28 Март 2024четвъртък15:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Майте Мола:

Лявото днес е необходимо повече отвсякога

Конкретна програма, гарантираща правото на жилище, на държавно здравеопазване и образование, ще върне доверието, казва генералният секретар на Испанската комунистическа партия

/ брой: 120

автор:Светла Василева

visibility 1449

Майте Мола е родена през 1953 г. Тя е физик по образование. През последните четири години работи  в сферата на политиката. Вицепрезидент е на Партията на европейската левица, генерален секретар на Испанската комунистическа партия. Интервюто е направено по време на международната конференция "Алтернативи за лява политика", организирана от ПП "Българската левица" в София


"Не виждам бъдеще пред сегашния модел на ЕС"


- Г-жо Мола, какво значи ляво днес в Европа?
- Лявото днес е необходимо повече отвсякога, ако под ляво разбираме нещо по-широко от леви политически партии. Аз вече не възприемам левицата и лявото само като политика, а като съчетание на социални движения, профсъюзи и интелектуалци, с които съвместно трябва да изградим една алтернатива. Левите политически партии не са способни да въведат и да осъществят социални промени. Затова тази левица, която аз бих нарекла социологическа, сега трябва да промени Европа защото без една такава социологическа левица, без едно социологическо ляво, ние не можем да променим Европа. Ние не живеем във времена, в които да има място за сектантство, а сме във времена за обединяване.
- Като оставим настрана формата - леви формации, зелени движения, профсъюзи и т.н., какво е съдържанието на лявото днес?
- Класическото понятие за ляво е за преобразуване на обществото и то си запазва стойността. То върши работа, но трябва да добавим още нещо. В момента е ясно, че една въоръжена революция едва ли е нещо, към което се стреми, едва ли е нещо, което е близко до сърцето на народа. Какво трябва да направим? Трябва да изградим левица, която да е способна да стигне до управлението. Но междувременно ние трябва да решаваме текущите проблеми на хората. Затова не трябва да си мислим, че социализмът ще дойде утре непосредствено, а можем да стигнем до него чрез трансформиране на обществото, като му обясняваме, че сме хората, които можем да сложим край на безработицата, на глада, хората, които защитаваме човешките права, хората, които искаме мир - това сме ние, хората отляво и затова трябва да гласуват за нас. За да могат чрез нас да присъстват в управлението. Ние не се отказваме от социализма. Ние трябва да извършваме една много широка педагогическа дейност, докато управляваме и осъществяваме промените. Не може да излезем на улицата и да кажем: "Социализмът ще реши проблемите". Не, ние трябва да кажем как ще решим днес в момента проблемите, като запазваме посоката си.
- Лесно ли е да си ляв днес? Ето в България, ако кажеш, че си ляв или пък комунист, веднага си изолиран и пратен в Сибир.
- Може би е смело това, което ще кажа. Може би е по-разумно да имаме поведението, държанието, по-различния начин на подход към нещата в ежедневието си и след това да кажем, ние сме лявото. Да покажем как мислим, как действаме и след това да кажем - ние сме левица. Много е глупаво да излезеш на улицата с надпис на тениската "аз съм комунист". В отговор на въпроса ви - аз мисля, че на хората трябва да им се обяснява, че е възможно да се сложи край на бедността, да им се обясни как това може да се случи и кои са пътищата за постигането на целта, кои са пътищата за премахване на неравенството, кой е пътят към справедливост, солидарност и вече след всичко това накрая може да кажем - ние сме от левицата, ние сме леви. Това аз съм го дефинирала с понятието политическа педагогика. Трябва да ви кажа, че и в Испания е доста трудно да се афишираш като комунист. Разбира се, едва ли е толкова сложно като тук, в България, поради миналото. Аз мисля, че концепцията на левицата трябва да бъде да докажем, че можем да променим света.
- Не мислите ли, че много лъжепророци се появиха и хората се обезвериха?
- Така е защото хората много са лъгани. Капитализмът се глобализира. Дискурсът, който тече тук, в България, е същият като в Испания. И той е - да се работи повече макар и да се печели по-малко, да не излизаме в отпуск. Те успяха да накарат хората да им повярват. Те престанаха да се борят защото виждат това, което правят като единствена възможност.
Вярно е, че имаме много сериозен проблем с масмедиите. Цялата им насока е в тази линия - жените да се върнат вкъщи, защо да заемат работни места, които могат да заемат мъжете; една детска градина би струвала повече, отколкото заплата на жената да си гледа децата. Ние живеем в дълбоко консервативно общество и трябва много, много социална педагогика. Трябва да поработим с информационните средства. Не е толкова трудно да си направим радио в интернет. Левицата е поизоставила това пространство и малко като че ли сме пораженчески настроени и се чувстваме победени. Смятам, че трябва да водим много сериозна битка, за да променим самите себе си. Не е честно и не е справедливо да обвиняваме хората, да казваме - хората са виновни, защото не гласуват.
- СИРИЗА беше лъч на надежда нещата да се обърнат, но не се получи. Сега чакаме да видим какво ще се случи с Подемос. Оптимист ли сте?
- Първо. Да управлява левицата една толкова малка страна каквато е Гърция, с Тройката срещу нея и без мнозинство - това в управлението е трудна задача. Гръцката комунистическа партия можеше да даде мнозинство на СИРИЗА и това е историческа грешка на Комунистическата партия. Защото нямаше да е същото, ако беше СИРИЗА и Комунистическата партия. Общо взето, те ни сгазиха. Мисля, че трябваше да процедират като Португалия. Първо да приключат меморандумите и тогава да влязат в управлението. Но истината е, че хората гласуват за тях и докато имат подкрепата на хората, ние, левите, можем да критикуваме, колкото си искаме, но в крайна сметка подкрепата е в ръцете на хората.
Що се отнася до изборите в Испания, аз съм умерен оптимист. При коалицията, която изградихме - "Искерда унида" (обединена левица), Подемос, Зелените, Коалиция Мареас, можем да станем втората политическа сила и със сигурност ще бъдем третата. Подемос сами не могат. Обединената левица също не може. Хората вече са изморени да гледат как левицата е разделена и това, което изградихме сега, им даде надежда, кураж.
- Какво им обещавате?
- Ние имаме обща програма за управление от 50 точки. В нея има икономически въпроси като основния доход, жилището, държавните банки, равноправие между мъжете и жените в заплащането. Това са точки, които не са никак революционни. Но гарантиране правото на жилище, на държавно здравеопазване и образование - това е революционно в Испания. Това е схващането за ляво, за което ме питахте в началото. Около тази програма с 50 точки ние се обединихме и участваме като коалиция. Но в кампанията всяка политическа сила ще изработи и своя собствена програма.
- Интересувам се така настойчиво от Испания защото най-голямата българска общност зад граница е точно във вашата страна - над 300 000 българи.
- Аз знаех, че има, но не знаех, че е най-голямата. Можем да отидем при тях и да им поискаме гласовете, но могат да гласуват само онези, които имат испанско гражданство. Имаме, от едната страна, Гърция, от другата, Португалия, но те са малки - те двете сумират по-малко от половината от населението на Испания. Ние сме страна с почти 50 млн. жители. Ако съумеем да се обърнем към лявото, към това да мислим за хората, то трите страни - Испания, Португалия и Гърция, вече бихме сумирали населението на Франция и тогава бихме могли да имаме сила пред лицето на Тройката, каквато сила нямаше Гърция, защото те пред Тройката бяха сами. Ако свършим добре тази работа, това би могло да бъде добър пример за онова, за което ме запитахте - че може да се водят други политики. Тогава може да си сложим и етикет "лява политика", но първо нека го направим. В Португалия вече го правят.
- Как виждате бъдещето на Европа и ЕС?
- Не виждам никакво бъдеще пред сегашния модел на ЕС, защото всичко се върти около икономиката и еврото. Този модел не може да трае дълго. Освен това крайната десница и някои крайно леви организации поставят въпроса за връщане към националната държава и при този модел на ЕС, който имаме днес, според мен той е загинал. Но е вярно също, че има сили каквито са социалдемократите, радикалите и една проевропейска левица, които вярваме, че е възможен различен модел за Европа, защото смятаме, че е по-добре да имаме една Европа с 500 млн. работници, отколкото една страна - национална държава с 20 млн. работници. От гледна точка на общите ни битки и борби е много по-добре да сме една Европа, да мобилизираме 100 млн., отколкото 1 млн. Смятам, че за да се борим за мира срещу НАТО, срещу империализма, е добре да имаме регионален модел, отколкото модел от национални държави. Вярваме в модела Европа, но не такава каквато е сега. За да го променим, трябва да спечелим управлението първо в собствените си страни, поне в някои страни. Много е жалко това, което стана във Франция с Оланд и в Италия с Ренци, защото ако те бяха наистина социалдемократически сили, а не социаллиберали - Франция, Италия, Испания, Португалия и Гърция - вече щеше да е друго. Можеше да извършим една жизнено важна промяна, при която хората да бъдат поставени над интересите на транснационалните компании, а Трансатлантическият договор - ТТИП, води към още по-зле. Защото сега все още ни остават обществените услуги. Лоши, добри, но ги има. С подписването на ТТИП ще се сбогуваме с тях. Земеделската политика и тя ще изчезне, всичко, което може да се продава, ще се продаде и това е краят на демокрацията, защото решенията ще ги вземат съдилища в САЩ и те ще решават какво трябва да правим ние, испанците, или вие, българите. Ние трябва да спрем подписването на този ужасяващ договор. Вярвам, че хората са умни. Не бива да ги подценяваме.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ