24 Април 2024сряда01:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Увековечаване на азбуката, или монументалната почит към писмените знаци

Букви на някои народи са уникални и подчертават особеностите на езика

/ брой: 113

автор:Альона Нейкова

visibility 3741

Милиони хора по света, които пишат и четат на кирилица, на 24 май изразяват своята почит към канонизираните за светци солунски братя Кирил и Методий - великите просветители на IХ век и създатели на славянската азбука. В доста градове благодарните потомци са им издигнали паметници, където в Деня на българската просвета и култура тържествено се полагат цветя и се произнасят мъдри речи. Любопитен факт е обаче, че на доста места може да се видят монументи, увековечаващи азбуката и отделните букви на някои народи.

Паметник на кирилицата направи арменският бизнесмен Карен Алексанян. Културно-историческият комплекс е издигнат в Плиска и е посветен на 1150 години от покръстването на българите. Дворът на кирилицата съдържа всичките 30 букви от нашата азбука. Те са ръчно изработени от камъка туф от 12 майстори в Армения под ръководството на известния в Европа скулптор Рубен Налбандян. Над буквите се издига огромен 12-метров метален кръст, в основата на който са триметровите фигури на създателите на азбуката братята Кирил и Методий.
Монумент на кирилицата е открит преди година и в Улан Батор. Монголия е единствената от неславянските страни, която използва нашата азбука. Монументът от благороден камък, висок 4,5 метра, всъщност е подарък от България, създаден е от варненския скулптор Спас Кирчев, изобразил факел, чийто огън се превръща в букви, направени от месинг.
Алея на глаголицата е една от забележителностите на Хърватия. Паметникът на най-старата славянска азбука привлича като магнит туристите в централната част на полуостров Истрия. Всъщност става дума не за единична скулптура, а за цял комплекс от монументи, разположен край пътя, съединяващ най-малкия град в света Хум със селото Роч. От двете страни на алеята, дълга над 6 км, са разположени статуи във формата на писменост на глаголица. Идеята за създаването на тези композиции се ражда през 1976 г. на Чакавския събор. Автори на идеологическото послание на алеята са писателят Зване Чрня и проф. Йосип Братулич, а скулпторът Желимир Янеш се труди над реализацията на замисъла в камък от 1977 до 1983 г. Създадените монументи - общо 11, някои от които стигат 2 метра, целят да напомнят за важните етапи в развитието на този вид славянска писменост.
Необичаен комплекс, посветен на арменската азбука, се намира на западния склон на планината Арагац, край с. Арташаван. Композицията официално е открита през 2005 г. и е посветена на 1600-годишнината от създаването на арменската азбука. Скулптури на 39 букви, както и паметници на велики мислители, с които страната се гордее от векове. Всички статуи са направени от арменски туф - планински камък, образувал се от вулканична пепел. Впечатляващите монументи изразяват дълбоката почит към създадената от Месроп Маштоц през 405 г. писменост на древния народ, който се слави с огромния принос към съкровищницата на световната култура.
Освен паметници, почитащи цели азбуки, не са рядкост и творби от камък и бронз, които увековечават отделни букви.
Едно от такива произведения обаче се оказа еднодневка, но не поради метеорологични, политически или други тайни причини, а заради волята на създателите му. Най-голямата в света "i" е издигната на 21 февруари 2013 г. на площад "Независимост" в украинския град Ровно. Монументът, висок 3,6 метра и широк 61 см, е дело на ученици от градската Художествена школа, които го направиха от дървени трупчета, "облечени" в ленена материя. Идеолозите на проявата раздаваха на обикновени минувачи флайъри с надпис "Люблю украiнську мову" ("Обичам украинския език") и им предлагаха да се снимат до инсталацията и да изпращат на приятелите си фотосите като честитка за Международния ден на родната реч. Събитието, посветено на най-изразителната украинска буква, дори е записано в Книгата с рекордите на страната, въпреки че в края на деня паметникът бил разглобен от създателите си.
Скулптура, посветена на "А", може да се види в Новосибирск. За съжаление паметникът с височина колкото стандартен човешки ръст днес изглежда леко занемарен. Но пък почитта към първата буква от славянската азбука е налице. Всъщност при създаването на монумента идеята предвижда да се направят още 32 такива творби, за да се обхване цялата руска писменост. До реализацията на проекта обаче така и не се стига. Любопитно е също, че паметник на буквата "А" има и в Трир, Германия.
Красива ръкописна "О", висока около 2,5 метра, се намира в един от парковете на руския град Вологда. Украсеният с изящни орнаменти монумент е символ на специфичния говор, характерен за областта. Съвсем логично "о" е избрана от местните жители за любима буква от цялата азбука.
Уникален паметник на "б" (у несричково) е издигнат през 2003 г. в Полоцк. Единственият по рода си монумент е посветен на ексклузивна буква от беларуската азбука, но всъщност скулптурата е почит към културната необичайност на целия народ.
Паметник, популяризиращ езика, на който се говори в Република Коми, е издигнат в Сиктивкар. Скулптурата, която тежи 2 тона, е посветена на особената, 18-а в азбуката буква "О" (с две точки отгоре), без която не биха могли да се произнесат доста от думите, използвани от местното население.
Още една доста характерна буква с точки отгоре е "Е". Огромно количество народна любов е въплътено в нея. А професор Андрей Свиридов от Челябинск дори създава теория, че тя е своеобразен дар на руския народ, чрез който хората да общуват с космоса. Не това обаче вдъхновява историците от Уляновск през 2005-а да издигнат паметник на буквата в чест на 205-годишнината от използването й в руската писменост. Височината на монумента е 2,05 метра, а теглото надвишава 3 тона. Любопитно е също, че първоначално "e" е изпълнена от художника Александър Зинин върху черен гранит. Но тъй като жителите на града недоволстват, че скулптурата по този начин прилича на надгробна плоча, авторът я преработва, като използва специално поръчана червеникава скала.
Инициативата за създаването на цял Буква парк принадлежи на дизайнера Алексей Дружинин, който работи в Южносахалинск. Хрумва му, че един от градските паркове има шанса да се превърне в предпочитана от местните хора дестинация за срещи. Самите скулптури нямат за цел просто да стърчат, някои ще са наклонени, други ще бъдат разположени хоризонтално, но всички - в пълна хармония с околната среда. След като идеята получава гласност в социалните мрежи, започва да набира и все повече съмишленици. Проектът е подкрепен и от някои депутати на градския парламент. Така благодарение на креативни млади хора и спонсори ще се появят 33 букви с височина 2 метра, напълно различни в стилово и шрифтово отношение, но обединени от замисъла да се увековечи цялата азбука - от "А" до "Я".

Дворът на кирилицата в Плиска

Няма език без нея...

Огромно количество народна любов е въплътено в тази буква

Паметникът на "О" е любимо място за снимки на малки и големи

Последна, но не и по значение
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ