29 Март 2024петък09:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нинова даде изпитателен срок на Изпълнителното бюро

Членовете на партийното ръководство остават без привилегии

/ брой: 114

автор:Юлия Кулинска

visibility 22

Председателят на БСП Корнелия Нинова постави новото Изпълнително бюро на партията на изпитателен срок. Това стана на провелото се в събота първо след 49 конгрес заседание на новоизбрания Национален съвет. В дневния ред бяха включени избор на Изпълнително бюро, на работните органи, комисии и съвети и на техните председатели и приемане на правила за реда и начина на изграждане на областните съвети на БСП.
Пред пленума Нинова даде ясни послания както за партията, така и за обществото. Тя заяви категорично, че няма да влиза в никакви договорки нито с ГЕРБ, защото правителството на Борисов е опасно за България, нито с АБВ, защото са били част от това управление. Нинова отхвърли менторския тон на Първанов и предложи вътрешнопартийно допитване за бъдещите коалиционни партньори на БСП. "Никакви задкулисни игрички, с които да ни вкарват в задкулисието", призова Нинова.
В началото на заседанието председателят на БСП обясни, че съсредоточава дейността на партията в три вектора и затова иска да дублира хората от ръководството на парламентарната група, в Изпълнителното бюро на БСП и в партийните комисии и съвети. Тя уточни, че премахва привилегиите на новите членове на ИБ. Занапред те няма да получават заплати, няма да ползват служебни коли, командировъчни и телефони. Нинова уточни, че всички предложени за членове на бюрото са дали съгласието си за това в  предварителните разговори с нея. Спестените 200 хил. лв. от издръжката ще се разпределят по местните структури. "Ако в БСП ще променяме политиката в държавата, то трябва да дадем личен пример как се прави това. Народът ни мрази политиците заради привилегиите и пропастта между богатството и облагите и бедността и мизерията в страната. Мисля, че на БСП й отива първа да даде личен пример за отказ от привилегии", подчерта Нинова. Тя разкри принципите, върху които е предложила кой да влезе в новото ръководство. Това са единство и обединение в различията, разширяване на кръга от хора, които да работят, различни хора по пол, възраст, нейни критици и опоненти, както и поддръжници. "Умишлено съм търсила различни хора. Хора, които могат да ми бъдат коректив. Нямаме нужда от екип, в който мислим еднакво и вървим, ласкаейки се един друг", отбеляза тя.
Нинова предложи в ИБ да влязат 16 души, от които 4 да са зам.-председатели и четирима секретари. Тя настоя обаче те да не бъдат избирани на това заседание. Нинова обяви пред съпартийците си, че дава два месеца изпитателен срок на членовете на новото ръководство, след което ще определи ресорите на всеки. През това време те трябва да  докажат качествата си, чак тогава бюрото ще бъде структурирано. Нинова съобщи, че изключение прави проф. Стефан Данаилов, когото предлага да е първи зам.-председател, и залата единодушно гласува предложението. Той ще е без ресор, но това е знак за широка подкрепа. 
"Членовете на нашата партия искат да видят единна БСП. Това ни спасяваше през годините. Ако не го покажем на нашата втора среща след конгреса, повярвайте, никой няма да спечели. Всеки от нас има качества, има и недостатъци. Призовавам ви да намерим сили, да задвижим промяната и да си поговорим открито и конкретно по задачите. Защото хората очакват президентска кампания. Нека  всеки от нас да преодолее вътрешната си неудовлетвореност и да продължим в името на БСП, в името на хората, които продължават да ни вярват", призова проф. Данаилов другарите си.
Всички социалисти, предложени от Нинова, бяха избрани чрез тайно гласуване и получиха повече от 50 на сто от гласовете. Само една бюлетина беше недействителна. Не се сбъднаха предположенията и спекулациите в някои медии и социалните мрежи, че ще има бойкот на заседанието на НС и че много от кандидатите за ръководство ще бъдат бламирани. От избраните 185 члена на НС в работата на пленума участваха 171. Дискусията по предложенията вървеше конструктивно, спокойно и делово. В състава на новото ИБ влизат нови лица, като единствено Деница Златева е била член на предишното.
В ръководството се завръща и бившият министър от кабинета Сакскобургготски Костадин Паскалев. Срещу тази част от биографията му скочиха съпартийци от Благоевград, но той обясни, че е участвал в правителството на НДСВ по волята на тогавашния лидер на БСП със знанието на ръководството на БСП. По време на дебатите Янаки Стоилов заяви, че новото ИБ дава заявка за промяна в партията и предупреди, че всяко решение, взето днес, слага отпечатък върху партията утре. Димитър Дъбов призова да спре делението на по-леви и по-богати и подчерта, че всеки член на БСП може да бъде избиран в ръководството на партията. Георги Пирински отбеляза, че ИБ не отразява разделението, което се е очертало на конгреса, и че Нинова трябва да търси начини за обединението на партията. Евгени Узунов заяви, че новата енергия за промяна трябва да се усети във всички населени места в страната. Весела Лечева бе категорична, че трябва да се спре с реваншизма. Борис Цветков изрази резерви към номинацията на Драгомир Стойнев за член на ИБ. По-късно Нинова обяви, че е предложила на бившия лидер на БСП Михаил Миков да бъде част от ИБ, но той отказал с аргумента, че не би искал да пречи и тя да е човекът, който ще си избере новия екип, с който да работи.
Избрани бяха и членовете и ръководството на 15 партийни съвета. В началото на дискусията Нинова предложи те да са 10, но след дебати членовете на НС гласуваха някои от тях да се разделят и така увеличиха броя на работните органи на БСП.
 


Членовете на НС на БСП подкрепиха ясните послания, които Нинова даде както за партията, така и за обществото
 

Състав на Изпълнителното бюро на НС на БСП и броят на гласовете, с които членовете му бяха избрани

проф. Стефан Данаилов - 160 гласа

Александър Симов - 140 гласа

Радослав Гайдарски - 139 гласа

Костадин Паскалев - 136 гласа

Валери Жаблянов - 130 гласа

Илияна Йотова - 128 гласа

Калоян Паргов - 127 гласа

Драгомир Стойнев - 127 гласа

Кирил Добрев - 126 гласа

Крум Зарков - 124 гласа

Весела Лечева - 120 гласа

Деница Златева - 120 гласа

Красимир Янков - 116 гласа

Юрий Асланов - 109 гласа

Георги Гергов - 109 гласа

Бриго Аспарухов - 104 гласа



Всички социалисти, предложени да влязат в оперативното ръководство, бяха избрани единодушно чрез тайно гласуване и получиха повече от 50 на сто от гласовете

 

Комисии към НС на БСП

- по партийна дейност с председател Ана Янева

- по публични политики с председател Румен Овчаров

- по политическото образование с председател Ивелин Николов

- по идейното и програмното развитие, анализи, прогнози, пропаганда и агитация с председател Валери Жаблянов

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ