26 Април 2024петък20:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наши и чуждестранни автори с премиери в НДК

Калифорнийският професор Атанас Раденски, Георги Томов, Йенс Кристиан Грьондал, Януш Рудницки и Марлене Стрерувиц ще се срещнат с читатели на Пролетния базар на книгата

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 150

Атанас Раденски е един от най-успелите български учени в САЩ. Той е професор в университета Чапман в Ориндж, край Лос Анджелис. Раденски е първият български информатик, удостоен с научната степен доктор на математическите науки, и първият, избран за професор по информатика в Софийския университет. Пристига в България, за да представи романа си "На парти при президента", издание на "Изида". Без да е автобиографичен, в него се отразява голяма част от видяното от професора при сблъсъка на един български университетски преподавател с порядките в Америка. Авторът ще дава автографи днес, 25 май, от 16 до 18 ч., на Пролетния базар на книгата, на щанд 211, втори етаж, западно крило на НДК. "На парти при президента" ще има премиера на 26 май в СУ. Прочутата калифорнийска импресионистка Карън Уинтърс е дала съгласие нейната картина "Градинско парти" да бъде използвана за корицата на романа.
Хитовият сборник с разкази на Георги Томов "Всичките дни" на издателство "Сиела" ще бъде представен официално на Пролетния базар на книгата. Премиерата е насрочена за 27 май от 18 ч. на сцена ляв полуетаж в НДК. Сборникът съдържа 13 майсторски написани разказа, всеки от които е под редакцията на близки приятели на автора - известни писатели, журналисти, преводачи и издатели. Авторът на "Кривата на щастието" Иво Иванов е категоричен: "Има шепа хора на този свят, на които е връчена особена отговорност, облечена в дрехите на рядка дарба. Отговорността да разкажат света, в който съществуваме, така, че да ни помогнат да открием собственото си място в него. Георги Томов е един от тези хора. Невъзможно е да устоите на героите му и зашеметяващо разнородните фабули, които обитават..."
Българското издание на романа "Тишина през октомври", получил изключително висока оценка както от страна на читателите, така и от критиката, ще бъде представено на 28 май от 15 ч. в литературния клуб "Перото". Авторът е един от най-значимите съвременни датски писатели - Йенс Кристиан Грьондал, който пристига в България за премиерата. "Тишина през октомври", който "Колибри" издава в превод на Ева Кънева, е съвършено изплетен разказ за любовта, изолацията и надеждата, за преоценката на миналото и опитите за самоидентификация, за сложните отношения в рамките на двойката и различните схващания за предаността. Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия.
Среща с полския писател Януш Рудницки и  представяне на българското издание на сборника с негови разкази "Смъртта на чешкото куче" ще се състои днес, 25 май, от 18 ч. в рамките на Пролетния базар на книгата. Организатори са Полският институт в София и издателство "СОНМ". Книгата е част от проекта "Разказът - един пренебрегнат жанр", подкрепен от програмата "Творческа Европа" на ЕК. Водещ на срещата е Калоян Праматаров, редактор в издателството. С писателя ще разговаря проф. дфн Правда Спасова, преподавателка по философия и естетика в НХА, преводачка на книгата. Рудницки описва реалността на емигранта и човека от малкия град, озовал се в мегаполис, както и на несретния писател, стъпка по стъпка, отхвърляйки всякакви социални конвенции. Неговите герои изглеждат прости, но чувствителни. Те говорят за обикновените неща по необичаен начин.
По покана на издателство "Гея-Либрис" от 26 до 28 май в София ще пристигне известната австрийска писателка Марлене Стрерувиц. Ще бъде представена книгата й "Точки на пресичане" (превод от немски Лилия Рачева-Стратиева) от поредицата "Дунав - обединени в литературата", финансирана с подкрепата на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия. На 26 май от 18 ч. е срещата в ляв полуетаж на НДК, а на 27 май от 14 ч. - в зала 1, Ректорат, заедно с Австрийската библиотека на СУ "Св. Климент Охридски".


Атанас Раденски

Марлене Стрерувиц

Януш Рудницки

Йенс Кристиан Грьондал

Георги Томов

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ