16 Април 2024вторник23:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стачки оставят Франция без бензин

Недоволни от трудовата реформа блокираха рафинерии

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 27

Френското правителство прибягва до сила, за да се справи с блокадата на рафинериите в рамките на протеста срещу оспорваната реформа на трудовото законодателство, съобщи Ройтерс. Липсата на гориво започна сериозно да се усеща в страната.
В изявление на ръководството на профсъюзното обединение CGT се посочва, че социалният протест е предизвикан заради стремежа на правителството на Франция на всяка цена да въведе поправки, либерализиращи уволняването на наемни работници, както и намаляване на заплащането за положен извънреден труд. Според местните медии амбициите на протестиращите имат за цел да блокират важни сектори във френската икономика.
Рано сутринта френската полиция е успяла да разбие блокадата пред рафинерията във Фос сюр Мер, Южна Франция. Силите на реда са използвали водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, посочи още агенцията. Припомняме, че от понеделник вечер шест от осемте рафинерии в страната са блокирани от стачкуващите от повече от месец срещу реформата. Според държавния секретар по транспорта Ален Виделис около 1600 бензиностанции вече са засегнати от частична или пълна липса на гориво, а там, където все още го има, са се проточили безкрайни опашки.
Блокадата е "стратегия на едно малцинство" - заяви пред радио "Франс кюлтюр" френският президент Франсоа Оланд. От своя страна премиерът Манюел Валс обеща още рафинерии да бъдат освободени. "Немислимо е французите да се окажат в такава ситуация, която блокира нашата икономика", каза той пред радио "Юроп 1", определяйки като недемократична такава форма на протест. Премиерът заяви, че няма да оттегли текста на реформата.
От вторник сутрин на много места във Франция е въведен лимит за купуването на гориво. Очаквано се появиха обяви в интернет за продажба на бензин и дизел в туби. Според редица медии поне още няколко дни придвижването във Франция с автомобил ще е трудно.
Очаква се транспортът да бъде още по-затруднен в четвъртък, защото към стачката обявиха, че ще се присъединят и служителите на железниците. Засега не става ясно докога ще продължат протестите.
Френските власти са особено обезпокоени от обявените стачки в транспорта, доколкото те ще продължат до 2 юни, което е само седмица преди началото на финала на шампионата на Европа по футбол, посочва в заключение агенцията.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ