23 Април 2024вторник09:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сивата бедност засяга 2 621 782 български граждани

При 36% живеещи в крайна бедност едва 3,5% от бюджета отиват за социални плащания

/ брой: 121

автор:Светла Василева

visibility 940

Сивата бедност и сивата икономика съществуват, макар и да остават извън рамките на официалната статистика. По данни от доклада "Бедни срещу бедни", представен вчера в София, 2 621 782 български граждани са засегнати от сивата бедност. Изследването на Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа", е подкрепено от "Колектив за обществени интервенции" и "Солидарна България".
Сивата бедност засяга хора, които живеят в материални лишения, но остават невидими за статистиката. В тази група влизат 600 000 работещи бедни, на толкова ги изчислява КНСБ; 460 000 здравно неосигурени поради дълбока бедност, по данни на НАП; безработни с ниски или никакви доходи 303 678 човека и 1 300 000 пенсионери с пенсия под 300 лв. месечно. Това са 36% от населението на България, според експертната оценка на Ваня Григорова. Числото е близко до посоченото от Евростат, според която 34,2% от българите живеят в материални лишения, което ни отрежда водещо място сред страните членки по този показател, чиято средна стойност е 8,2% за ЕС. Макар 36% от българските граждани да живеят в крайна бедност, едва 3,5% от бюджета отиват за социални плащания. На фона на тези данни оценката, че социалната система на страната е твърде щедра, е абсолютно несъстоятелна, заяви Григорова. Според нея проблем е, че липсва контрол на злоупотребите със социални плащания. В България не е правена оценка за подобен тип нарушения. Във Великобритания злоупотребите са при 0,7%, а в Канада при 0,6% от получателите им.  
Непрекъснат спад в броя на изплащаните социални помощи е другата констатация в доклада. През 2008 г. те намаляват с 1,8%. Огромната разлика идва през 2010 г., когато количеството на социалните плащания пада с 37%. Следващото пиково редуциране е през 2015 г., когато намалението е с нови 3,5%. Агенцията за социално подпомагане води статистика за количеството плащания, а не за броя хора, които получават помощи. "Затова е трудно да се каже колко хора у нас получават социални помощи", обясни Ваня Григорова. По отношение на най-масово получаваната помощ у нас - детските надбавки, тя отчете, че малко над 700 000 деца получават такива, но същевременно 400-500 000 са децата, които не ги получават.
Един от митовете, които ни се внушават, е, че България изплаща прекалено много помощи на инвалидни. Според Европейския форум на хората с увреждания средният дял на инвалидите в Европа е 16%. В България те са около 12%. Като имаме предвид лошото здравословно състояние на българското население и високия дял на хора, живеещи в материални лишения, дори е учудващо, че броят им е под средноевропейските нива. Въпреки това се очаква въвеждането на нови рестрикции за хората с увреждания.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ