20 Април 2024събота16:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Налазена държава

/ брой: 117

автор:Ина Михайлова

visibility 232

И като ги налазиха полицаите, стана страшно. Време беше PR-окуратурата и МВР заедно да блеснат в акция. Шумна, показна, чак от телевизионния екран премиерът не се сдържа да я опише. Онзи ден хората от Галиче изплакаха "Елате ни вижте!" и те като Хвърковата чета литнаха. Да бранят и жителите на Галиче, и държавата от местни дерeбеи.
Новината щеше да е добра, но... не е. Тя е красноречив пример как функционира правораздаването у нас - стихийно, под натиск най-често от телевизионния екран, с нарочване и посочване. Щото рундовете между "вечния" Ценко Чоков и Сотир Цацаров станаха малко множко за имиджа на бореца главен прокурор. Новината ще е добра, ако в крайна сметка Чоков бъде осъден. Новината щеше да е добра, ако полицията и прокуратурата си бяха свършили работата е-хееее откога...
Да не сте забравили, че Цацаров няколко пъти праща проверки на кмета Чоков. И к'во? Освен че гледа кошути и благородни елени без документи, за друго засега не е сгазил лука официално. При спецакцията на полицията преди време бе конфискуван малко тютюн без бандерол, както и установено, че един местен се е прикачил към жиците незаконно.
Всичко друго - къде на маса, къде с плик или отвод, явно е било в рамките на "закона" според "стандартната" за такива като Чоков процедура. Как за няколко месеца намериха достатъчно доказателства, че кметът ръководи организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи? Предстои да разберем.
Не сме нормална държава и туй то. Ако бяхме, полицията и съдебната система щяха да са си свършили отдавна работата, независимо кой какво е казал в сутрешния блок, кой какво е наредил по телефона или отбелязал в тефтерчето. И нямаше в мутренски стил да иронизират полицаите, че налазват селата.
Ако бяхме нормална държава, жителите на Галиче нямаше едва сега да вдигат ръце от кмета деребей. Га ядаха кифтетата и ги водеха без пари на море, га преизбираха Ценко Чоков за четвърти мандат, що не риваха? Сега ли разбраха, че кметът е мутра, че в България нямало съд и полиция, че всички му били слуги и с него на една маса ядат и пият?
Какво да правим с другите дерeбеи? Дето лежат на кълката, че Бог е високо, а Цар - далеко. Които всеки ден ни късат нервите. За съседите тарикати става въпрос, за идиотите на пътя, за "дребните" убийци по селата, за дебилните началници, за колегите "ни чул, ни видял". Всички те са си повярвали, че са над всички и всичко. Къде да наврем дребните мижитурки и селските номерца? На кого му пука, че всичко това ни тормози и убива малко по малко? Всеки съществува за себе си, мисли себеугодно и не му дреме, че такива като Ценко Чоков с лопата да ги ринеш. В последните години се нагледахме как хора над закона ни управляват и тъпчат. Как изтърваме питомното, за да гоним дивото, докато някой ръга с лакти, мачка с бутонки и залива с помия. Налазена държава, туй сме.
И да се впечатляваме от поредната панаирджийска изява на властта ли? А утре, когато извършителят в Галиче се окаже неизвестен, а заподозреният - набеден, и ни осъди в Страсбург? Тоз филм сме го гледали безброй пъти. Карай да върви...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ