24 Април 2024сряда06:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София зацикли в търсенето на концесионери

Нито една фирма не иска да дава под наем велосипеди в столицата

/ брой: 115

автор:Деси Велева

visibility 58

Столичната община изпитва трудности в търсенето на концесионери по две обявени процедури. Едната е за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади на град София, а другата е за преустройството на Централната минерална баня в Банкя и строителството на хотел.
Столичният общински съвет реши през януари, след бурни двучасови дебати, да даде възможност на частна фирма да постави 33 велогардероба за около 400 колела, като тя ще плаща такса най-малко 93 хил. лв. на година. За да привлече повече кандидати, от Столичната община решиха в договора да попаднат и 150 рекламни елемента, от които фирмата ще печели. Тогава срещу концесията в този й вид се обявиха общинските съветници от БСП, които негодуваха срещу обвързването на развитието на велосипедния транспорт и използването на рекламни площи.
Оказа се, че за 4 месеца от обявяването на процедурата за предоставяне на концесия не се е явил нито един кандидат. Затова тя се удължава до 10 юни. От БСП станахме лоши пророци, ние предупреждавахме, че концесията е недомислена и има опасност да се провали, заяви за ДУМА общинската съветничка от БСП Милка Христова. Тя напомни и за другото фиаско, свързано с даването на концесия на Западния парк, за която също не се намери кандидат. Нужна е сериозна предварителна работа и обмисляне на икономическите показатели, категорична бе Христова.
Точно една година не може да се реализира и договарянето на друга общинска концесия - за строителство на Градски балнеоложки комплекс на Банкя, която включва и консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня и строителство на балнеоложки хотел. Месец след месец от Столичната община удължават срока за подаване на оферти, като последният е 31 май. Още миналата година от БСП се противопоставиха на идеята на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Социалистите дори напуснаха заседанието на СОС, на което бе взето решението. Те събраха и подписка от местните хора срещу концесията.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ