28 Март 2024четвъртък21:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Десетки хиляди отдадоха почит на буквите

Ямбол бе с най-дълго шествие, а в Плевен над 150 хористи изпяха "Върви, народе възродени!"

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 66

С най-дългото шествие, организирано досега, Ямбол отбеляза 24 май, като внушителната процесия измина над 2-километров маршрут по улиците на града, предвождана от статуя на светите братя Кирил и Методий. За първи път 30-метров трибагреник поведе шествието във Враца по повод на най-българския празник.
Малките гвардейци от детска градина "Мая" водиха в Пловдив многохилядното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, а в Русе шествието бе водено от мажоретки и духовия оркестър на града. Според наблюденията на присъствали на тържествата в цялата страна от много години по време на прехода 24 май не е отбелязван така масово.
Над 10 000 души се включиха в празничното шествие във Варна. В чест на престижната титла "Варна - Европейска младежка столица" доброволци и представители на неправителствени организации пуснаха десетки балони.  
С тържествен молебен в храм "Успение на Св. Богородица" и литийното шествие от черквата до паметника на Васил Априлов започнаха габровци празничния ден.
Веднага след тържествения ритуал пред барелефа на братята Кирил и Методий пред сградата на областната администрация в Плевен беше представено мащабно изпълнение на химна "Върви, народе възродени!"
В старопрестолния Велико Търново над 3000 души отбелязаха празника, който започна с шествие от площад "Велчова завера".
Във Варна балони с букви се издигнаха в небето над площад "Св. св. Кирил и Методий" малко преди да започне празничното шествие. Те бяха пуснати от доброволци и представители на неправителствени организации.
Перник отбеляза големия ден с Парад на книгата. Ученици от всички училища заедно с техните учители преминаха в дефиле през центъра на града, който едва успя да побере всички, дошли да отбележат празника на буквите.
Уникалният спектакъл "Мистерията Еньовден" на Нешка Робева гостува в Благоевград. Той бе подарък за жителите в областния център за празника на града. Жителите и гостите на Велико Търново също получиха подарък от общината - безплатно посещение на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".
За Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във всички епархии на Българската православна църква бяха отслужени празнични молебени.


Мая Манолова събира пари за църква в Хасково

Омбудсманът на България Мая Манолова присъства на тържествата в Хасково, където заяви, че ще се включи в кампанията за набиране на средства за дострояване на църквата в хасковския квартал "Орфей". Манолова бе гост на тържественото честване на 24 май по покана на кмета Добри Беливанов, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. От сцената на градския площад омбудсманът честити празника и на сънародниците ни в чужбина.


96-годишната пенсионирана учителка Донка Дюлгерова от Разград получи награда на името на Никола Икономов

В празничното шествие във Варна се включиха над 10 000 ученици, студенти, дейци на образованието, науката и културата
Снимки БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ