28 Март 2024четвъртък14:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард/Срещи

ВЕСЕЛИНА:

Народната песен изисква отдаване и познаване

Горда съм, че в тези трудни финансови и бездуховни години имам възможността да пея народна музика, казва младата изпълнителка

/ брой: 113

автор:Надежда Ушева

visibility 1971

ВЕСЕЛИНА e родена на 2 ноември във Враца. Завършила е СОУ "Отец Паисий", музикална паралелка. След това продължава образованието си в АМТИИ - Пловдив, където успешно защитава бакалавърска степен по специалността народно пеене. После се дипломира в магистърска програма по информационни и комуникационни технологии в СУ "Св. Кл. Охридски". От малка свири на акордеон и пиано, а от 17-годишна започва да пее в заведения. През 2010 г. става част от каталога на компанията "Диапазон рекърдс". Нейни фолклорни видеоклипове може да се гледат по Фен фолк тв. Има един издаден албум "Избери си" (2013).


"Фолклорът събира палитрата от емоции на народа ни"



- Здравейте, Веселина, вашата стихия са попфолкът и фолклорната музика, как се насочихте към тях?
- Музиката е такова изкуство, че влечението към него ти се дава по рождение. От малка се помня да пея, за мен това е толкова естествено, колкото и дишането. Аз съм от Северозапада, а там се играят и слушат много хора, хумористични фолклорни песни. Покрай бабите си съм чувала всичко и съм го запявала. И като всяка любов, и моята към народната музика порасна, разви се. Учих в такъв профил в гимназията. После беше съвсем естествено да искам и да записвам вече професионално народна музика. Когато подписах договор с продуцентската си компания, още на първото прослушване с продуцента ми Ненчо Касъмов решихме, че ще записвам и фолклор. Тази музика не е комерсиална и не носи "големите пари" на компаниите, но тук има едно голямо "но" - ние, изпълнителите, и продуцентите на фолклор инвестираме в бъдещето на младите хора - основната част от слушателите ни, възпитаваме ги в духа и историята на народната песен, а оттам и традициите. Фолклорът е нашето минало - тъжно, хубаво, всякакво, събира палитрата от емоциите на народа ни. Горда съм, че в тези трудни финансови и бездуховни години имам възможността да пея народна музика. Тя е моята стихия. А попфолкът е необходимост, от него идват поканите за концерти и участия.
- Попфолкът не загуби ли от популярността си през последните години? Може ли да се каже, че още е на мода?
- Интересът към нашия жанр през последните години постепенно намалява и намалява. Като теми попфолкът се изчерпа, "дъвчем" 4-5 теми на текстове, има някаква мантра, че "само това се слуша" - изобщо не е вярно! Послания вече няма, може би на 20 песни се появява една с послание. Останалото е - петък вечер, хайде да се разбием, да се напием, сваляй дрехи, задръжки. И много провокативни, даже просташки текстове. Болест, която я има не само при нас, и в Сърбия се оплакват. Четох интервю с Марина Туцакович - тяхната текстописка номер 1. Тя казва същото. Загуба на смисъла. Е, това с петък вечерта, купона и т.н. да го изпееш 100 пъти, 200 пъти, но на 201-вия път омръзва и хората сменят канала. Та и при нас се получи това пренасищане. От друга страна, малка държава сме, малък пазар, а певиците започнаха да стават клонинги една на друга. Виждаш ги всяка вечер по клубовете - стават ти достъпни, няма момент на изненада, на очакване на нова песен. Освен това друга причина за отлива от попфолка е, че има огромен страх в колежките ми, че ако не копират хитовете си една на друга, няма да са успешни и пазарът ще ги приеме като вид аутсайдери. И точно там е грешката, заради която сега жанрът е в девета глуха. Навремето не беше така - всеки певец си имаше свой стил - един пее балади, друг е провокативен, трети съвсем различен. А днес вече всички пеем една дълга и скучна песен - еднакъв ритъм, един и същи текст... Попфолкът отстъпи място на хип-хопа. Не казвам, че хип-хопът е по-добър вариант, но рапърите предложиха алтернатива, нещо по-различно, и публиката веднага го погълна. Природата не търпи празно пространство! Не успяхме като жанр да се адаптираме. В момента попфолкът е на кръстопът и само Господ знае накъде ще се развие.
- Съществува ли така наречената война на жанровете?
- Винаги е съществувала. Войните са няколко - поп/естрада - попфолк, хип-хоп - попфолк, фолклор - попфолк, млади - стари, звезди - нови изпълнители. Всеки дели нещо с някого. Дали е от географските ширини, на които се намираме, дали е от някакъв особен ген, но ние трудно приемаме нещата извън нас. Не сме се научили още да живеем в мир. Не харесваш хип-хоп - ами не го плюй, защото има хора, които го харесват, това е тяхното разбиране и право на глас и свобода. Войната на жанровете се води на два фронта - от една страна, говорим за пари - кой колко участия има, а от друга, е естетическа - какво пееш, пееш ли, на кого пееш, защо го пееш... Прави ми впечатление, че преди години имаше по-голяма острота между жанровете. Васил Найденов си спомням как яростно критикуваше попфолка, а сега виждам, че има общи участия с колежки по пиано барове... Лично аз гледам да си върша работата по моя начин, така, както разбирам нещата, а който ме харесва - ще ме слуша. Не се вълнувам какво се говори за попфолка. Толерантна съм и към другите жанрове.
- Според вас в кой стил се пробива най-лесно? 
- На този етап най-лесно се пробива в хип-хопа. В попфолка става все по-трудно и направо невъзможно да се забележи ново име. Новите имена просто нямат шанс - много певици сме станали, радиостанциите са малко, а в обществото и медиите върви все по-усилена антипопфолк кампания. Насажда се допълнително още по-черен имидж от този, който имаме. Трудно е в попфолка да се пробие, дори някои популярни имена казват, че ако сега е трябвало да започнат, не биха го направили. Във фолклора, за мое съжаление, е още по-трудно - на пръв поглед там гласовете са значително по-малко от попфолка, но пък разпространението на тази музика не е достатъчно, оттам няма и много слушатели. Тежка тема. И все пак според мен един изпълнител може да пробие лесно навсякъде, стига да има здрав финансов гръб. В попфолка е имало и има такива феномени - идва чисто нова певица с богат спонсор - и на първата година става мегазвезда и намира хиляди последователи. Във фолклора още не съм видяла подобно нещо, но е абсолютно възможно.
- Фолклорната музика задържа ли интереса на по-младата аудитория?
- По мои наблюдения в по-малките градчета и в селата - да. Там младите все повече и повече слушат народна музика, има по-голям интерес, има и спазване на традиции. Виждам го и по свои участия на такива места. Към фолклора традиционно има интерес и от децата в училищата в Котел и Широка лъка, но там вече се обучават специалисти в областта. В големите градове е обратното. Динамиката на живота, печеленето на пари, стресът и всички останали модерни градски придобивки - молове, спа центрове, фитнеси, създават нова среда, нов тип градска култура. В нея има място за бърза храна, музика на три тона, нещо лесно и достъпно за консумация. Народната музика изисква отдаване и познаване, а кой вече има време и желание за това?
- Кой ви откри за голямата сцена? Какви бяха първите ви стъпки?
- За голямата сцена ме откриха родителите ми. Ако те не бяха поощрили този мой талант, сигурно щях да се развия в друга област. И една учителка в детската градина, която им каза - хей, това дете има гласче като звънче, трябва да пее! Първите ми изяви бяха на училищни сбирки и тържества, читалищни прояви. Това, между другото, е страхотна основа за следващите изяви на млад музикант - оцених го, докато учех в Музикалната академия в Пловдив. Един изпълнител цял живот запазва тръпката си към изкуството и онова сладко вълнение преди всяка сценична изява. Няма никаква разлика дали е на 4 или на 44 години.
- Записахте баладата "Бог така ли пожела" в края на миналата година. Как се приема от публиката? Оправдаха ли се очакванията ви?
- "Бог така ли пожела" се оказа най-харесваната ми песен. А аз я направих на ръба на компромиса, защото е балада, първо, и второ, защото имах страх в себе си, че феновете не са готови да чуят подобна песен, когато интонационната среда е осеяна с кючеци, песни на Криско с нецензурни рими и т.н. Признавам си, че щях да направя огромна грешка, ако не бях записала тази красива песен, която е по музика на албанския композитор Артан Кастрати и по стихове на младия поет и текстописец Йордан Гергов. Те ми казаха: Ти си изпълнителка, на която й лежат по-сериозни, тежки песни, опитай, рискувай и виж реакциите. Успехът на тази балада в ефира на Фен тв, а и не само, категорично ми доказа, че публиката ме възприема в тази светлина. Вероятно нещата се получиха и защото имаше вакуум от подобни песни, все по-рядко се създават балади в попфолка, има жажда!
- Какво ви казват почитателите след изяви?
- "На живо си по-хубава, отколкото на телевизора!" (Смее се.)
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ