19 Април 2024петък12:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Драгостин фолк" покори публиката на Московския Пасхален фестивал

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 177

Българските "златни гласове" от "Драгостин фолк" покориха многобройните руски фенове на хоровото изкуство с оригинална премиерна програма, създадена от ръководителя на състава проф. Стефан Драгостинов. В нея бяха включени "Верски песни", оригинален нов прочит на стародавни песенни послания от богатата българска фолклорна традиция, отправени към Бога, сред които "Свещенная Пасха", "Богородице, Майчице Свята", "Батулски Кондак".
В тържествения галаконцерт в знаменитата зала "Чайковски", с който завърши 15-ият Московски Пасхален фестивал под ръководството на Валерий Гергиев, участваха шест най-ярки хорови формации - руският хор "Веснянка", арменският ансамбъл "Гегард", гръцкият "Тесалоникис Имноди", ансамбъл "Мцхета" от Грузия, шведският мъжки хор "Зеро-Ейт" и редом с тях "Драгостин фолк национал" от България. Посветен на 125-годишнината от рождението на Сергей Прокофиев, в продължение на две седмици Московският Пасхален фестивал бе "световна естрада" на хоровото изкуство в цяла Русия - от Москва до Владивосток, от Мурманск до Астрахан - невиждано и нечувано по мащаб "песнопойно шествие".
В наситената фестивална програма гласовитите "Драгостинки" изнесоха серия концерти - в руската столица, в манастирската обител на красивия град Старица на брега на Волга, в посолството на България по случай Деня на славянската писменост, в "космическата столица" Корольов, в Храма на Чудотворците Козма и Дамян в Шубине, и навсякъде бяха приветствани с бурни и нестихващи овации, изпровождани до вратите на автобуса от своите нови руски приятели с нестихващото "Браво! Очакваме ви отново!", научи ДУМА от проф. Драгостинов.
Народната артистка на Русия Олга Приходко споделя пред "Старицкий вестник": "Удивителна музика, вълшебен звук на българските национални инструменти кавал, гайда, гъдулка, тамбура, неповторимо виртуозно пеене, в което народните балкански мелодии се преплитат с духовни песнопения...! Великолепни народни носии! Ръководителят на колектива професор Стефан Драгостинов представяше пред зрителите всяка песен, разкривайки древните й корени; разказваше и обясняваше как се ражда една нова творба, а изпълнителките се вплитаха в неговото повествование с очарователни вокални "илюстрации". Невероятните гласове на певиците  отекнаха над манастирската обител като песента на пролетни птици! Необичайно ярко, празнично и радостно звучеше хорът, а събралата се многолюдна публика избухваше в бурни аплодисменти и викове "Браво"! Очакваме ви отново!"
Гостуването на "Драгостин фолк" на Московския Пасхален фестивал е осъществено със съдействието на БКИ в Москва, българското посолство в Русия и Министерството на културата.
След завръщането от Москва съставът се подготвя за поредица турнета и създаването на поредния, 12-и компактдиск от световноизвестната CD-серия "Звукови икони на България". Ще бъде осъществен и най-новият музикален проект на проф. Стефан Драгостинов "Света София", съвместно със студенти от НБУ, където той преподава хармония, инструментознание и композиция, и възпитаници от НМУ "Любомир Пипков".
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ