19 Април 2024петък09:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Чeрната кутия" в Пловдив се отваря за десети път

Международното събитие празнува юбилей 7 дни с 16 прояви

/ брой: 120

автор:Пенка Калинкова

visibility 1651

Международният фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия", базиран в Пловдив, празнува своята 10-годишнина в 7 дни с 16 събития. Днес започват на Главната улица пред стълбите към Сахат тепе с един комичен дивертисмент брейкданс - съчетание от танц, пантомима и театър, на мадридското дуо "Умами данс енд театър проджект". Майстори са да превръщат улицата в сцена. Официалното откриване в Градския дом на културата е с трупа с проверени качества. Белгийците от "Opinion Public Company" създават впечатляващ и отличителен хореографски стил, като черпят вдъхновение от своя личен опит и от професионалната традиция в Бежар балет в Лозана. Познаваме тези ученици от последните години на Морис Бежар. Спектакълът им "Апартейд" е рефлексия на глобален цивилизационен проблем. Той трансформира актуалната тема за апартейда в съвременното общество, като я "пресира и взривява" чрез спиращи дъха сценични визуализации и танцови решения. Хореографията е на Етиен Бешар. На 1 юни ще бъдат представени и две книги на издателство "Скалино" - "Анна и Алената глутница" и "Вкусът на твоето тяло" от известната хореографка Мила Искренова.
Спектакълът "Кървава сватба" на театър "Абрего" от Испания е представян в 32 държави. Постановката е създадена в Международния институт по сценични изкуства на Ню Йорк през 2010 г. В творчеството си Лорка успява да стигне и до по-отдалечената театрално-естетическа аудитория, като въвежда основните проблеми на испанското общество по онова време чрез фарс, комедия, драма. Точно както Лорка, театър "La Teatreria de Abrego" си поставя за цел да пресъздаде историята чрез живо изпълнение, достъпно за съвременната аудитория. В този моноспектакъл театралната игра, пеенето, фламенкото, съвременният танц и видеото се съчетават в три трагични истории, вдъхновени от Лорка и новините през далечната 1928 г.  Майка, булка, луна - символи с безспорно трагично измерение в моноспектакъла на актрисата Мария Видал.
Може ли без участници от Израел на фестивала? Не. Този път във Вечерта на съвременния танц (4 юни) ще гостува Ангела данс къмпани - един от водещите гласове на израелската танцова школа. Другите участници във вечерта са дуетът на Меган Мазарик и Лес Ривера от Съединените щати. Англичаните от Сингъл Шу продакшън идват с любовен романс - синтез от ням филм, носталгия и анимационни лудории. Много интересно е българското присъствие - режисьорката Катя Петрова ще покаже в родния си Пловдив "Семейство Замза", спектакъл по "Преображението" на Кафка, спечелил тазгодишния "Икар" за куклено представление, сценография, кукли и костюми. Приятелско рамо дава директорът на фестивала, писателят Недялко Славов, и на пловдивските хореографи Боряна Тенгулова, Мая Попова, Мария Димитрова, Елена Здравкова, Ивайло Иванов, Деница Гергеникова, Драгомир Йорданов - техният съвместен танцов проект се нарича "Шест стаи".
Официалното закриване на 5 юни в камерната зала на Драматичния театър ще бъде с един спектакъл на Бамбула проджект от Италия и Англия, който комбинира движение, жива музика и дизайн в изящна творба със силно въздействащ ефект. Майсторският клас на австрийския хореограф Томас Даниелис е предвиден за 6 юни. Създателите на фестивала Недялко Славов и режисьорката Слава Младенова благодарят на партньорите от посолствата на САЩ, Израел, Белгия, Австрия, Италианския културен институт и Институт "Сервантес", както, разбира се, и на община Пловдив и Министерството на културата.

"Семейство Замза" на ТР "Сфумато"

"Кървава сватба" на испанския театър "Абрего"

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 590

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 489

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ