок динозаврите  от "Нойз" (със специалното участие на кмета на Павликени инж. Емануил Манолов) и "Хедбенгърс".
Гвоздеят на богатата и атрактивна програма на третия Празник на яйцето бяха олимпийските шампиони от Москва, шесткратните златни медалисти от Световната танцова олимпиада през т.г. - децата от СК "Зоки" във Велико Търново. Заедно с тях на сцената на пл. "Свобода" се изявиха състави от ЦДГ "Осми март", ЦДГ "Слънце", ЦДГ "Вяра, Надежда, Любов", СОУ "Бачо Киро" и ОУ "Св. Климент Охридски" в Павликени, самодейци от Народно читалище "Братство-1884" в Павликени, НЧ "Орач-1898" в с. Паскалевец, танцови формации "Люти чушлета" и "Люти чушки" от Павликени, фолклорните ансамбли "Шарени мъниста" и "Славеите на Сухиндол".
Куп награди от спонсорите и общината грабнаха най-добрите в надпреварите. Освен демонстрация на кулинарни техники и умения, имаше виртуозни изпълнения с яйца. Безспорен гвоздей в атракцията бе "Руската рулетка", при която участниците чупиха в челата си яйца, едно от които сурово. Призьорите отнесоха за спомен оригинални 3D яйца от планински кристал.
Стотиците гости разгледаха с любопитство яйцата с мъниста, както и щанда с 22 вида яйца от пернатите, отглеждани в зоопарка на Павликени. Най-голямото - половин килограм, беше от африкански щраус, а най-миниатюрното - пъдпъдъче. Имаше яйца от екзотични породи кокошки и дори от гугутка смехурка.
Емоцията и празничното настроение, изпълнили площада на Павликени, ще топлят сърцата на хиляди до май идната година. Когато в града на хубавите хора отново ще има Празник на яйцето. Защото жителите на този край знаят, че яйцето е много повече от хранителен продукт. То създава живот, а животът в Павликени от десетилетия е свързан с яйцето.
 


В специална шатра изкусната готвачка Елена Божанова не само забърка стотици омлети, но и предаде на по-малките изкуството за правене на палачинки. Рецептата за идеалния омлет включва мерак, щипка любов и... павликенски яйца


В автентичен селски кът посрещнаха гостите на Празника на яйцето самодейци от с. Паскалевец. Паскалевска погача, домашна баница, пивка ракия "Самодивско биле" и мезе от сладък булгур имаше за табиетлиите. Тайната на гроздовия еликсир с аромат на мед и цветя, направен с билки, брани на Еньовден, и със сълза от самодива, се предава от поколение на поколение



В конкурса за кулинарни изкушения, приготвени от яйца, участваха малки и големи. Безпристрастно жури с председател Иван Звездев раздаде награди за предястие, основно ястие и десерт


Под напътствията на актьора Христо Гърбов за 2 мин. зам.-председателят на парламента Иван Иванов, кметът на Златарица Пенчо Чанев, председателят на ОбС на Стражица Илиян Маринов и ексградоначалникът на Ловеч Минчо Казанджиев трябваше да покажат майсторство при отделянето на белтъка от жълтъка на сурови яйца. По количество първенец стана Илиян Маринов (вторият от ляво на дясно), а по качество - Пенчо Чанев (първият вдясно)


Четири дами се съревноваваха в бързина по белене на сварени яйца. Уменията си за 2 мин. показаха вицеолимпийската шампионка по стрелба Весела Лечева, кметицата на Троян Донка Михайлова и зам.-кметиците на Павликени Анастасия Вачева и на Горна Оряховица Йорданка Кушева. Безапелационна победителка стана Кушева (втората от дясно на ляво)


В надпревара с над 27 000 танцьори от цял свят състезателките от СК "Зоки" във Велико Търново спечелиха шест олимпийски титли, две втори и две трети места. Гостите и жителите на Павликени бурно аплодираха специалните участници в празничната програма


Министърът на културата на Павликени Ганчо Александров заедно с малката Вяра награждават най-добрите от публиката, отговорили вярно на специално подготвените от организаторите въпроси за яйцето


Яйцата не са само хранителен продукт, а и произведение на изкуството

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ