24 Април 2024сряда06:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Инж. Ангел Жиланов:

Съпротивата срещу ТТИП е моя кауза

Убеден съм, че до края на ХХІ век няма как да се подпише търговското споразумение между ЕС и САЩ, казва кметът на община Горна Малина

/ брой: 113

автор:Светла Василева

visibility 1736

АНГЕЛ ЖИЛАНОВ е машинен инженер, възпитаник на Техническия университет. Има и допълнителна квалификация по стопанско управление от УНСС. Бил е началник лаборатория в ДФ "Енергокибернетика"  -София, търговски директор в Kraft Jakobs и експерт в "Метро". Има 12-годишен стаж в общинската администрация като зам.-кмет в секторите "Местно икономическо развитие", "Разработване на европейски проекти". От 2015 г. е кмет на община Горна Малина


"Знаем, че е вредно за България. Просто трябва да действаме"


- Г-н Жиланов, община Горна Малина беше единствената, която се включи в инициативата, тръгнала от Барселона, за региони "Свободни от ТТИП". Разкажете как разбрахте за нея и за пътуването си?
- Като кмет ще кажа, че ние по-малко говорим и повече действаме. На 21 и 22 април с Борислав Сандов от ПП "Зелените" присъствахме на срещата в Барселона. Участвахме в подготовката на декларацията и в приемането й. Това е много важна стъпка за обединение на обикновените хора, на общините и регионите срещу диктата на големите корпорации, срещу подписването на споразуменията между ЕС и САЩ като ТТИП (Трансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство) и между ЕС и Канада като СЕТА (Comprehensive Economic and Trade Agreement - Всеобхватното икономическо и търговско споразумение). Като се върнахме, стартирахме кампания и в България. Цяла Източна Европа отсъстваше от картата на онези 1600 общини и региони, обединили се в борбата срещу ТТИП и приели декларацията.
- Какво ви впечатли най-много на форума в Барселона?
- На този форум не се говореше за политика, а за ценности и за право на информиран избор. Имаше представители на целия политически спектър, но водещи бяха неправителствените организации и "зелените". Там бяха младите хора на Европа - много знаещи, много можещи и силно мотивирани. Там бяха организаторите на 500-хилядния протест в Берлин. Няколко дни след това те организираха и протеста в Хановер.
- Барак Обама посети в края на април  търговския панаир в Хановер и на пресконференция обяви, че се надява ТТИП да бъде подписано до края на 2016 г. Мислите ли, че е възможно това да се случи?
- Виждайки мотивацията и амбицията на младите, събрани в Барселона, ТТИП да бъде предотвратен в този му вид, за себе си съм убеден, че не до края на годината, до края на ХХІ век няма как да се подпише това търговско споразумение. Младите хора на Европа знаят как да защитават своите права. До 21 април 1600 общини и региони бяха "против" и подкрепиха декларацията. Към днешна дата вече са над 1800 и още 1000 са в процес на приемането й.
- Защо ТТИП, а и СЕТА, не бива да бъдат подписвани според вас?
- Този тип споразумения не работят за хората, а само и единствено за големите търговски корпорации. Едно от най-големите притеснения е, че ТТИП се подготвя на тъмно, далеч от граждански контрол. Тези споразумения нарушават основни европейски принципи и свободи и са пагубни за малките и средните производители.
- Знаят ли гражданите на Горна Малина за ТТИП и за включването на общината в Барселонската декларация? Одобряват ли действията ви?
- Категоричното решение на общинския съвет на Горна Малина ми дава основание да смятам, че сме на прав път. Седмица след форума в Барселона общинският съвет с 13 гласа "за" от 13 прие декларацията, така че вече като община сме категорично против ТТИП. Има много широко поле за действие и предлагам да се насочим повече към конкретни мерки и действия оттук нататък. Повярвайте ми, не е толкова страшно.
Когато се стигне до хората, когато им се обясни вредата от ТТИП, те разбират и се включват много активно. В нашата община има двама общински съветници, които са и големи земеделски производители, те вече са биопроизводители. С тях сме разговаряли. Бяха първите и най-горещи поддръжници на инициативата срещу ТТИП.
При нас нещата са и малко по-лесни, тъй като преди 5 години проведохме първия успешен общински референдум срещу една кариера. Тогава успяхме да мобилизираме 82% от населението на общината да гласува - нещо, което на практика при тези условия за провеждане на референдуми е невъзможно. Когато имаме ясни цели, ясни граници и работим целенасочено, нещата се получават.
- Какво ще предприемете оттук нататък? Ще привличате ли още съмишленици?
- Планирам серия от срещи със съграждани, мои колеги кметове от други общини, институции, участие във форуми, обсъждащи ТТИП и СЕТА, както и медийни изяви.
Съпротивата срещу приемането на ТТИП вече е моя кауза. Оттук нататък следва да говорим само и единствено за конкретни действия. Това, което може да даде най-бърз и най-голям ефект, е уличен натиск и повече общини и региони да се включат към декларацията от Барселона. Вече съм разговарял с кметовете на 12 общини. Те проявяват интерес да се присъединят. Нека всеки помага където и с каквото може, за да се случи онова, което искаме. Знаем, че споразумението е вредно за България. Ако не знаем и не можем да видим лицето на чудовището, срещу което се изправяме, знаем поне контурите му. Просто трябва да действаме.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ