26 Април 2024петък05:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Виц на абсурда

/ брой: 120

автор:Ина Михайлова

visibility 2637

Европейският анализ на българската прокуратура се отлага. Пак. И за туй не сме готови, та какво остава за онуй. Работата е безнадеждна. Толкова, че не се вижда начало, а какво да говорим за край.
Говоренето за реформи в родната съдебна система се оказа абсурден виц. Ако обаче премислим думите на Бойко Борисов в началото на този мандат на ГЕРБ, нещата ще ни станат по-ясни. Според Борисов политика не се прави с конкретни идеи и промени в отделните области, а с медии и съдебна власт. Този път не е излъгал. Медиите пърхат за всеки сантиметър асфалт или лентичка. А съдебната власт ли? Там подходът е комплексен. Съдебната реформа е пред скоби за ГЕРБ. Особено след епичните войни на Цветан Цветанов със съда, сагите "Ние ги хващаме - те ги пускат", контролираното подслушване с неясни цели и "опраскването". Няма как да пропуснем и култовото изречение от един банкянски запис ("Не ми се подсмихвай, ти си го избра") по адрес на главния прокурор Сотир Цацаров.
Последният на практика се оказа най-силният политик в България днес. Борисов хич не долюбва да коментира неговите правомощия. Щото с неприключени производства той може да постави в зависимост всекиго. Мигар премиерът не е като на каишка? Сам призна, че е отговарял на десетки въпроси и дори не е наясно колко производства има срещу него и на какъв етап са. Което не му пречи да влиза кат същински Волен Сидеров в НАТФИЗ по средата на заседание на ВСС, да раздава указания на прокурорски съвещания и да разпорежда по телефона кому какво да се стовари.
Последният мониторингов доклад, както и препоръките на Венецианската комисия, ясно посочиха къде ни стиска чепикът. Проблемът на българската съдебна система е с върховенството на закона и начина, по който функционират и се управляват институциите и прокуратурата. Не законовата рамка, актьорите са нашата трагедия. А фактът, че решенията се взимат другаде, отзад, с мотиви, които нямат нищо общо със справедливостта и възмездието, от хора, които гледат личните си интереси и статукво, превръща цялата система в мармалад. Проблемът не е в единичните гнили ябълки, а във всеобщото омазване. И в това как да се ограничи влиянието на тези, които диктуват в чия полза да се наклонят везните на Темида.
Външните експерти няма да разплетат конците около участието на прокуратурата в сагата с КТБ или "Агромах" например. Евроодитът няма да потвърди имало ли е шпицкоманди в прокуратурата под ръководството на Сотир Цацаров. Нито ще даде отговор дали заради несвършена работа или обтегнати отношения с главния прокурор градският прокурор на София Христо Динев подаде оставка точно в деня, в който трябваше да започне мисията на евромагистратите. Външните експерти обаче ще направят едно със сигурност: ще пресекат митовете и фалшивите проблеми, с които силните на деня прикриват лошото управление на прокуратурата и институциите у нас. И да, външните експерти няма да ни направят т.нар. реформа. Защото това е политически въпрос, наш въпрос - искаме ли я или не. Тази власт иска ли реформа или сегашното статукво я устройва. Засега е устроена.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ