20 Април 2024събота06:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Касата намери как да ореже парите на болниците

Като обвързва финансирането с броя на леглата, НЗОК ограничава правото на избор на пациентите, коментират експерти

/ брой: 115

автор:Аида Ованес

visibility 1026

В разрешенията за дейност на болниците вече няма да се посочва само общият брой на леглата, а отделенията и броя на леглата във всяко от тях. Досега лечебните заведения можеха да отчитат и по-голям брой пациенти по дадена клинична пътека, ако не се взима общият брой на леглата в болницата. От Центъра за защита на правата в здравеопазването дават конкретен пример, който касае промените от 1 април т.г.: ако болницата има отделение по неврология с 10 легла и общо разкрити 100 легла, тя можеше да приеме, лекува и отчете повече от 9 пациенти с неврологични заболявания. Освен това болниците са длъжни да запазят незаети 10% от леглата за спешни случаи. Така в болницата от примера може да бъдат приемани и лекувани 9 пациенти в даден период от време, а ако има 10-и с неврологични проблеми, НЗОК няма да плаща за него. Той или трябва да си плати, или да търси лечение по каса в друга болница. От ЦЗПЗ коментират, че за болниците това означава повече незаети легла и съответно по-малко приходи, а за пациентите ефектът ще бъде ограничаване на правото им на избор, защото ще са принудени да търсят друга болница, в която има незаети легла в неврологично отделение например. Според експерти хората от малки населени места ще имат най-големи проблеми и вероятно ще остават без лечение, защото не могат да си позволят пътуване до големите градове, където вероятността да намерят "свободно легло" е по-голяма. От ЦЗПЗ прогнозират, че неблагоприятно ще бъдат засегнати и пациентите в спешно състояние, чиято хоспитализация може да стане много проблематична поради новите ограничения. Болниците в този случай са поставени в много неприятна ситуация. Ако откажат прием на болен в спешно състояние, може да им бъде търсена отговорност, а ако го приемат, лечението няма да им бъде платено.
ДУМА припомня, че по-рано подуправителката на НЗОК Иванка Кръстева обясни, че занапред, за да сключва договори с болници, НЗОК ще класира, а няма да изключва лечебните заведения. Въпросното класиране ще става не само съобразно броя на леглата в дадено отделение на болницата, но и съобразно обращаемостта, т.е. колко пациенти са приети в предходната година. Кръстева обясни, че до м.г. не можеше НЗОК да контролира броя легла в различни отделения в една болница именно заради възможността чрез вътрешна заповед на ръководството леглата от едно отделение да бъдат "премествани" в друго. Например ако в ортопедията на дадена болница има 10 легла, но са приети 12 пациенти с ортопедични проблеми, със заповед на болничното ръководство можеше 2 легла от гастроентерологичното отделение например да бъдат преместени в ортопедично. Занапред болниците ще могат да правят подобни промени по определени критерии и веднъж годишно, което ще се отрази на Националната здравна карта (НЗК).


Намаляват хоспитализациите

С 6364 по-малко са приетите в болница през първото тримесечие на т.г. в сравнение със същия период на 2014 г. и с 13 698 души по-малко от първите три месеца на 2014 г. Средният престой на преминал пациент е 5,5 дни. Статистиката на Националния център за обществено здраве и анализи не включва частните болници и лечебните заведения към други ведомства.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ