28 Март 2024четвъртък18:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Касата дължи 175 млн. лв. за лечение на българи в чужбина

Преразходът за болниците само по едно перо ще е около 70 млн. лв. в края на годината, прогнозират от надзора на НЗОК

/ брой: 117

автор:Аида Паникян

visibility 27

Общите задължения на НЗОК към здравните фондове на страни от ЕС за лечение на здравноосигурени българи в чужбина възлизат на 175 млн. лв. По това перо обаче касата е предвидила 60 млн. лв. за 2016 г. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 16 май. За първите 3 месеца на т.г. са разплатени 15,3 млн. лв. В момента НЗОК приоритетно плаща стари задължения, които трупат лихва след изтичането на 18-месечния безлихвен период. С Германия например е договорен план за разплащане, предстои това да стане и с Австрия. "Ние гасим стари пожари, а те постоянно идват нови и трупат лихви и ние този процес не можем да го спрем", коментира представителят на КНСБ в надзора д-р Иван Кокалов.
Основните 60-70% от разходите по исковете идват по европейските здравни карти, обяснява Таня Кирилова от НЗОК. Става въпрос за неотложни случаи, а най-малко са разходите за планово лечение. Около 20% от разходите са за българи, които живеят в чужбина и се водят като осигурени в България, предимно дипломати и др., които имат право на целия пакет медицинска помощ, вкл. планова. Според Кирилова сериозният проблем идва от това, че мнозина българи с прекъснати здравни права ги възстановяват, за да вземат европейска здравна карта, отиват на работа в чужбина и пак спират да плащат осигуровките си. Често това са гастарбайтери, някои от които работят в чужбина нелегално.
От стенограмата става ясно, че болниците ще завършат годината най-малко със 70 млн. лв. дефицит само по едно от перата, въпреки че за първото четиримесечие парите, които дава касата на болниците, са с 97% от миналогодишните, т.е. с 3% по-малко. Имаме сериозно напрежение в болничната помощ, казва зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев и обяснява, че месечният дефицит е 9-10 млн. лв. само по едно от перата. Той предлага въвеждането на т.нар. индикативни стойности, а д-р Кокалов го пита дали на по-прост език това не значи лимити. Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов предупреждава, че ако на болниците бъде предложено да им се плаща по-малко от 97% от м.г., "ще направим страхотен проблем". По друго перо става ясно, че месечният разход до края на годината е 26 млн. лв. От думите на надзорниците става ясно, че до момента средномесечният разход е 29 млн., което означава, че и по това перо дефицитът е около 20 млн. лв.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 278

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 297

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ